Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Linux alá mi lenne a megfelelő...

Linux alá mi lenne a megfelelő (fél)konfig?

Figyelt kérdés
Bármennyire is kedvencem az LGA775 platform, egyre inkább érződik rajta, hogy már nemigen állja meg a helyét, úgyhogy azok a gondolatok kerülgetnek, hogy be kéne szereznem valami újabb gépet. Elsősorban használt (hardveraprós) félkonfigok nézegetésén gondolkodom, de nem zárkózom el attól se, hogy új és használt alkatrészek legyenek vegyesen, viszont a szimplán új alkatrészek nekem nem jók, mert az már drága lenne. A szempontok ezek: kiváló Linux kompatibilitás nyílt driverekkel, YouTube-on simán vigye akár a 4K videókat is (ne legyen frame dropping), lehessen rajta "nem a leggépigényesebb" Steam-es játékokat játszani (főleg Garry's Mod, de azért ennél komolyabbakat is bírjon, igazából nem vagyok gamer, csak ilyen "alkalmi gamer" max), működjön a hardveres gyorsítás is (azaz a GPU csináljon bizonyos dolgokat a CPU helyett), legyen rajta zöld és lila PS/2 csatlakozó is (azért emelem ki, mert egyes alaplapokon egyetlen "kombinált" van), csendes léghűtése legyen, a ventilátor lassan szabályozzon, ne csináljon hirtelen felzúgásokat, évekig problémamentesen használható legyen. Ha nézegetem a hardveraprón eladó alaplapokat, akkor ezeknek megfelelően miket vegyek figyelembe? Melyik gyártók előnyösek, és melyikek kerülendők, ha Linux kompatibilitásról van szó? Első körben max 60 ezer ft-ot tudnék rászánni a félkonfigra (de ha 70-ért lényegesen jobbak vannak, akkor kitolom a limitet odáig), úgy gondoltam, hogy csak alaplap (integrált grafikával, elsősorban ATX a több bővítőkártyahely miatt, de lehet mATX is) + processzor + memória (16 GB) lenne, aztán később majd vennék hozzá külön egy videokártyát. Tápom, SSD-m, HDD-m, ODD-m és gépházam az van. Na de ami még érdekes, hogy videokártyát milyet? A régebbi Nvidiák eleve felejtősek Linux alatt.

2023. jún. 27. 22:29
 1/6 anonim ***** válasza:
47%

Az NVIDIA driver Linuxra nyílt forráskódú lett tavalytól, de tudtommal csak az újabb modellekre igaz, ezért én AMD-t javasolnék, hisz az AMD driverek mind nyílt forráskódúak és a Linux kernel részét képezik, tehát elvileg semmilyen extra telepítést, beállítást nem igényel. Feltelepítesz egy disztribúciót és működnie kell.

Alaplap szempontjából szinte mindegy. AsRock, Asus, Gigabyte, MSI általában jól szoktak működni Linux-al.

Ha akarsz Wi-Fi adaptert is használni, akkor ezek közül válassz valami újabb modellt:

[link]

Meg amúgy Linux kompatibilis hardverek szempontjából ajánlom ezt az oldalt:

[link]

Itt csak azok a hardverek vannak, amik egyből működnek Linux alatt bármilyen egyéb zárt driver használata nélkül.

Régebbi NVIDIA kártyákat is találsz itt, de ezek azok, amik a nyílt nouveau driverral is működnek. A nouveau pedig nem az eredeti hivatalos driver, csak egy reverse engineerelt open source változata a zárt drivereknek. Ezért is egyszerűbb az AMD ilyen téren. Ott minden driver nyílt forrású és működik Linux alatt.

Ha halk ventilátort akarsz, akkor a Noctua -t ajánlom.

2023. jún. 28. 00:00
 2/6 gentoojedi ***** válasza:

Én annyit tennék hozzá, ha videokari és nvidia, akkor necces. Azt a márkát kerüld. Ha régi, akkor azért, ha újabb, de nem új, akkor meg azért, mert a nyilt drivere sokkal szarabb, mint a zártja. Nem hozza ki a kártya tudását. Azt tudom, hogy a CUDA nem megy nyílt forrású driverrel.

Asus lapokkal több ízben futottam bele inkompatibilitással.

2023. jún. 28. 09:04
 3/6 anonim ***** válasza:

Lehet valami brand gép irányban nézelődnék. Jó lenne egy keretet meghatározni, hogy kb mi lenne az irány.

A PS/2 port teljesen eltűnőben van. Nem igazán fogsz tudni találni megoldást így. De nem is értem. Billentyűzethez még oké, mert máshogyan funkcionálhat bizonyos esetekben. De egérhez minek a PS/2? Használj akkor egy USB átalakítót, ha mindenképp a retro egeredet akarod használni. Vannak ilyesmik: [link]

2023. jún. 29. 06:04
 4/6 anonim ***** válasza:

Jajj bzmeg, még egyszer átfutottam, és ott van. Valamiért kihagyott az agyam 😃

Szóval 60 ezer.

Hát akkor nagy előrelépést nem tudsz menni. Kb RX 580 gépet ha kifogsz, az a nagyon maximum. RX 470 esetleg.

Intel 2-4. gen. Ezek sajnos nem támogatják integráltal a yt-ot, de a GPU el fogja vinni.

Van is egy

[link]

Ezen alkudozhatsz.

Jó lenne azért valahogy kihozni egy 7. gen i5/ 8. gen i3 gépalapot, + a videokártya a játékhoz.

2023. jún. 29. 06:10
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Brand gép soha, semmi szín alatt nem jöhet szóba nálam! Szabványtalan alaplap, tápegység, ház, tehát nem tudom tetszőleges házba beszerelni, ha a tápja beadja a kulcsot, akkor bukta van, úgyhogy nálam ez kizárt. Csakis szabványos (ATX, mATX, ITX...) form factor érdekelne, ami babrálható rendesen. A PS/2 azért fontos, mert elvileg jobb a válaszideje, mint az USB-s egérnek és billentyűzetnek (mivel az USB-nek latency-je van), és ha ebbe még egy plusz átalakítót is bevonok, az gondolom még jobban megnövelné a válaszidőt, úgyhogy mindenképp kell a natív PS/2 port az alaplapra.

2023. júl. 3. 21:58
 6/6 gentoojedi ***** válasza:
Csak szólok kérdező, hogy brand gépnél is létezik szabványos táp. De amúgy a szabványtalan táphoz meg van e-bayen átalakító. Nem drága. Már nem is egyet szereztem kimondottan HP gépekhez.
2023. júl. 3. 22:05

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!