Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miféle probléma lehet ez a...

Miféle probléma lehet ez a dupla rétegű BluRayek írásakor?

Figyelt kérdés
A következő problémám lenne: korábban már jó néhány dupla rétegű BluRay lemezt megírtam, alacsony sebességgel, kis hibaszázalékkal, a legótvarabb alapanyagra is. Most nagyjából egy év szünet után ismét meg szerettem volna írni párat, és totális volt a kudarc minden téren. Először megint egy olcsó kínai fajtát próbáltam. A korábbiaktól eltérően a lemezek egy részét írási hibával visszadobta, a többi az ellenőrzésnél bukott meg. Vettem egy drágább fajta lemezt. Ezeket már mind megírta végig, viszont tíz darabból csak kettő ment át az ellenőrzésen. Vettem egy új írót. Annál is ugyanúgy jelentkezett a hiba. Ekkor elvittem a gépet a szervízbe. Kijelentették, hogy rossz minőségű lemezeket használok, és minden maradt a régiben. (Miután három fajta lemezt is kipróbáltam, Ritek, VerbatimImf000 és a valóban nem túl acélos CMCMAGDI6 Middel – de korábban ezekkel sem volt soha problémám, ezért szerintem nem a minőséggel van a gond.) Sőt, újraellenőriztem azt a néhányat, ami átment a visszaolvasáson, és most már azok sem jók! (Opti Drive-ot és Nero Speed-et használtam.) Elővettem a régi, tavaly év elején írott lemezeket – azok viszont még mindig tökéletesek. Ilyen rejtéllyel még nem találkoztam, amióta számítógépet használok. Mi lehet a baj?

2023. febr. 10. 16:32
 1/5 A kérdező kommentje:
Azt hadd tegyem még hozzá: miután kiderült, hogy nem az író okozza a problémát, most két író van a gépemben - és mind a kettő produkálja, akár a saját maga által megírt lemezt próbálom visszaolvastatni, akár a másikét. Egyetlen lemez működik kifogástalanul: egy újraírható Verbatim, amit direkt a probléma teszteléséhez vettem: elsőre ugyan azt is hibásnak jelezte a visszaolvasás, de a további próbák során már minden rendben volt vele.
2023. febr. 10. 16:35
 2/5 Mr. V. ***** válasza:

Mivel írod (pl. Nero), mivel olvastatod vissza (pl. írás utáni ellenőrzés) / milyen módszerrel (írás utáni ellenőrzés a HDD-n lévő anyaggal összehasonlítva, vagy pl. Nero DiscSpeed)?

Én CD írókkal jártam így. Évekig használtam 2-t, az egyik a végén válogatós lett és már nem minden lemezt akart megírni, de amit megírt, az jó volt.

A másik megírta a rossznak nevezett lemezeket is, ám több lejátszóban azon lemezek egy része sercegős volt, tehát az első író jól érezte, hogy "nem adja hozzá a nevét".

Aztán idővel (egyik hétről a másikra) mindkét író bedöglött: nem olvasta az üres lemez adatait, majd már a gyárit sem. Próbáltam ráállítani a lézerre, de eredménytelenül, így mindkét író kuka lett, pedig pár héttel korábban semmi bajuk nem volt.

Volt olyan is, hogy felírta a lemezt, de írás után már nem ismerte fel, noha asztali lejátszóban hibátlanul lehetett használni. Ez az írók végét jelzi.

Ez semmiképp sem a "gép" hibája. Lehet rázkódás, kosz a fejen, ujjlenyomatos lemez, karcos lemez probléma is.

A BD írók a CD-khez képest sokkal precízebben kell írjanak, így ott egy kisebb kosz/por a lencsén is hibás írást eredményez.

Próbálj gyári lemezt leolvastani velük (portalanítás után). Ha a Nero DiscSpeed ellenőrzésen átmennek 98% feletti minőséggel, akkor egy ismerőstől kérj egy írott lemezt és azt is ellenőrizd ugyanígy. Ekkor kizártad azt, hogy a te írásaid visszaolvasása a probléma, vagy minden lemezzel gond van.

Egy jó íróval a gagyi lemezekből is ki lehet hozni a maximumot és egy rossz íróval a legdrágább Verbatim is sercegős lesz.

