Játékra melyik cput választanátok? Intel i5-13400 vagy Ryzen 5 7600x ? (vga rtx 3070)
köszi a további válaszokat is, megy a zöld! úgy néz ki még könnyebb lesz a döntésem, én is a Ryzen felé húztam inkább.. a kérdésem még hogy: sokáig elegendő lehet a 6 mag 12 szál?
és ha már itt tartunk akkor mekkora tpd-s léghűtéssel rendelkező ventilátorral készüljek így a nyári forróság előtt? alaplap típusok is jöhetnek :D egyelőre ennyi, köszi mindenkinek!!
Na a másfél pipás troll kis szünet után megint visszatért a kategóriába, ahogy látom.
Kérdés az, hogy ki az aki évente fejleszt processzort? Szerintem az emberek 90%-a épít egy PC-t és 4-5 évig használja. Majd ha úgy érzi lejárt az ideje akkor vesz újat.
Ebből a szempontból nincs jelentősége a foglalatnak, mert hiába az AMD AM* foglalata, nagyon kevés user rak 5 éves alaplapba új processzort. Legalábbis az én 20+ éves ismeretségi körömben nagyon kevés azon emberek száma, akik hosszú éveken át egy alaplapra fejlesztenek.
Az Intel azért 12. 13. generációval megtörte az előző 10 év tendenciáját, hogy hangyafasznyi teljesítményt adott generációváltásnál. Most ha veszel egy 13. generációs Intel CPU-t biztos, hogy nem fogsz fejleszteni 4-5 évig mert bőven kiszolgál ez idő alatt.
Árban viszont az Intel JELENLEG minden szempontból jobban megéri mint az AMD. Ha nem tervezel 1-2 évente processzort cserélni.
Sokan fejlesztenek 5 éves lapra is, ha van mivel. Ismerek ilyet személyesen is és a neten is találni bőven ilyet.
Az AM5 hosszú távon nem azért előnyös, mert évente lehet fejleszteni. Az AMD 3 generációt ígért az AM5-re, az legalább 4-4,5 évet jelent. Egy Ryzen 5 7600 az teljesen korrekt cucc ( akárcdak a 13 gen párjai ), viszont itt lesz lehetőség arra hogy 4 év után eladja a procit, megvegye minimális ráfizetéssel az akkori x600-at és használja még 4 évig. Vagy akár egy akkori x950-nel megtriplázza a mostani processzorteljesítményt :)
Most pont abban a korban vagyunk, ahol az intel volt az Ivy Bridge idején: az aktuális fejlettségi szint évekig elég.
A mezei átlag user még 5-8 év múlva sem fogja tudni kimaxolni pl a pci-e 4.0 ssd-k max sávszélességét, ha nem fullHDn játszanámk akkor folyamatos GPU limit van... a körítés egy új rendszernél most totál overkill ami jó alapot ad egy akár 5+ éves ciklushoz is.
Abban viszont igaza van a #12-nek, hogy ha csak 0-4/5 évre kell és utána teljes csere akkor tökmindegy, mindkét platform tökéletes.
#kérdező:
a 6 mag egyelőre még elég, a Ryzen 5 7600 ( non X ) pedig nem igényel túl nagy hűtőt.
A kérdező játékra keres gépet. Teljesen mindegy kinek mi a számítási kapacitása. Az fps szám a lényeg. 3070 mellé ez pedig teljesen mindegy, ahogy írtam, mert jóval gyengébb.proci sem okoz limites környezetet.
Amúgy nem tudom mit írsz azonos árnak iponon, mert rohadtul 35-45 ezer különbség van 13400 és 7600X félgép között. Procik ugyanannyiba kerülnek (bár intel F verzión lehet spórolni még akár, tehát akkor az AMD már +10 ezerrel drágább), az alaplap +25 ezer AMD-nél, a ram pedig +10 ezer.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!