ASUS, Gigabyte... Melyik a jobb márka? Tudtátok honnan származnak? 18L
Az alábbi számítógépekből ismert márkák származási helye:
- Gigabyte (Tajvan)
- MSI (Tajvan)
- Acer (Tajvan)
- Lenovo (Kína)
- Asus (Tajvan)
- Dell (Amerika)
- HP (Amerika)
A tudásom itt ki is merül. Elkezdtem utána nézni, mert szeretnék egy számítógépet venni, de rájöttem, hogy amit sikerült megértenem, az a fenti felsorolás. :D
- Amelyek ázsiai országból származnak, azok mennyire megbízhatóak?
- Melyik a jobb? Nem a legerősebb gépet szeretném megvásárolni, nekem bőven elég a 300-400 ezer forintos kategória is.
- Hogyhogy Ázsiából származik a legtöbb márka? Az amerikaiak vagy európaiak nem akarják felvenni a versenyt velük?
Előre is köszi!:)
"- Amelyek ázsiai országból származnak, azok mennyire megbízhatóak?"
Ugyanannyira, amennyire az amerikaiak. Sőt.
"Melyik a jobb?"
A márka nem annyira lényeges. Minden gyártónak vannak jobb és rosszabb szériái.
"Hogyhogy Ázsiából származik a legtöbb márka?"
Olcsó és terhelhető munkaerő, könnyen hozzáférhető nyersanyagok, nem annyira szigorú környezetvédelmi normák.
"Az amerikaiak vagy európaiak nem akarják felvenni a versenyt velük?"
Pont a Covid és a háború kapcsán létrejött chiphiány mutatott rá arra, hogy kellene. Igen ám, csak nyersanyagok - nagy tisztaságú szilícium, ritkaföldfémek - nem igazán rendelkeznek, drága a munkaerő, szigorúak a környezetvédelmi szabályok. Éppen ezért jó le vannak maradva (főként Európa, pláne hogy most a szankciózással jó lábon is lőtte magát).
Az amerikai gyártók is ázsiában gyártják a cuccaik jelentős részét, teljesen mindegy hol van bejegyezve egy cég. Nincs olyan ami mindent maga gyártana, veszik ettől attól aztán össze legozzák. Pl a három memóriagyárból kettő ázsiában van, de jelentős félvezetőgyárak is túlnyomó részt ott vannak(azaz közel az összes chipet ázsiában gyártják, okostévétől telefonon át az autóig mindenhez). Nem csak hogy nem rosszabbak, hanem többnyire jobbak is, TSMC-nek van ma a legfejlettebb gyártástechnológiája, rögtön mögötte a Samsung, mindkettő ázsiai - a többi gyártó(Intel kivételével) nem is nagyon foglalkozik azzal már, hogy fejlessze a gyártástechnológiáját, elégedettek azzal ahol vannak. Intel meg évek óta csak szpik mindennel, próbálkoznak de látható eredmény nélkül, és fény sincs az alagút végén.
Ázsia != kínai szemét.
Kedves Kérdező: megértem, hogy a legjobbat és legnagyobb élettartammal rendelkezőt szeretnéd, régen én is azt gondoltam hogy ha majd "jól utánanézek", hónapokig olvasgatom a "X márka vs Y" típusú véleményeket-teszteket, akkor megúszom a bonyodalmakat, de sajnos így nem fog menni. :(
Nem lehet tudni hogy mi meddig működik, márkától függetlenül.
Mondjuk pár honlapon olvasod: "A X gyártó Y szériás memóriamoduljai nagyon jók!" -> megveszel 2x8 GB-t és nem megy dual-ban, mert az egyik hibás, a telepítő elszáll, stb...
Olvasod pár honlapon, hogy "A X. szériás Y winyó/SSD nagyon jó", mert "a statisztikák szerint csak x% hibásodik meg y éven belül". Boldogan megveszed, aztán hirtelen elszáll, az összes adatoddal együtt...
Alaplapok esetén ugyanez, egyetlen pillanat alatt tud elszállni.
Nem azt mondom, hogy ne törekedj a márkára, hanem hogy ne feltétlenül erre alapozz.
Én a helyedben azt nézném meg, hogy mely komponensből milyen márkákat tartanak mindenképpen kerülendőnek és azokat nem venném.
Például tápegység esetén is közlik, hogy azon senki ne spóroljon és felsorolják a kerülendő márkákat.
SSD esetén is olvastam már ilyeneket itt is: márkát és szériát említettek például.
Nagyban függ attól is olykor, hogy milyen termékről van szó.
Alaplapokban pl MSI nagyon jó ár érték arányú de videókártyát meg inkább Asustól vagy Sapphiretól vennék. Laptopban utóbbi években Lenovo és Asus tűnt nekem a legerősebbnek legalább is gaming szekcióban.
De amúgy az egyik legjobb laptopgyártó a német XMG amit itthon sajnos nem forgalmaznak
"Hogyhogy Ázsiából származik a legtöbb márka? Az amerikaiak vagy európaiak nem akarják felvenni a versenyt velük?"
Itt érzek némi félreértést, azaz összekevered a gyártót, a fejlesztőt és az összeszerelőt.
Vannak összerelelők akik mindenféle alkatrészeket egymásra pakolnak és abból lesz a késztermék. Vannak gyártók akik legyártják a részegységeket és vannak a fejlesztők akik ezeket kifejlesztik és legyártatják.
Némi túlzással a teljes informatikai szektor amerikai fejlesztésre épül, a nélkül nem tudnál mit beszerelni a dobozba. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!