Melyik külső merevlemezt választanátok a következők közül, csak sima adattárolásra (legnagyobb részt fényképek) ?
Én egyiket sem, mert inkább 7200rpm sebességű HDD-t vennék (és pl. Orico házat), nem 5400-as sebességűt.
Szervízben dolgoztam. Ahány vinchesterrel eddig dolgom volt, és amennyi ebből meghibásodott, én a Toshibára szavaznék. De minden gyártónál előfordulhat hiba, néha szériahiba is.
Nézd meg azt is, hogy milyen gyors. Az USB-2 már elég elavult, ha valamelyik gyorsabb, azt vedd meg, de ennek csak akkor van jelentősége, ha a géped is tudja a gyorsabbat.
Az 5400-as a tapasztalatom szerint megbízhatóbb, kevesebb a meghibásodás vele. A 7200 meg gyorsabb. Neked kell dönteni, mi a fontosabb neked.
Az élettertalma szempontjából az sem mindegy, mire használod, és hogy folyamatosan megy-e vagy sokszor megáll és újraindul. Ez típus és gyártófüggő.
A lassabb fordulaton működőnél kisebb az igénybevétel. Mivel régebbi típus, nincs annyira gyorsaságra kihegyezve, ez is a megbízhatóság irányába tolja.
Amiről még nem volt szó, a nagyobb, 3,5"-os átlagában megbízhatóbb, mint a kisebbek, ezért tartós tárolásra én 3,5"-osakat használok, és hozzá való 3,5"-os tokot vettem hozzájuk, amibe nagyon egyszerűen beépíthető. Kicsit nagyobb, nehezebb, kicsit többet fogyaszt, és saját tápja van ami néha kényelmetlen. De a saját táp előny is, mert olyan géppel is működik, amivel a 2,5"-os nem. Ez akkor fordul elő, ha a gép (vagy TV, set-top box) USB-je nem ad, vagy nem ad elég áramot a winchester működéséhez. A saját tápos 3,5"-os ilyenekkel is működik.
Azt se felejtd, hogy a kisebb, 1T-s vinyók is biztonságosak, mint a 2, 4 vagy még nagyobb T-sek.
Még egy, amit kevesen tudnak. A winchestereket lehetőleg ugyanabban a pozícióban érdemes használni. Ha a hasára fektetve kezdted használni, akkor mindig ugyanúgy legyen használat közben, ha az élére állítva vettél rá, mindig az élén állva használd. Ez is az adat mentés-visszaolvasás megbízhatóságát növeli.
Végül a megbízható adattárolásról:
Az SSD winchestert kerüld, ha a hosszú távú tárolás a cél.
A nagyon fontos adatok tárolására a DVD-ből érdemes akár 2-3 példányt ís írni, mert a DVD sem arról híres, hogy az idők végezetéig megőrzi, amit ráírtál. A karcolásra nagyon kényes, azt is kevesen tudják, hogy mély karcokra (ami átsérti a festéket, címkét, és eléri a lemezt)a feliratos oldala a kényesebb. És a tűző napfényt sem a barátja.
A winchesteredet pedig erős mágnesektől, transzformátortól, hangszórótól, mikrótól erős ütéstől, rázkódástól tartsd távol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!