Miért megy folyamatosan a processor hűtője?
A minap újratelepítettem egy asztali gépet de elég hangos lett, ha jól láttam akkor a proci hűtőventillátora megy folyamatosan és elég hangos (azóta már vissza is adtam a gazdájának mert mondom biztos ilyen alapból). AMD Phenom II X4 965 van benne.
Elvileg ez előtt nem volt hangos csak most telepítés után lett az.
Mielőtt újraraktam megakadt a szemem egy programon amit nem is láttam eddig soha AMD Catalyst volt a neve. Ha jól láttam ezzel állítható a proci is?
Most itt az lehet a probléma, hogy abban be volt állítva ez a dolog és most pedig nincs? Vagy mi okozhatja ezt? Még soha nem találkoztam ilyennel, hogy egy proci hűtője folyamatosan menne… Feladatkezelő/teljesítmény menüpont alatt 10%-ot ír a proci használatra (+ egy chrome futott a háttérben)
A proci hűtője általában folyamatosan menni szokott. Az nem mindegy, hogy állandó 100%-on, vagy a processzor hőmérsékletének arányában vezérelve. Alapesetben a bios vezérli a ventilátor fordulatszámát, ha ez be van ott állítva. Telepítéskor a bios-ban nem állítottál valamit? Gonolok itt arra, hogy pl resetelted. Mert alapból a biosban nincsen bekapcsolva a ventilátor szabályozása. Azt resetelés után kell bekapcsolni. Tehát én először a biosban néznék körül, hogy ott mi a helyzet a ventilátor vezérlésnél.
A másik dolog az, hogy bizony az a processzor egy kazán és kell a hűtés neki.
Bocsi, nem helyesen fogalmaztam. *Mintha max-on menne mindig.
BIOS-hoz nem nyúltam. Régebben is telepítettem ezt a gépet csak azóta nyúlt még hozzá 1-2 ember és most újra nálam kötött ki. Hogy azóta valaki cserélt e benne valamit vagy sem fogalmam sincs.
Csak nagyon hangos lett benne a venti. De majd akkor belenézek a bios-ba.
Köszönöm.
Az AMD Catalyst az Adrenalin régi verziója sacc/kb vagy 10 éve volt, sok mindent lehet benne piszkálni.
De a ventiket szerinrem BIOS-ban lehetne.
Nem lehet, hogy mozgatva lett a gép és a régi CPU hűtő ventilátor ezt sérelmezte? Kimozgósodott és zúgolódik. Ház ventilátorral jártam így.
Elhoztam, visszavittem és zúg....
"Eddig ez nem ilyen volt!"🤬
Filléres venti be krepált egy kis túrázástólt és portalanitástól.
És csak visszavitelkor😡 nem amikor csináltam....
Ma újra hozzám került a gép és meglett a probléma. Azért leírom hátha valaki belefut hasonlóba.
Levettem a gépház oldalát belevilágítottam. A proci hűtő bordái között hatalmas mennyiségű “porcica” volt… kipiszkáltam szépen + kiporszívóztam és újra halk lett. Rendesen bele volt már az ott épülve.
Szóval innentől inkább szétszedem a gépeket és kitakarítom, hogy ne legyenek fölösleges köreim ilyen miatt…
Kedves 9. Husoscombú kisbarátom legközelebb kérlek tanulj meg olvasni… A #3 válaszban leírtam, javítottam .
Megállni persze nem állt meg de már nem forog maxon.
(Kötekedni a kocsmába menj legyél kedves)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!