Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Az okostelefonok USB-C csatlak...

Az okostelefonok USB-C csatlakozója cserélhető?

Figyelt kérdés

Realme márkájú telefonom van. Ha beviszem valami márkafüggetlen telefonos szerelőboltba mit tudnak kezdeni vele?

Problémák a csatlakozóval:

- Nincs gyors töltés, csak ha nagyon, nagyon, nagyon erősen nyomom bele a kábelt.

- Adatátvitel során is erősen bele kell nyomni, szépen eligazgatni. Egy rossz modulat és egyből „device unconnected”

- Ugyanez a helyzet Type-C átalakítós fülesemmel is. Oda kell befőttesgumizni, hogy pl sétálás közben a helyén maradjon a csatlakozás.

2023. aug. 28. 00:26
 1/5 anonim ***** válasza:
telefontól függ
2023. aug. 28. 03:19
 2/5 anonim ***** válasza:
Igen.
2023. aug. 28. 07:06
 3/5 anonim ***** válasza:

Nem biztos, hogy csere. Inkább csak elkoszolódott.

Nem tudom javasolni, hogy fémmel nyúlj bele, de egy tű vastagságú eszköz kellene (leginkább egy műszerész csipesz), amivel a csatlakozó aljába tömődött por/hajszál/stb koszt fel tudod lazítani, és ki tudod kapirgálni. Tehát valószínűleg azért nem megy bele a töltő, mert már nem tud. Magát a töltőkábelt is kipiszkálhatod, az is koszolódhat.

Szóval na, ezeket a csatikat szakszerűen úgy lehetne így kikapirgálni, ha le van húzva az akksi a telefonról. Kifújkodni, szívni nem lehet. Ilyen vékony fa/műanyag darabkát nem igazán találni, azzal nem lehetne véletlenül se összeérinteni két rossz csatlakozást, és tűből is vékony kellene azért, hogy beférj az aljáig.

Ha mégis csere kéne:

Általában nem éri meg vacakolni a csatlakozó cseréjével. Gyakran gyártóspecifikus a rögzítés is. Így inkább szimplán az egész alsó modult szokták cserélni.

De persze, megoldható. Ha van hozzá való kompatibilis megoldás, akkor egy pár perces forrasztással megvan a dolog (+szerelések) a szerviznek.

2023. aug. 29. 07:35
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ.

Késsel megvékonyított fogpiszkálóval korábban is próbáltam már belenyúlkálni. Nem lett észrevehető eredménye a dolognak.

2023. aug. 29. 17:20
 5/5 A kérdező kommentje:

Lehet, egy szétszedős YouTube-videó alapján inkább megcsinálom én magam.

Megtaláltam a telefonom alsó modulját a neten, 1500 Ft-ért vásárolható magyar cégtől. Elvégre én is informatikusnak készülök, nem kellene mindent szerelőkre bíznom.

Most újra jó alaposan kitakarítottam a portot, hátha tévedtem, de a felállás jelen pillanatban is pontosan ugyanaz, mint volt: ha gépbe dugom, észre sem veszi, hogy lenne adatátviteli lehetőség (az én telefonom csak simán töltődik, míg ugyanaz a kábel, ugyanaz a PC a bátyám telefonjával tökéletesen működik adatátviteli célokra); ha gyorstöltőt dugok bele, az csak normál sebességgel tölt, ha pedig fülest dugok bele, még háromszorosan odabefőttesgumizva is meg-megszakad néha a történet.

2023. aug. 30. 16:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!