Azt még nézd meg az írás során, hogy

-DAO módban legyen írva

-nem fogy-e el a pufferből az anyag írás közben

-nincs-e energiagazdálkodás beállítva, ami menet közben zavar bele az írásba

-a lemez támogatja-e az adott írási sebességet

-az író programban van-e olyan opció, hogy "manuális lézererő kalibráció", netán "kalibráció kikapcsolása" és ezek NE legyenek bekapcsolva

Pl. ezek tudnak ilyen hibás lemezt létrehozni. (lassabb sebességgel írás, mint amit a lemez támogat, kalibráció kihagyása, stb.)

2023. febr. 21. 11:30
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszi szépen!

Újabban már a dvd-k is kezdenek problémásak lenni. És a napokban előfordult, hogy felírta a lemezt, és utána nem tudta visszaolvasni. Illetve többedik kísérletre mégis. Csak nem az író a hibás, mikor egy hónapja vettem, ráadásul a másik, régi íróm ugyanezt a hibát produkálja.

Pár régebben, évekkel ezelőtt írott lemezt visszaellenőriztem egyébként, azok hibátlanok voltak. A mostanában írottak közül ugyanazt a lemezt hol hibátlannak jelzi, hol problémásnak, hol olvashatatlannak, attól függően, éppen milyen hangulatban van.

2023. febr. 22. 15:50
 4/5 A kérdező kommentje:
Ja, és egyébként imgburn-t használok blurayekhez. DVD-khez Nerot.
2023. febr. 22. 15:51
 5/5 Mr. V. ***** válasza:

Ez a hol ilyen, hol olyan kb. olyasmi, mintha egy hajszál lenne a lencse előtt és amikor épp jól "fúj a szél" a forgás miatt, akkor elhajlik és olvas rendesen, amikor meg épp nem úgy pörög, akkor meg épp a lézernyalábba ér.

Tesztelj:

Gyári lemez, DiscSpeed, azon belül a lemez minőség teszt.

3x tesztelj max sebességgel és hasonlítsd össze az értékeket.

3x tesztelj a leglassabb sebességgel és itt is hasonlíts.

A leglassabbnál 97-98%-osnak kéne lennie LEGALÁBB, de inkább több.

A leggyorsabbnál 90-95% közé is lemehet.

A lényeg, hogy a 3-3 teszt során a hibás részek ugyanoda esnek-e vagy teljesen változó.

Ha ugyanoda, akkor karc, kosz stb van a lemezen és a fej jó. Ha mindig máshova, akkor a fejjel lesz gond.

Amúgy az új készülékektől nem lehet csodát várni. Én a 20 éve készült íróimat használtam eddig, azok nagyon jó minőségű lemezt készítettek. (Csak audio 4x, max 8x sebességgel, mert nekem munkaeszköz és fontos a hibamentesség.)

Próbáltam még modernebb laptop írót is, 12x sebesség alatt nem írt és a lejátszóban sercegett, noha egy új íróról van szó. Saját maga szépen olvasta a lemezt, csak a lejátszók nem.

Most egy 10 éves DVD-íróval írok, illetve 2-vel, az egyik még így is rosszabb lemezt készít minőségre, mint a másik, 10x sebességgel írnak csak minimum.

A korábbiak 20 évet bírtak és közel 500 lemezt írtak meg a bedöglésük előtt, de azok minőségi lemezek voltak, amit ezek írnak, azok már csak átlagos lemezek (például a sebesség miatt is).

A Nero-ban nincs lehetőség manuális kalibrációra, így az a lehetőség kilőve. Az annyit tenne, hogy a lemez adataiban szerepel, hogy 1-5-ig hányas lézererővel kéne felírni, ám ha manuális kalibráció van beállítva, akkor ezt a számot kell megadni és annyival írja fel. Ha automatikus, akkor ő maga ír a kalibrációs részre és olvassa vissza, hogy hányas érték volt a jó... de nálad írtad is, hogy a felírtat sem mindig olvassa vissza, tehát lehet a kalibrációs sávot is rosszul olvassa/értelmezi és ezért rossz erővel írja.

Egy hibaforrás: azt írtad, hogy 2 meghajtó van a "gépedben". Nem lehet, hogy egy ventilátor, HDD miatt rázkódik a gép és ezáltal beszitál a lemez?

A helyedben tennék egy próbát kiszerelt és mondjuk puffra/sámlira tett készülékkel, úgy írnék fel egy lemezt, a lényeg, hogy ne lökje meg senki az írás során és aránylag egyenes helyen legyen.

Majd ezt ugyanúgy kint, rezgésmentes helyen olvastatnám vissza.

Természetesen írás közben ne is telefonálj a gép fél méteres közelében (mobilnet is számít).

2023. febr. 22. 23:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!