Videó vágásra milyen PC konfig ajánlott?
1080p minőségű 10 perces vlogokat csinálnék, sok vágás lenne a felvételekben, néhol ilyen "adjustment" hangra vagy képre, feliratokat raknék bele, meg kipróbálnék olyanokat h színek igazítása stb. de igazából ennyi minden igény.
A PCX oldalon tetszenek ezek az egyedi PC konfigok, kérdezném, hogy milyen PC (itt főként CPU - GPU-ra gondolok) lenne az ami a fenti igénynek rendesen eleget tesz? Ha már veszek, költök rá, szóval nem azt akarom hogy épp csak akadozva megyeget. 150-200 ezerből meglennék jól?
Alternatíva a MacBook Air M1 alapmodell, ahogy hallottam az hozná az igényeket rendesen és érdekel milyenek a Mac-ek, de szeretném tudni hányszoros ráfizetés lenne. Mert az tényleg kissé luxus vásárlás lenne.
Én a MacBook-ot ajánlom. FHD-re az alap is teljesen elegendő, én itthoni 4K családi videókat szoktam vagdosni az alapmodellen, az is kb. 10-20 percek. De ha teheted, akkor inkább a 16/512-vel vedd, abban az SSD is gyorsabb. Használtan egész értelmes árakon ki lehet ezeket fogni.
PC-ben azért egy i5/i7 kellene, 16GB RAM-mal, 4060 bőven elég (még sok is) erre a célra, de az egész jó áron van. PC i5, 16GB RAM, RTX4060 kihozható kb. ~300-ból. Attól függ, hogy mellette mire akarod még használni. A PC-n játszogatni is tudsz, a Mac-en nem.
Ez leginkább attól függ milyen eszközzel és mit szeretnél rögzíteni és annak a formátumnak mik a hardveres követelményei. Ha elérhető hozzá hardveres enkóder/dekóder akkor egy midernebb mikrohullámú sütőn is meg rudod vágni, ha nem akkor oda combos proci vagy "célhardver" szükséges.
Ennek ismerete nélkül csak vaktában találgatunk, drága de valszeg mindenre alkalmas "overkill" hardvert ajánlunk.
Pl: ha telefonnal rögzíted a videót 1080p,H264, 8bit,4:2:0, log színskálával akkor a dinamikus vágáshoz elég egy használt 4gen i7,16-32GB RAMmal és egy GTX1050-nel azaz 100K alatt megúszod.
Ha iPhonenal csinálsz valami high-end prores raw-t, akkor oda csak az Apple játszik, másnak nincs hozzá enkódere.
Tök más hardver szükséges a különböző formátumokhoz, az sem mindegy milyen videószerkesztőt használnál...
A 1080p nem egy kifejezetten erősforrásigényes felbontás, ha elérhető az általad használni kívánt formátumhoz hardveres támogatás.
Előbb azt tisztázd mivel rögzítenél,milyen formátumban és mik a terveid a következő egy-két évre. Ezek alapján fogunk tudni nem feleslegesen erős vagy feleslegesen túlárszott hardvert ajánlani.
Azt szeretném még kérdezni hogy videó kártya nélküli PC nem jöhet szóba? Tehát pl. Ryzen 5 5600, vagy 5700, vagy egy i5-12400, RAM meg SSD meg sok bele. Nem akarok játszani vele. Ahogy láttam komplett számítógép ezekkel a CPU-kkal és bőven elég RAM-mal 200-ért vagy az alatt (picivel) már van. (PCX)
2. Köszi! Macbooknál csak az alapkonfig játszana, az is 300 és bár tudok élni a 256 giga tárhellyel, afelett konfigurálni már nagyon drága lenne nekem.
Nagyon rossz iPhone videót vágni Windows PC-n? Mert elképzelhető hogy vagy azt használom, vagy androidos telót (mindkettő van). Ez tuti rész, nem hiszem hogy vennék kamerát.
iPhonenal is tudsz normál H264 és H265 videókat rögzíteni, a prores csak egy opció a a 13Pro óta :)
Lehet dedikált videókártya nélkül is videót vágni, a H264 és H265 úgy is megy de azért egy dedikált videokártya előnyösebb. Egy használt 4-6GB-os kártya nem drága.
Videókártya nélkül maradnék az intelnél, az intel Quick Sync korrektül támogatott.
"tervezz 2K-ra, az 1080p mellett már kezd gyakori lenni."
1080p az pont a 2k, csak megsúgom.
"videó kártya nélküli PC nem jöhet szóba?"
Értelmeseknél nem. Tudod, az idő pénz.
DaVinchi elfutott R5 5600G-n de a preview azért meg-meg akadt, ha ugráltam a timeline-on. Nem árt a dedikált kártya, fluidabbá teszi a munkát. A másik gép R7 2700x rx580 8GB azért fürgébben viszi, és gyorsabban is renderel.
Ezek nem ajánlások, csak hasonló videókat mint írtál nem "csúcs" hardveren simán lehet vágni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!