Ez még valahogy javítható házilag, vagy jobban járok, ha beviszem valami PC javítós helyre?
A kérdésem előzménye:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__egyeb-kerde..
Letiltottam az automatikus frissítés keresést, kézileg telepítettem a frissíéseket és lemezellenőrzést is futtattam.
Egy darabig szépen is ment.
Viszont volt hogy random elkezdte a lemezellenőrzést újraindításkor. Vagy bekapcsolás után nem akart megnyílni a Chrome, vagy ha meg is nyílt, nem töltött be semmit.
Ma se akart indulni a Chrome, újraindítottam, ment, következő bekapcsolásnál viszont megint elkezdte a lemezellenőrzést, ami szépen le is futott, viszont a bekapcsolási fázisban megakadt. Szépen kiírta az "Asus"-t, a "Windows"-t, a Windows logo animációja is lement, de nem ment tovább, hanem kezdte előlről. Kényszerített kikapcsolással (bekapcs gomb hosszan) kikapcsoltam, s most nem tudom, mit csináljak.
Kicsit félek, hogy merevlemez baja van (HDD van benne, 10 éves, ráadásul sokszor volt olyan, hogy nem megfelelően kapcsolt ki, mert elvették a villanyt, stb)
Adatvesztéstől nem félek, a zenéket s a könyveket már alapvetően a laptopomon tartom, a régi képeket s egyebeket meg pár napja feltöltöttem Google Drive-ra.
Ha egyszer már újratelepítetted, akkor menni fog ismét.
Keríts egy másik háttértárat, mert sanszos, hogy az HDD döglődik. (Nem biztos, de nagyon jó esélyed van rá.)
Cseréld le egy SATA SSD-re a HDD-t, sokkal gyorsabb lesz a rendszer.
Telepítsd újra.
Ha nem megy, vagy hasonló hibák jelentkeznek, akkor más baja van.
valami szunetmentest erdemes beszerezni
hogy rendesen leallithasd gepet es ne aramszunetek cibaljak
Ha elment az áram sokszor az odaverhetett a HDD-nek, mert ilyenkor beakad a fej működés közben ami károsíthatja a merevlemezt.
Próbál meg leszedni egy HD Sentinelt és felrakni rá, hogy mit mutat. Ha nem 100%-os állapotokat jelez a diagnosztika fülön, akkor a HDD a hibás.
Én válaszoltam arra a kérdésre, de nem érkezett információ tőled, ami segítene neked. Ebben a kérdésben sem válaszoltál meg semmit, amivel tudnék.segíteni. Nem tudunk az alkatrészekről sem semmit továbbra sem.
A merevlemez állapotát pl
hd sentinel
Programmal tudod ellenőrizni
És ahogy írtam, W10-et telepíts, SSD-re!
Csak ahhoz kéne egy SSD is, meg be is kellene szerelni, amihez én már nem értek, s időm sincs megtanulni. (Lehet már kedden kell visszamenjek az egyetemre TDK-ra, azért is nem jelentkeztem itt) :)
Így állok jelenleg:
Ha veszek egy 250 GB-os SSD-t, akkor szerinted inkább már a Windows 10-et telepítsem?
A 3. generációs i3 processzorokban elég erő van a windows 10-hez. 8 Gb RAM meg bőven elég egy szülői böngészős gépbe.
Ha tiszta telepítést csinálsz, akor a HDD cseréje SSD-re annyiból áll, hogy a HDD-be bekötött két kábelt (az egyik a tápból jön, a másik az alaplapról) kihúzod és átdugod az SSD-be.
Azok a csavarok amik a merevlemezt rögzítették jók az SSD-hez is. Akár 1 db is megtarja, mert az SSD-nek szinte nincs is súlya.
Ssd-t nem is kell rögzíteni, elég csak behajítani a gépbe.
Egy sata tápkábel kel, és egy sata adatkábel. Előbbi adott, biztosan van, utóbbi kb 200 forint, de lehet van a gépben/alaplap dobozában egy tartalék
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!