Erre a felhasználásra melyik a megbízhatóbb, hosszabb élettartamú, ez a merevlemez vagy egy SSD?
1tb nagyságú adattárolóra lenne szükségem, asztali PC-ben lenne. Napi pár órát megy a gép, néha másolgatnák rá ezt-azt, főleg adatok tárolására, fényképek,videók, erre menne néha a letöltögetés is.
Lényeg a megbízhatóság, hosszú élettartam lenne, sebesség nem számít.
Melyik lenne jobb választás? Egy Western Digital Red(WD10EFRX) merevlemez
[link] vagy valamilyen SSD? Nagyjából hasonló árban van. SSD-t úgy hallottam nem igazán ajánlják adattárolásra, valaki leírná, hogy konkrétan miért is nem?
"Es elonye a HDD-vel szemben, hogyha elerte az elettartam veget, vagy meghibasodik is ki tudod nyerni belole az adataid. "
Az SSD-t is érinti a "bitrothadás" jelensége:
[link] - Itt lásd a "Solid-state media" fejezetet.
így ott is fennállhat az adatvesztés lehetősége - ezt statisztikailag is kielemezhető:
Éppen ezért kell a fontos adataidról több példányban, több különálló fizikai meghajtóra biztonsági mentést készíteni.
Általános célú (WD esetén Blue sorozat) 7200 rpm-es HDD tökéletesen megfelelő erre a célra. Hosszú az élettartama, nekem 10 évesek is vannak amik működnek, kettő pedig egy jó 7 éve közel 0-24 pörög és semmi baja, pedig azt várom már hogy mikor nyiffan ki, de nem akar.
Igen, az SSD is megfelel a célnak és valóban esik az ára, már nincs akkora árelőnye a HDD-nek. Viszont a HDD egy közel 50 éves technológia, jól kiforrt, megbízható és ha gáz van, a szabályokat betartva szinte biztos hogy helyreállítható róla közel minden adat - bár a biztonsági mentés még mindig sokkal olcsóbb és kényelmesebb. Ha az SSD flash celláiból szivárog a töltés, sok sikert az adatmentéshez! Egy bizonyos szintig lehetséges, mert hibajavító algoritmus működik az SSD-n, de egy kisült celláról már nehézkes, ha sikerül is, háromszor annyiba kerül mint egy olyan HDD-ről aminek leszakadt az olvasófeje és egy körben végigkarcolta a korongot. Bár ha van biztonsági mentés ez is lényegtelen.
Azt is vedd figyelembe, hogy milyen mennyiségű adatot és milyen eszközre mozgatsz. Ha pendrivera, külső HDD-re akkor nem nyersz semmit se egy SSD-vel, ha viszont külső SSD-re, vagy másik belső SSD-re, esetleg felhőbe mozgatsz adatokat (és utóbbi esetén megfelelő, gigabites internet kapcsolat is rendelkezésre áll), már nyersz az SSD sebességével. Ha pedig saját magára másolsz a HDD kifejezetten csigalassú lesz.
Én HDD-t választanék, most is azt használok ilyenekre.
"Es elonye a HDD-vel szemben, hogyha elerte az elettartam veget, vagy meghibasodik is ki tudod nyerni belole az adataid."
Ez megnevettetett :D
Jó a red, de a blue is ugyanazt tudja erre a célra előbbit inkább NAS-re javasolják.
Én nekem az SSD nem arra való, hogy adatot tároljak rajta, hanem arra, hogy pl egy open world játékban minimalizálva legyen a töltési idő játék közben, vagy egy játék gyorsabban induljon el, az op rendszerről, egyéb programokról nem is beszélve. Pl egy DCS World-höz kimondottan kell az SSD, mert amúgy HDD-ről agyfsz töltési ideje van.
De hogy most fényképet videót tárolgassak, néha rámásoljak valamit, szerintem erre egy wd blue több mint elég. Ha nagyon tutira akarsz menni, akkor veszel egy 2TB-osat és még mindig olcsóbb, mint az 1TB-os red.
Egyre kevesebb értelme van HDD-t venni bármire.
Nekem van 11 éves Intel SSD-m ami mai napig működik hibátlanul.
Én erre ugyanúgy SSD-t vennék a mai árak mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!