Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Milyen monitort vegyek? IPS,...

Milyen monitort vegyek? IPS, VA vagy TN kijelzőset érdemes venni? Általánosságban melyik ad jobb képet átlag használathoz és játszáshoz?

Figyelt kérdés

Előző monitorom sajnos tönkrement, ezért egy újat szeretnék. Beleástam magamat a témába rendesen ezért el is bizonytalanodtam. Felbontásból és válaszidőből belőttem a FULL HD, 75 Hz-et. Megtudtam, hogy a 3 fő paneltípusnak mik az előnyei és a hátrányai. Eddig a VA panel felé húztam a szép kontrasztos színek miatt, de miután láttam róla videókat/teszteket, hogy játékokra nem a legjobb a black smearing és a ghosting miatt, így már annyira nem vonzó. Olvasgattam redditen is, azt írják nem minden monitornál feltűnő annyira, főleg a drágábbaknál. Én viszont nem szeretnék túl sokat áldozni rá. Max olyan 35 ezret körülbelül. Így most inkább az IPS felé hajlok, állítólag valósághűbbek a színei, nincs akkora ghosting, tehát játékokhoz is megfelel, bár a kontrasztja nem akkora, mint egy VA panelnek. Ami viszont aggaszt az az IPS glow és a backlight bleeding (bocs, magyarul nem tudom mi lenne ezekre a kifejezésekre a legjobb megfelelő, meg így talán közismertebb is). Láttam ezekről a jelenségekről képeket, videókat és azt kell mondjam undorító, ahogy kinéz... Főleg, amikor sötét szobában használják.

Tehát most ott tartok, hogy nem tudom melyik "rosszat" válasszam. Szép kontrasztos színek, de smearingel a kép vagy kevésbé kontasztos, ugyanakkor valósághűbb és jobb válaszidővel rendelkező kép, de ocsmány IPS glow és gyenge fekete színek.

Nekem eddig TN paneles monitorom volt. Méghozzá ez:

[link]

Állítólag ezeknek van a leggyengébb kontrasztjuk és ezeknek sem a legjobb a feketéje, bár ennél a monitornál ez engem annyira nem zavart. Tehát ha mondjuk IPS-t vennék, akkor még mindig jobb kontraszttal jönnék ki, mint az előző monitor, nem?

Vagy maradjak a TN-nél? Hisz ezeknél nincs elmosódás, nincs IPS glow és hasonlók sem és a válaszidejük is jó. Ezen is gondolkodtam, de azt mondják az IPS újabb és jobb technológia, sokan ezért is vannak oda, bár van aki a VA -ra szavaz. Én szoktam játszani is, de nem vagyok hardcore gamer, viszont a black smearing nem tűnik túl jónak így sem, ezért is húzok most inkább az IPS felé. Na de ha ilyen durva az IPS glow és a blacklight bleeding? Vagy ez nem minden monitornál ilyen feltűnő?

Ezeken gondolkodom IPS közül:

[link]

[link]

[link]

[link]

Szerintetek? Átlag használatra, néha képszerkesztésre (semmi komoly, inkább csak hobbi szinten) és játszásra megfelelnek ezek a monitorok? Mennyire kell tartanom a fent említett IPS problémáktól, ha ilyet választok?

Vannak még hasonló árkategóriában Iiyama ViewSonic termékek, de ezekről a márkákról még sosem hallottam és értékelések sincsenek alatta.

2023. aug. 27. 20:28
A kérdező szavazást indított:
IPS
VA
TN
13 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:

Attól függ mi a cél.

TN tompák a szinek, de qva gyors. Bár a többi panel is behozta a lemaradást.

IPS remek színek és betekintési szög, de a fekete gyenge.

VA a kettő között. Nem annyira színhű, fekete kontraszt jó, betekintési szöge is kisebb.

2023. aug. 27. 22:07
 2/9 A kérdező kommentje:

Ezekkel tisztában vagyok, mint írtam, de mennyire gyakori például egy IPS monitornál az IPS glow és mennyire tud az zavaró lenni?

Vagy egy VA panelnél a black smearing?

