Az oled kijelzős laptopok jobban kímélik a szemet mint a csak sima led dci-p3/100%sRgb lefedettségűek?
Az én Asus Oledem igen mert TÜV certified, ami annyit tesz, hogy kevesebb kékfényt bocsájt ki és villódzás mentes a kijelző. Hallottam több embertől a villódzásról youtube-on, illetve twitchen is mondta egy lány aki ráadásul egy Proart Studiobook-ot használt, tehát nem egy belépű szintről van szó, de azt mondta, hogy zavaróan érezte ezt.
Szerencsére az én Vivobook S15-ömmel semmi ilyet nem tapasztaltam.
Igen, az OLED-ek általában jobbak szemkímélésben, mint az LCD-k (IPS, VA, TN, stb..).
Villódzásmentesség tekintetében alacsony fényerőnél tud gond lenni az OLED-nél. Ennek érdemes utánanézni, típusfűggő lehet. Pl korábbi telefonomnál probléma volt ez, mostaninál nem.
És hát ugye egy OLED, ami SDR 400 nit, HDR 500 nit-től kezdődik, az azért az esetek többségében 50% fényerő alatt fog menni, különben kivakítana 😃 A problémák azért viszont minimum fényerő közelénél szoktak lenni igazán az olyan paneleknél, amik erre hajlamosak, tehát nem gondolnám, hogy van olyan gyenge minőségű panel még, ami problémás lenne villódzásra érzékenyek számára. De el tudom képzelni.
Laptop típusa + PWM vagy flicker kulcsszavakkal lehetne keresni tapasztalatokat, külföldi fórumokban.
Kékfény tekintetében pedig a legjobbak az OLED-ek, a legkisebb káros kibocsátás ezzel a technológiával érhető el. Ez is azt jelzi, hogy brutálisan színhelyesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!