Milyen laptopot vegyek programozáshoz?
Új laptop vásárlása előtt állok. Világ életemben windows-t használtam, így a legutolsó laptopom is ilyen volt. Jelenleg frontend-del és kis részben backend-del foglalkozom, de érdekel a mobil app fejlesztés is, főleg dart nyelven.
Ahogy említettem, sose volt még macem, viszont régóta szeretnék egyet. Ti mit ajánlanátok? Macbook air m1 base modell, vagy valami hasonló árú windows laptopot 16gb rammal, dedikált videókártyával?
Felhasználás szerint maradjunk a fejlesztésnél, játékra ott a ps5 :)
Windows rendszert ismerem, mac os-t nem, viszont a macnél faktor a kíváncsiság is :) másrészt a mac csak 13col, windows laptop ennyi pénzért pedig -5,6 vagy akár 17. Monitorral lenne használva így is-úgy is.
Kb mindegy. Ha bemész a BME épületében és megnézed a laborgépeket, akkor még floppy olvasót látsz bennük. Persze a belsejüket nyílván updatelték néha, de közem sem "jó" gépek, mégis minden fut rajtuk.
Régen Mac felhasználó voltam, de egyetemen hamar rájöttem, hogy szívás vele végig vinni a képzést, így váltottam windowsra.
Itt meg megtanultam, hogy hiába veszek +400kért laptopot, nem érdemes vékony, "szép" notebookot venni, mert mindegyik le van korlátozva, hogy ne melegedjen túl és a perifériái sem jók.
Közben munkahelyen meg rájöttem, hogy ja, a windows nem mindig a legjobb és amúgy is sokat kell linux command line okat nyomkodni felhős fejelsztések miatt, így jobb lenne egy linux OP.
Tehát otthoni laptopra nekem a cél, valami 500-600k-s vastag windows laptop, aminek jók a periférfiái, kényelmes használni és rádobok egy linuxot.
A Mac egy külön világ. Meg kell szokni, ha viszont megszokod, akkor meg már rossz visszaállni Windowsra.
Szólva csak akkor válts Mac-ra, ha bírod rendesen pénzzel.
Nem csak most egyszer, hanem "örökké", tehát mondjuk 2-3-4 évente ki tudsz csengetni legalább 1-2 milliót ilyen-olyan Apple cuccokra.
Különösen költséges a dolog, ha komolyabb munkára kell, sok RAM-mal.
Office dolgokhoz, böngészgetni, megbeszélésekre, email íráshoz simán elég egy alap Macbook Air, ami sok helyen kapható, vannak leárazások néha stb.
Neked viszont a felpimpelt több RAM-os kell, ami csak a komolyabb Apple viszonteladóknál érhető el (ahol nincs annyi leárazás, pláne nem ezekre).
Arról se feledkezzünk meg, hogy semmit sem lehet bővíteni a legtöbb mai Apple gépben, szóval, ha rájössz, hogy mondjuk 16 GB RAM nem elég, akkor vehetsz új gépet.
Épp ezért én munkára Apple fronton ezeket venném fejlesztésre most (minimum):
a)
M2 Air, legalább 512 SSD beépített (de inkább 1 TB), 24 GB RAM
b)
14 inches M2 Macbook Pro legalább 512 GB SSD (de inkább 1 TB), 32 GB RAM
Arra is készülj fel, hogy 100% biztonsággal csak Apple eszközökkel működnek együtt ezek. Nem Apple hardverrel kellhet szerencse is. Pl. olyat is láttam, hogy monitor bevibrált M1 Macbook Air-rel, mert az Apple elrontott valamit a külső kijelzők meghajtása kapcsán (de persze a saját monitorjukkal megy) (lehet, hogy az M2 már jó, nem tudom).
Külső SSD-vel is láttam olyat, hogy be-be esett hibás írás (Windows-on, Linux-on tökéletes persze ugyanaz a hardver).
Bluetooth egérnél is megesik, hogy ha Bluetooth fülhallgató is van a gépre kötve, akkor az egér kurzor fickándozik (persze Apple márkájú egér jó).
Pl. ha van már külső monitorod, akkor érdemes lehet utánanézni, hogy megy-e a M1 / M2 gépekkel jól.
Az Apple a mai napig elsősorban hardver eladásból (nem csak, de nagy arányban) él, mindig keresi a lehetőséget, hogy miként tud valami újabb cuccot eladni neked...
Nem rossz cuccok, de tényleg kell bírni pénzzel... és hozzá kell szokni (mások a billentyűk, mások a billentyű kombinációk, az OS "filozófiája" más stb.).
Sok mindent egyébként konzisztensen tartanak 20-30 éve, szóval ilyen szempontból, ha egyszer ráültél az Apple vonatra, akkor nincsenek nagy meglepetések már (csak bírd pénzzel is).
Az is megeshet, hogy csak-csak kell Windows is, amit persze Parallels-szel tudsz futtatni, M1/M2 gépeken is megy most már jól, de arra is ki kell csengetni pénzt.
Szóval pénz, pénz, pénz...
Ha ilyen "nemistudommitakarok" állapotban vagy még, akkor talán jobb lenne, ha vennél valami olcsó (relatív) használt Mac-et kipróbálásra először.
Köszi a válaszokat. Minden más cuccom apple (óra, füles, ipad, telefon), de a géppel még mindig nem tudom mi legyen. Ezekszerint az m1 air alapmodell bár frontendhez jó lenne, de alkalmazás fejlesztésre nem.
Valamennyire leszűkítettem a kört:
macbook air m1 (még nem tudtam kukázni az ötletet)
asus zenbook-ból valamelyik i5 11.gen procis
valamilyen "gamer" laptop ryzen 5 procival, 16gb ram, 512ssd 300-400 között
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!