Miféle probléma lehet ez a dupla rétegű BluRayek írásakor?
Mivel írod (pl. Nero), mivel olvastatod vissza (pl. írás utáni ellenőrzés) / milyen módszerrel (írás utáni ellenőrzés a HDD-n lévő anyaggal összehasonlítva, vagy pl. Nero DiscSpeed)?
Én CD írókkal jártam így. Évekig használtam 2-t, az egyik a végén válogatós lett és már nem minden lemezt akart megírni, de amit megírt, az jó volt.
A másik megírta a rossznak nevezett lemezeket is, ám több lejátszóban azon lemezek egy része sercegős volt, tehát az első író jól érezte, hogy "nem adja hozzá a nevét".
Aztán idővel (egyik hétről a másikra) mindkét író bedöglött: nem olvasta az üres lemez adatait, majd már a gyárit sem. Próbáltam ráállítani a lézerre, de eredménytelenül, így mindkét író kuka lett, pedig pár héttel korábban semmi bajuk nem volt.
Volt olyan is, hogy felírta a lemezt, de írás után már nem ismerte fel, noha asztali lejátszóban hibátlanul lehetett használni. Ez az írók végét jelzi.
Ez semmiképp sem a "gép" hibája. Lehet rázkódás, kosz a fejen, ujjlenyomatos lemez, karcos lemez probléma is.
A BD írók a CD-khez képest sokkal precízebben kell írjanak, így ott egy kisebb kosz/por a lencsén is hibás írást eredményez.
Próbálj gyári lemezt leolvastani velük (portalanítás után). Ha a Nero DiscSpeed ellenőrzésen átmennek 98% feletti minőséggel, akkor egy ismerőstől kérj egy írott lemezt és azt is ellenőrizd ugyanígy. Ekkor kizártad azt, hogy a te írásaid visszaolvasása a probléma, vagy minden lemezzel gond van.
Egy jó íróval a gagyi lemezekből is ki lehet hozni a maximumot és egy rossz íróval a legdrágább Verbatim is sercegős lesz.
Azt még nézd meg az írás során, hogy
-DAO módban legyen írva
-nem fogy-e el a pufferből az anyag írás közben
-nincs-e energiagazdálkodás beállítva, ami menet közben zavar bele az írásba
-a lemez támogatja-e az adott írási sebességet
-az író programban van-e olyan opció, hogy "manuális lézererő kalibráció", netán "kalibráció kikapcsolása" és ezek NE legyenek bekapcsolva
Pl. ezek tudnak ilyen hibás lemezt létrehozni. (lassabb sebességgel írás, mint amit a lemez támogat, kalibráció kihagyása, stb.)
Köszi szépen!
Újabban már a dvd-k is kezdenek problémásak lenni. És a napokban előfordult, hogy felírta a lemezt, és utána nem tudta visszaolvasni. Illetve többedik kísérletre mégis. Csak nem az író a hibás, mikor egy hónapja vettem, ráadásul a másik, régi íróm ugyanezt a hibát produkálja.
Pár régebben, évekkel ezelőtt írott lemezt visszaellenőriztem egyébként, azok hibátlanok voltak. A mostanában írottak közül ugyanazt a lemezt hol hibátlannak jelzi, hol problémásnak, hol olvashatatlannak, attól függően, éppen milyen hangulatban van.
Ez a hol ilyen, hol olyan kb. olyasmi, mintha egy hajszál lenne a lencse előtt és amikor épp jól "fúj a szél" a forgás miatt, akkor elhajlik és olvas rendesen, amikor meg épp nem úgy pörög, akkor meg épp a lézernyalábba ér.
Tesztelj:
Gyári lemez, DiscSpeed, azon belül a lemez minőség teszt.
3x tesztelj max sebességgel és hasonlítsd össze az értékeket.
3x tesztelj a leglassabb sebességgel és itt is hasonlíts.
A leglassabbnál 97-98%-osnak kéne lennie LEGALÁBB, de inkább több.
A leggyorsabbnál 90-95% közé is lemehet.
A lényeg, hogy a 3-3 teszt során a hibás részek ugyanoda esnek-e vagy teljesen változó.
Ha ugyanoda, akkor karc, kosz stb van a lemezen és a fej jó. Ha mindig máshova, akkor a fejjel lesz gond.
Amúgy az új készülékektől nem lehet csodát várni. Én a 20 éve készült íróimat használtam eddig, azok nagyon jó minőségű lemezt készítettek. (Csak audio 4x, max 8x sebességgel, mert nekem munkaeszköz és fontos a hibamentesség.)
Próbáltam még modernebb laptop írót is, 12x sebesség alatt nem írt és a lejátszóban sercegett, noha egy új íróról van szó. Saját maga szépen olvasta a lemezt, csak a lejátszók nem.
Most egy 10 éves DVD-íróval írok, illetve 2-vel, az egyik még így is rosszabb lemezt készít minőségre, mint a másik, 10x sebességgel írnak csak minimum.
A korábbiak 20 évet bírtak és közel 500 lemezt írtak meg a bedöglésük előtt, de azok minőségi lemezek voltak, amit ezek írnak, azok már csak átlagos lemezek (például a sebesség miatt is).
A Nero-ban nincs lehetőség manuális kalibrációra, így az a lehetőség kilőve. Az annyit tenne, hogy a lemez adataiban szerepel, hogy 1-5-ig hányas lézererővel kéne felírni, ám ha manuális kalibráció van beállítva, akkor ezt a számot kell megadni és annyival írja fel. Ha automatikus, akkor ő maga ír a kalibrációs részre és olvassa vissza, hogy hányas érték volt a jó... de nálad írtad is, hogy a felírtat sem mindig olvassa vissza, tehát lehet a kalibrációs sávot is rosszul olvassa/értelmezi és ezért rossz erővel írja.
Egy hibaforrás: azt írtad, hogy 2 meghajtó van a "gépedben". Nem lehet, hogy egy ventilátor, HDD miatt rázkódik a gép és ezáltal beszitál a lemez?
A helyedben tennék egy próbát kiszerelt és mondjuk puffra/sámlira tett készülékkel, úgy írnék fel egy lemezt, a lényeg, hogy ne lökje meg senki az írás során és aránylag egyenes helyen legyen.
Majd ezt ugyanúgy kint, rezgésmentes helyen olvastatnám vissza.
Természetesen írás közben ne is telefonálj a gép fél méteres közelében (mobilnet is számít).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!