Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha van SSD is meg hdd is a...

Ha van SSD is meg hdd is a gépemben számít melyikre telepítem a játékot?

Figyelt kérdés
Van benne egy 256 GB SSD és egy 1tb hdd. Ha a hdd-re telepítek egy játék vagy ha ugyanazt az ssd-re telepítem, az számít valamit?

2023. febr. 21. 17:52
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Töltési időt
2023. febr. 21. 17:55
 2/17 anonim ***** válasza:
75%
Számít. A gyorsabb eszköznek a fájlolvasási sebessége is nagyobb, a játékok gyorsabban töltenek be. Egy SSD 5-10x gyorsabb is lehet a HDD-nél.
2023. febr. 21. 17:56
 3/17 A kérdező kommentje:
A játék teljesítményében számít? Több fps-t fog hozni vagy csak hamarabb töltbe?
2023. febr. 21. 18:14
 4/17 anonim ***** válasza:
73%
Csak egy kicsit hamarabb tölt be. A játék teljesítménye ugyan olyan lesz
2023. febr. 21. 18:34
 5/17 anonim ***** válasza:
74%
A töltési sebesség gyorsabb lehet SSD-n, de ha jó HDD-t veszel, akkor nem nagyon veszed észre a különbséget. Én HDD-re szoktam a játékokat rakni és semmi panaszom nincs a betöltési sebességgel.
2023. febr. 21. 18:39
 6/17 anonim ***** válasza:
50%

"de ha jó HDD-t veszel, akkor nem nagyon veszed észre a különbséget"

Már hogyne venné észre, szekvenciálisan is többszöröse az SSD sebessége, hát még a kis fájlok elérésekor. BeamNG miatt vettem végül SSD-t játékhoz, mert rengeteg kis fájlt tölt és emiatt rengeteg idő a betöltése, hiába "jó" a HDD. SSD-n sokkal gyorsabban betölt.

2023. febr. 21. 18:42
 7/17 anonim ***** válasza:
79%
#6 Egy jó HDD pedig még mindig sokat számít. Mint írtam, nekem sosem volt betöltési problémám egy játékban sem, legyen az RDR2, GTA5, FM7, FH4, R6, BF5, CoD stb stb
2023. febr. 21. 18:48
 8/17 anonim ***** válasza:
0%

Nem csak a töltési idők miatt számít, nem véletlen írják már oda sok gépigényhez a tárhely mellé, hogy SSD-t illik alátenni.

FH5 szemléletes példa, HDD-ről futtatva egy gyorsabb kocsival gyönyörűen meg lehet csodálni az előtted feltűnő texturákat, aztán idővel kapsz egy ilyet:

[link]

2023. febr. 21. 21:20
 9/17 anonim ***** válasza:
84%

TLDR: alapvetően az újabb játékoknál bizony látványos különbség lehet az SSD javára, de bizonyos játéktípusoknál és a régebbi játékoknál nem igazán számít az, hogy SSD-re van telepítve a játék vagy sem.

Egy játék (meg amúgy az összes program) igyekszik csak azt a memóriában tartani, ami tényleg szükséges, ugyanis egy átlagos számítógépben van mondjuk 8, 16 esetleg 32 giga memória van és ebből az operációs rendszer is kicsippenti a maga részét. Minden mást a háttértárból olvas fel működés közben. Ha ügyesen van a játék megírva és a játék típusa lehetővé teszi, akkor az SSD előnye maximum a játék első indításakor lesz látványos, vagy az új pályák/körök indításánál.

Azonban sok újabb, nyílt világú játéknál nem igazán lehet már szépen megoldani azt, hogy mindent HDD-ről nyaljon fel a program és közben ez ne tűnjön föl, pl. később betöltődő textúrák formájában. Nem véletlenül kapott pl. a jelenlegi konzolgeneráció is SSD-t és nem véletlenül kezdenek kiszorulni a mindennapi használatból a HDD-k.

Lehet itt előhozakodni az isten tudja hány éves GTA 5-el, meg a zárt, csőszerű, picike pályákkal operáló CoD-okkal, meg szintén az előző konzolgenerációkra optimalizált autós játékokkal, de ezek a múltat képviselik, másrészt meg jellemzően olyan játékok, ahol nem kell folyamatosan nagyobb mennyiségű assetet a memóriába felolvasni.

2023. febr. 21. 22:14
 10/17 anonim ***** válasza:
68%

@9 kb leírta amit én is akartam.

A mai új játékok egyrészt nagy tárhelyet igényelnek és azt be is kell tölteni, másrészt a mai konzolok mind gyors NVMe SSD-vel működnek, a játékokat is arra optimalizálják.

Konzoloknál, pl Xbox Seriesnél ha te egy külső HDD-re akarsz bizonyos új játékokat telepíteni, azt nem is engedi.

PC-n engedni fogja, de probléma lehet a játék futtatása. Pl Forza Horizon 4-5 notóriusan érzékeny már rá.

Manapság érdemes már akkora SSD-t venni, amire ráférnek a modern játékok amiket játszani akarsz. Egy 1TB SATA vagy akár NVMe SSD is megvan 25-30 ezerből újonnan.

2023. febr. 21. 22:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!