Milyen laptopot vegyek programozáshoz?
Jövőre kezdem a mérnökinformatikus szakot, ezért szeretnék laptopot vásárolni, tudom, hogy az egyetemre nem feltétlenül kell egy erős gép, de minél előbb szeretnék gyakorlati helyen dolgozni ezért szeretném ha bírná a programozást/munkát is.
Előre is köszönöm a hasznos válaszokat.:)
Magához a programozáshoz szinte bármilyen gép megfelel, kivéve, ha valami 3D-s grafikát programozol, vagy valami.
Minél nagyobb a képernyője, annál kényelmesebb lesz rajta a munka.
4GB RAM alá nem érdemes menni.
Viszont számolj azzal, hogy később sem akarsz-e jobb gépet?
Mert ha igen, akkor később már bánni fogod, hogy minek vetted meg ezt, ha egy kicsivel többért már sokkal jobb gépet vehettél volna.
Vegyél egy használt ThinkPad T480-at. Mostanság kerültek a használtpiacra, mert a cégek cseréltek új modellekre.
Amúgy egy krumplin is lehet programozni. Amíg nem GPU intenzív jobokkal küldenéd meg a masinát, addig egy 8 éves gép is bőven elég. 8-16 GB RAM, FullHD kijelző, 8. generációs i5U több mint kiszolgálja az összes igényt.
Sokan azt hiszik, hogy a programozáshoz valami jó erős masina kell. Ez naaaagyon nincs így. Amit egyetemen írsz programokat, azokhoz egy 2014-es gép is bőven sok. Ha meg erősebb gép kellene, mert mondjuk ML, AI, GPU, akkor bérelsz cloudon erőforrást amíg szükséged van rá, vagy az egyetemi clusteren futtatod a dolgokat SSH-ról.
Munkahelyen adnak céges gépet. Ha saját eszközzel kell dolgozni, akkor menekülni kell arról a munkahelyről, mert az semmi jót nem jelent.
Nem konkretizáltad, hogy melyik egyetemről van szó, de pl. BME-en kell androidra fejleszteni egyik tárgy keretében és ott egy azért egy komolyabb gép kell, hogy a házit össze tudd rakni az otthoni gépen, mert az android studio azért elég lassú, ha a minimum rendszerkövetelményeket teljesíted csak.
Szóval én mindenképp 16 GB RAM-ra mennék.
Leírom én milyet vettem mielőtt elkezdtem:
1 TB SSD;
16 GB RAM;
INTEL Core-i7 1065G7 processzor;
NVIDIA® GeForce® nVidia GeForce MX330 2GB videokártya
Garantáltan nem lesz semmi bajod egy ilyennel, nekem se volt eddig.
Ha nem szeretnél ennyit költeni akkor felezd meg az SSD-t de mindenképpen legyen benne, nagyon lassúak tudnak lenni egyes fejlesztő környezetek HDD-n. Processzorból sem feltétlenül kell az i7 de egy i5 alá nem adnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!