2023. aug. 28. 09:50
 3/9 anonim ***** válasza:
14%
Bemész egy bemutató terembe és megnézed.
2023. aug. 28. 11:51
 4/9 anonim ***** válasza:
64%
Szerintem legtöbben túlizgulják a panel kérdést. Általában egy átlag felhasználó nem veszi észre a különbséget. Legyen legalább 3000:1 a statikus kontrasztarány, 300cd/m2 a fényerő és ellenőrizd, panaszkodnak-e ghostingra.
2023. aug. 28. 14:16
 5/9 A kérdező kommentje:

Hát nem tudom, sokan azt mondják, hogy a ghosting majdnem minden VA monitornál megfigyelhető valamennyire. Van amelyiken kevésbé ugyan, de ott van, ezért a legtöbb inkább IPS-t javasolnak ha játszik is az ember. Ahogy látom itt is arra szavazott a többség.

Valaki esetleg tudna mondani saját tapasztalatot? Például, hogy IPS-nél az IPS glow mennyire szembetűnő? Vagy VA esetén a ghosing?

2023. aug. 28. 18:33
 6/9 anonim ***** válasza:

Mindegyiknél monitor válogatja. Nekem a legutolsó 2 monitorom VA volt és a jelenlegi sokkal jobb ghosting terén, mint az előző, pedig az előző egy 160 ezres monitor volt, a mostani meg csak 110 ezres.

Plusz van még backlight bleed is, ami nagyon hasonló jelenség az IPS glow-hoz. Mindkettő leginkább sötét szobában probléma és a sötét szobában monitort bámulni eléggé terheli a szemet, így nem is ajánlott.

2023. aug. 28. 19:16
 7/9 anonim ***** válasza:

VA paneles témák:

VA panel előnye a magas kontraszt. Általánosságban 3x mélyebb feketét tud, mint az IPS.

Ennek tulajdonképpen monitornál... nincs jelentősége. Ha esetleg sokat filmezel rajta, vagy szereted a horror(sötét) játékokat, akkor érdemes VA panelen gondolkodni, mert ezeknél jöhet jól a magasabb kontraszt.

Elvileg a magasabb kategóriás VA paneleknél nem szabadna komoly black smearing-nek sem lennie. De a technológia adja sajnos, hogy feketéről világosra egyszerűen lassan váltanak a lamellák. Így egy ilyen beépített mozgáselmosás az bennük van. Főleg ha magasabb hz-es monitorról van szó, olcsóbban.

Színekben, nyilván nem érhet fel az IPS-hez, de ez már azért jelentősebben függhet az árkategóriától. Samsung monitorjait nem ismerem tapasztalatból, de a TV-ik, ezek a felső kategóriás QLED-ek VA technológiát használnak. Tehát van potenciál benne jó megjelenítésre, a kellően magas árkategóriában biztosan.

Backlight bleeding viszont sajnos a technológiából adódóan előfordulhat. Nem kéne neki (nekem hálisten nincsen), és erre semmilyen garanciát nem vállalnak a gyártók. Az egyetlen amivel élni tudsz, az a 14 napos elállás lehetősége.

Szóval lényeg a lényeg. Ha nem kell a nagy kontraszt, mélyebb feketék, akkor nincs értelme VA-t választani. IPS. Tökéletes színek és betekintési szögeket ad. Feketék.. az nincs, esetleg sötétszürke, de minden másban elfogadható. 5 ms alatt vannak a legolcsóbb IPS monitorok késleltetései is. Teljesen jó gamingre, meg mindenre.

Amire érdemes figyelni még gaming szempontból, hogy ha freesync monitort veszel, és nvidia kártyád van, akkor displayport kábellel kösd össze. Akkor tudod bekapcsolni a g-syncet a driverben, mert így kompatibilis a kártya a freesync-kel. Amd kártya megy hdmi és dp is.

TN pedig nem releváns. Régen jó volt, hogy olcsón vehettél alacsony késleltetésű monitort. Jó volt gamingre. De elmúltak ezek az előnyök, atöbbi technológia is olcsóbb lett, alacsony késleltetéssel. Nagyon kompromisszumos amúgy is, főleg betekintési szögben pocsék, és színekben is fakó. Nagyon nem ajánlott már.

2023. aug. 29. 08:51
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! IPS mellett döntöttem, most már csak ki kell választanom melyik legyen. Ahogy nézem néha még IPS-en belül is vannak eltérések a kontrasztot tekintve ugyanabban az árkategóriában is.
2023. szept. 3. 16:10
 9/9 anonim ***** válasza:

[link]

hajrá :)

2023. szept. 3. 23:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!