A Nintendo controllereken miért fordított sorrendben vannak a gombok?
Az A-B és az X-Y gombok sorrendjére gondolok.
Mi a logika ebben, hogy náluk fordított sorrendben van, mint az összes többi controlleren és ennek megfelelően az akcióknál is rossz helyen vannak a gombok? Például normál controlleren ha a játékban (A) az ugrás gomb, ami a legalsó gomb, igen ám, de ha Nintendo controllert használ az ember, akkor a jobb gomb az (A) gomb és azt kényelmetlen ugrásra használni, mert rossz helyen van. Ugyanez az X-Y gomboknál is.
Azt nem fogadom el érvként, hogy az emuláció miatt kell rossz gombot nyomni, mert pl. ott van a PS controller és az is az alsó gombra teszi natívan (PS-en játszva a játékot) az ugrást ugyanazon játékon belül.
Miért követi a Nintendo ezt a kicsavart, kitekert, fordított logikát? És nem csak a mai Nintendo controllereken van ez, hanem a legrégebbieken is, emlékeim szerint. Halvány emlékeim bár, de vannak róla, hogy pl. SNES konzolon is mennyire abszurd volt, hogy fordítva vannak a gombok elhelyezve és amikor iskolatársaimmal játszottunk szabadidőben a konzolon, akkor nekik is fura volt.
Pont, hogy régről maradt ránk ez a "hagyomány", amikor még csak két gomb volt a kontrolleren. Nem vagyok benne 100%-is biztos, de úgy hallottam valahol, hogy azért, mert az "A" az elsődleges, a legkönnyebben elérhető gomb (ha az ember megfogja a kontrollert, akkor tényleg a szélső gomb érhető el a legkönnyebben), ezért lett ez a "fő" akciógomb, és ha már ez a fő akciógomb, akkor ezért nevezték A-nak.
(Egyébként meg nem tudom... fél gyermekkorom Nintendózással telt, de soha nem akadtam fenn ezen sem én, sem a haverjaim.)
Pont ezért a legtöbb játékban a B-vel kell ugrani. B az ugrás, Y a futás.
A SNES-en volt először ez a gombkiosztás, és ugye arra is az első játék, amiben ez releváns volt, az a Super Mario World, ahol a B-vel kellett ugrani az Y-nal futni, az A-val pedig ezt a különleges, csavart ugrást csinálni (ami elég szituációfüggő volt).
Nem teljesen értem, hogy hogy érted, hogy "fordítva" van. Az oké, hogy fordítva, mint Xboxon, de ez mégis csak egy 11 évvel korábbi gombkiosztás. Pont az lett volna az összezavaró (szerintem), ha idő közben megváltoztatják. Nekem például pont a Nintendo gombkiosztása a megszokott, a "természetes", és az Xbox kontrolleren kell egy pillanatra lenéznem, ha azt kéri a játék, hogy nyomjam meg az X-et.
Az, hogy oldalt van az elfogadás (A), és lent az elutasítás (B) a menükben, az nem külön csak a Nintendo találmánya, PlayStation-ön is így volt eredetileg. Azért eleve a jelek is úgy lettek kitalálva - kör = elfogadás, X = elutasítás. A régebbi, japán fejlesztésű játékoknak még a nyugati verzióiban is így hagyták, csak idővel kezdték el átírni őket. De a legtöbb japán játékban még a mai napig ez él PS-en is, és konkrétan más a menükben az irányítás a nyugati verziókban. Persze manapság a legtöbb játékban állítható az irányítás, tehát ez így kevésbé releváns.
Nem tudom elmagyarázni jobban, egyszerűen fordítva lenne logikus. Mi így nőttünk fel és játszó cimboráimmal is mind így gondoltuk, hogy az XBOX gombsorrendje a helyesebb. Mondjuk a SEGA-n A-B-C gombok voltak, ebben a sorrendben és mi azon játszottunk sokat. Amikor átmentünk SNES-re, akkor nem értettük, hogy náluk miért fordítva van a két gomb.
De egyébként például ps esetén a steam is felhívja a figyelmet rá, hogy mi nyugaton a japán kiosztást fordítva tartjuk "jónak":
NOTE FOR DEVELOPERS: In the West, the "CROSS" button is typically used for "confirm" and the "CIRCLE" button for "back/cancel", but the convention in Japan is reversed. When publishing your official configurations you might consider making appropriately labeled Western and Japanese variants for the DUALSHOCK 4 Controller
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!