Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Biztonságos a tartós adattárol...

Biztonságos a tartós adattárolás használaton kívüli ssd-n?

Figyelt kérdés
Egy netes hozzászólásban azt olvastam, hogy az adatok tartós tárolása használaton kívüli ssd-n nem biztonságos, mert az adattároló bitek töltései veszthetnek értékeikből, ha az ssd nagyjából hat hónapig nincs áram alatt. Vajon igaz lehet ez az indok, akár félév, egy- vagy kétéves időtartamban?

2023. szept. 1. 14:47
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A szilárdtest-alapú meghajtóknál (így az SSD-nél is) - a tökéletlen szigetelés miatt - is létezik az "adatrothadás" jelensége:

[link]

ezért is lényeges az adatmentés 3-2-1 stratégiája

[link]

vagyis hogy minimum 3 példányban, külön-külön meghajtón kell tárolni az adatokat, amiből 2 lokálisan, az adatfeldolgozás helyén, 1 pedig az adatfeldolgozás helyétől távolabb tárolandó.

Növelheti az adatbiztonságot, ha olyan fájlrendszert - BtrFS, ZFS - vagy olyan archívumformátumot - például pArchive - használsz, amiben van hibajavító kód.

2023. szept. 1. 15:07
 2/7 anonim ***** válasza:
84%
Véleményem szerint pár hónap állás nem okozhat gondot, talán még pár év (1-2) is belefér, de hosszútávon semmiképp nem jó döntés SSD-re archiválni. Egyszerűen nem arra való. Személyes tapasztalataim során nem történt ilyen adatvesztés, volt SSD ami pár évet állt és nem volt gond vele vagy a rajtalévő adatokkal, de mióta hallottam a jelenségről igyekszem odafigyelni hogy túl sokat ne álljon egy ssd-m se, főleg fontos adatokkal. Egyébként meg bármelyik pillanatban elszállhat bármilyen adattároló, így ahogy az előző is írta, a fontos adatokat menteni kell.
2023. szept. 1. 15:47
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A 2010-ben gyártott ssd-k némelyikénél még feltüntették hogy 1év adatmegőrzési időt garantál a gyártó (de valóságban ennek többszörösét bírtál) áram nélkül.

Ezen évtizedben gyártott ssd-k már fejlődtek, jóval többet bírnak.

Viszont az SSD-k (és SMR HDD-k) nem ideálisak adattárolásra, mert véletlen törlés esetén a trim miatt esély sincs adatmentésre.

2023. szept. 1. 16:31
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A tartós adattárolást érthetjük archiválásnak is? Mert akkor egyáltalán nem. Vagy egy HDD, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek (WD Green), vagy nyomd fel felhőbe. A lényeg, hogy a fontos adatok meglegyenek 2-3 helyen is akár.

Mi azt szoktuk mondani a szervizben, hogy ami 1 helyen van meg az nem fontos, kvázi nincs meg… ami 2 helyen van az már talán fontos.

2023. szept. 1. 17:57
 5/7 A kérdező kommentje:
Valahogy az EEPROM-ok modern utódjának véltem ezeket az újfajta tárolókat, abba szinte beleégették a tartalmat - ezért volt számomra korábban egyértelmű, hogy az ssd-ben cellák a sok írástól el tudnak használódni. Azonban az adatok ilyenfajta "elszivárgására" nem gondoltam, köszönöm mindenkinek a válaszokat!
2023. szept. 1. 18:59
 6/7 anonim ***** válasza:
52%

Az SSD adattárolási technológia, ellentétben a HDD-vel, nem mágnes alapú.

Itt elektromos töltések jelentik az adattartalmat, amlyek a szivárgási áramnak köszönhetően elillanhatnak.

Nekem volt is ezzel problémám.

Egy vitás helyzetben a régi mp3 lejátszómat használtam hangrögzítőnek és mire oda került volna a sor, hogy bizonyítsak (polgári per) addigra az adatoknak annyi lett.

2023. szept. 2. 06:01
 7/7 anonim ***** válasza:
52%
Az EEPROM az más, ott a tárolás évtizedekre garantált.
2023. szept. 2. 06:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!