Pendrive vagy a irott dvd élettartama a hosszabb?
Nem hiszem, hogy valaha volt ilyen teszt.
Van ezredforduló környékén íródott Windows 98 CD -m TDK márkájú lemezen, nem rég még telepítettem róla sikeredésen. Azon időkből is vannak !! 64 MB !! -os pen drive -jaim, mikor tombolt hazánkban a sulinet program. A legfiatalabb is 20 éves és még működik.
Szerintem minden csak minőség kérdése, meg ki hogyan tárolja és mennyire vigyáz rá.
Hosszútávú adattárolásra mindkettő szar. Ezek inkább adat (másolat) hordozásra vannak.
Ha azt nézzük, hogy csak másolatot tartalmaz, nem annyira lényeges az élettartam, hisz évekről nem napokról van szó.
Viszont az írható DVD felülete biológiailag bomló anyagból van, így az állásban is tönkre mehet az évek alatt.
a DVD+R DL lemez a tartósabb, de max 8GB adatot tudsz ráírni, de utána is sokáig használható.
A pendrive ha írásvédetté válik akkor már megijednek az emberek és kidobják, pedig csak olyanná válik mint egy dvd...
Én a saját tapasztalataimról tudok írni, fotósként.
CD-t 1997 óta írok, abból az időből vannak írott mentés CD-im, Sony általában, simán olvashatóak. Nagyjából 350-400 CD-m van, főleg fotókat, illetve digitális videóanyagokat tárolok rajtuk (saját házi videók), általában dupla mentést alkalmaztam, az évek alatt - ezt pontosan tudom 9 lemez vesztette el az olvashatóságát ezidáig. Zárt, sötét, állandó alacsony páratartalmú helyen tárolom őket, nyilván nincsenek napi szinten pörgetve a lejátszóban.
DVD-im nagyjából 800 darab van, szintén saját kép, illetve videó biztonsági mentés, általában duplán mentve. 2 lemez vált olvashatatlanná 2005 óta, mióta DVD-t írok. Hasonló módon tárolom őket, mint a CD-ket.
Pendrive-om a legrégebbi egy 1997-es 32mb-os darab, mind a mai napig működik, eddig 2 pendrive-om pusztult el, formázás után nem lehetett őket használni, tipikus halál, de nem jellemző, a legtöbb pendrive-om 2000, illetve 2006 környékéről származik.
Memória kártyám vegyesen van XD, SD, Compactflash. Egy XD kártyám halt meg eddig az összes közül, illetve az egyik 2GB-os Cf kártyám rakoncátlankodik mostanában, hasonló formázi gondokkal jelentkeznek, mint az elhalt pendrive.
Tehát kijelenthetem, hogy alapjában véve, megfelelő tárolással a CD, DVD, pendrive használható adatmentésre és tárolásra, nyilván a megfelelő óvintézkedések mellett (dupla mentés, + hdd-re mentés)
Az élettartamot a tárolás helye, illetve az írás-újraírás is befolyásolja, nyilván egy lemeznél ideális esetben egyszer írsz rá, majd néhányszor olvasol vissza, tehát nem teszed ki folyamatos használatnak. A pendrive-nál ez változóbb, de azt kell mondjam, ha normális minőséget veszel, adattárolásra tökéletesen megfelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!