Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » A processzorok órajele miért...

A processzorok órajele miért nem nő úgy 20 éve?

Figyelt kérdés

Emlékszem a 90-es évek végén mekkora verseny volt az órajel növelésben, és az 1GHz-es akkori álomhatárt valami extrém hűtéssel érték el először, de az sorozatgyártásba sosem került, hanem majd fél évvel vagy évvel később normál ütemben elérték az 1 GHz-et.

2004-ben már voltak ilyen 3,4GHz-es procik is. Most 2023-ban vettem egy Ryzen7 5800X 3,6GHz-es órajelű procit. Az nem kérdés, hogy ez mennyivel brutálisan erősebb 20 évvel korábbi társainál, de nem értem, hogy az órajel az miért rekedt meg? Ott van valami technológiai korlát?

Tud erről valaki ajánlani érdekes cikkeket? Rákerestem google-re, de csak azt adja ki, hogy hogyan lehet tunninggal emelni az órajelet.

2023. aug. 21. 08:30
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
68%

Ezt tudom ajánlani: https://www.youtube.com/watch?v=8QOoQWvrQ-Y

GHz nagyon nem számít. Hogy egyik ottani kommentet idézzem, ez olyan mint egy autó motorjánál összehasonlítani hogy a Lada meg a Ferrari is tud 8000rpm-et, aztán hogyhogy az egyik gyorsabb és erősebb mint a másik?

2023. aug. 21. 14:50
 12/18 MGéza ***** válasza:
84%
Nem nőtt, mert inkább a csíkszélességet csökkentették, így több segédprocesszort, több tranzisztort tudtak bezsúfolni ugyanakkora helyre, így a teljesítménynövekedést már nem az órajel adta. A fajlagos hőtermelés ugyanakkora csíkszélesség mellett csökkent volna így lehetőséget adott volna az órajel emelésére, de mivel kisebb csíkszélességen több mindent raktak bele így gyakorlatilag nem nagyon csökkent, tehát kb egy helyben toporogtak ez ügyben. Tehát amikor választani kellett, akkor inkább a miniatürizálás felé haladt inkább a technológia és nem pedig az órajel emelésével akartak eredményt elérni.
2023. aug. 21. 16:34
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Tulajdonképpen meg lehetett volna tenni a tranzisztorok számának növelését ugyanazon csíkszélesség mellett, de akkor a proci lenne fizikailag nagyobb és kinek kéne egy 20x20 centis proci?
2023. aug. 21. 16:42
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Mert ezen szempontból elértük a jelen technológia határát. Más módszerekkel persze növelhető a teljesítmény, de az órajelek tekintetében valóban elértük a fizikai korlátokat. Legalábbis a mai értelemben vett mikroprocesszorok esetében.
2023. aug. 21. 17:49
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
13 (2023.08.21. 16:42) A processzoroknál vannak olyan tényezők amik fizikailag korlátozzák a lapka méretét. Pl. 20x20cm-es processzort nagyon bajos gyártani. Az egyik gond, hogy a proci gyártása közben változik a mérete, és minnél nagyobb a tok annál nagyobb az abszolut méretváltozás. De üzem közben már nem megoldható az egyenletes melegedés sem nagy méretű lapkánál ami deformálódásokhoz és belső mechanikai feszültségekhez vezethet és ez a proci tönkremenetelét okozhatja.
2023. aug. 21. 20:17
 16/18 anonim ***** válasza:
84%
Az órajel növelése helyett képesek voltak az egy órajel ciklus alatt elvégzett műveletek számát növelni. Az AMD FX procik majdnem csődbe vitték az egész céget mert az órajel növelésére koncentráltak miközben akkoriban az Intel a Sandy Bridge architektúrával (Intel Core 2. generáció) hatalmas áttörést ért el az órajel ciklusonkénti műveletekben, és hiába volt az FX-9590 a legelső 5GHz-es processzor lassabb volt az alacsonyabb órajelű Intel-eknél. Láttam olyan tesztet amiben a Sandy Bridge alapú i7 3960X (6mag, 12szál, 32nm-en gyártva) felvette a versenyt egy Ryzen 7 3700X-el (8mag, 16 szál, 7nm-en gyártva) egyes játékokban ami mutatja hogy mennyire elhúzott az Intel akkoriban.
2023. aug. 21. 20:55
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy ezért le leszek pontozva, de 16. (2023.08.21. 20:55) válasz alapján eszembe jut egy cikk kb. 1, 1.5 éve olvastam, hogy néhányan kísérleteznek (megint) az aszinkron processzorokkal. Régen voltak még aszinkron gépek, és akkor elég jó volt velük a tapasztalat, de sok mindenben egyszerűbb lett a szinkron technika.
2023. aug. 21. 21:01
 18/18 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm minden hozzászólónak a részletes szakmai válaszokat. Nem voltam tisztában a technológiai háttérrel, de így már teljesen érthető! 🫸🫷
jan. 27. 16:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!