Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Valójában a monitor nem képes...

Valójában a monitor nem képes fehér színt megjeleníteni, hanem a többi színből keveri ki a fehéret?

Figyelt kérdés

Véletlenül jöttem rá, hogy a monitorom (VA panel) valójában nem fehér színt ad, hanem kikeveri azt. Vagy tévedek?

Fotót készítettem a monitor egy részletéről (egyszerűbb volt, mint képernyőképet csinálni, majd átküldeni telefonra) és amikor ránagyítottam a készült képre, akaratlanul a fehér részre is, azt tapasztaltam, hogy nem is fehér, hanem ilyen:

Itt nagyításban látszik pixelről pixelre:

[link]

Eszerint valójában minden monitor, tv, telefon nem tud fehér színt, csak kikeveri és valójában át van verve az agy?

Csak a VA panel ilyen? Tv-t még nem néztem meg és nem is tudom, hogy milyen panel van rajta. A telefonom amoled, de a képernyőkép nagyításon nem látszik, másik telefonom meg nincs, amivel le tudnám fotózni.

2023. szept. 7. 15:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan így működik. Mindegyik.

[link]

2023. szept. 7. 15:25
 2/11 Szirty ***** válasza:
100%

"Vagy tévedek?"

Nem tévedsz. A három alapszínből (R, G, B, piros, zöld, kék) keveri ki az összes színt amit megjelenít. A fehéret is. Additív színkeverés. (majdnem addiktívet írtam).

Másképp minden megjeleníthető színhez kellene egy külön olyan színű subpixel.

"Tv-t még nem néztem meg és nem is tudom, hogy milyen panel van rajta."

A TV is így csinálja akármilyen panel van benne (akár képcsöves TV, akár LCD, akár OLDE, akár plazma, mind ilyen).

A telefonod is így csinálja.

A színes nyomtatott újságban lévő képek meg szubtraktív színkeverést használnak. Nézd meg nagyítóval.

Ott cián, magenta, sárga (C, M, Y) színekből áll össze a kép.

2023. szept. 7. 15:38
 3/11 anonim ***** válasza:
Ez mindig is igy volt, mar a katudsugarcsoves tv eseten is.
2023. szept. 7. 17:06
 4/11 anonim ***** válasza:
Az LG nek egyébként volt egy próbálkozása 2014 környékén, méghozzá az hogy helyett kapott egy fehér alpixel is. Ez volt az RGBW nevezetű megoldás, gyártottak LCD és Oled paneleket is egyaránt ezzel a struktúrával. Megvoltak a hátrányai és előnyei, a későbbiekben leálltak ennek a fejlesztésével.
2023. szept. 7. 17:52
 5/11 anonim ***** válasza:
helyet kapott, bocsi elírtam
2023. szept. 7. 17:53
 6/11 anonim ***** válasza:
Sőt! Még a feketét is ki kell hogy keverje az LCD..! :P
2023. szept. 7. 18:02
 7/11 anonim ***** válasza:

Van mindenféle megoldás.

De a legelterjedtebb ma az LCD, azon belül is VA, TN, IPS típusú panelek, és azok különböző leágazásai. Ezeknél fehér háttérfény van, ami rgb szűrőkön keresztül megy át. Fehér szűrő nincs. Csak Rgb színeknek vannak kis ajtókái. Ha minhárom nyitva, akkor azt fehérnek látod.

Manapság Oled esetében létezik olyan, aminél a magasabb fényerő elérése érdekében van fehér szubpixel is. Talán lg? Woled? Nem nézegetem mostanában.

Szerintem monitornál nincs ilyen, hiszen ott nem lényeges a retinaégető fényerő. TV-knél inkább.

2023. szept. 7. 22:02
 8/11 A kérdező kommentje:

Aha, értem köszi.

Még úgy tudtam, hogy az oled panelek képesek abszolút fekte színre - azaz így végtelen kontrasztra, mégpedig úgy hogy az adott pixelt egyszerűen kikapcsolja, így nem is világít.

Telefonom is oled és valóban, amikor abszolút fekete valamit nyitok meg, akkor korom sötétben sem látni, hogy egy pixel is egy árva kis fotont kibocsátana.

Ellenben a monitorom "világít", tehát éjjel is látszódik, hogy kicsit világítja a fekete háttér is a szobát.

A telefonom nem.

2023. szept. 8. 15:48
 9/11 Szirty ***** válasza:

"azaz így végtelen kontrasztra, mégpedig úgy hogy az adott pixelt egyszerűen kikapcsolja, így nem is világít."

A CRT TV (és monitor) is ilyen. :)

2023. szept. 8. 16:51
 10/11 A kérdező kommentje:

A monitor (legalábbis az enyém) nem hiszem, mert VA panel és így 3000:1-hez a kontraszt, ha jól emlékszem. (Ami így is 3X jobb kontraszt, mint az ips)

A telefonom elvileg végtelen kontrasztos.

2023. szept. 8. 21:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!