Legmegbízhatóbb SD kártya?
"de nem szeretném megvárni amíg baja lenne"
Dobd el időben, akkor nem lesz baja.
Másikat meg ne vegyél, akkor biztosan nem lesz baja.
Rajzold le a párt, majd fessed ki a képet.
Nem igazán a megbízhatóság a lényeg, mert ilyen felhasználáshoz, ahol szó lehet akár 4K videóról, vagy burst fotózásról, oda úgy is felső kategóriás kártya kell, ami tudja a szabványokat az írásgyorsasághoz, ami egészen biztosan valami ilyen sandisk extreme pro, tehát top szint lesz. Nem igazán van feljebb, egyik gyártótól sem.
A lényeg inkább az, hogy itt tényleg biztosra kell menni, mert ha egyszer elhagyod valaki élete napjának a képeit, akkor kicsinálnak 😃
Tehát
-olyan gépeket vegyél, ami két kártyát fogad, és párhuzamosan írja mindegyiket. Így ha egyik behal menet közben, még mindig ott a másik.
-legyen tartalék gép nálad, mert a gép is összefoshatja magát.
-illetve minden kellékból szintén túlbiztosítottnak kell lenned.
Tárhely, optika, állvány, akksi, vaku/fények, minden!
Szóval na, nem kell elmagyaráznom... minőségben egyetlen adott kategóriád van memóriakártyák terén, így hát mennyiségben kell előrelépni a biztonsághoz.
Esetleg ha a kamerád tud, akkor külső SSD-re rögzítés sem egy elvetemült ötlet. Érdemes utánanézni. Maga az ssd megbízhatóbb lehet egy sd kártyánál, viszont a melegedés az kritikus téma, illetve az sem egyszerű, hogy béna usb csatlakozás van, egy biztos belső megoldás helyett.
A minél jobb minőségű kártya nem árt, de a meghibásodásra mindig fel kell készülni, biztosra kell venni, hogy el fog romlani valamikor és arra kell készülni, hogyan tudod ennek a kockázatát és főleg a veszteségeit minimalizálni.
Biztonságra törekvésnél pont nem a nagyobb kártya a megoldás, hanem a több kicsi - és figyelni a cserélgetésükre. Ahelyett hogy az egész napot egy marha nagy kártyára veszed fel, amin minden elveszhet, ha az tönkremegy. Inkább arra törekedj, hogy az egyes blokkok elférjenek kényelmesen, kicentizés nélkül egy kártyán. A blokkok között viszont mindig cserélj kártyát. Így minden blokk külön kártyára kerül. Ez is növeli a biztonságot, mert ha minden blokk másik kártyán van (lehetőleg két kártyára párhuzamosan véve), akkor az egész napod 6-8 kártyán lesz meg duplán, így ha egy kártya tönkre is megy, kisebb a veszélye, hogy jelentős veszteség ér miatta.
Érdemes a kártyákat beszámolni és vezetni a kártyák beszerzési időpontját, mennyit használod őket, hányszor írod újra/formázod őket. Így tudni fogod mennyire vannak elhasználódva és ha lesz probléma velük, akkor látni fogod milyen élettartam után következett be.
Nekem Sandisk Extreme és Extreme Pro kártyáim szoktak lenni. Elvben ezek a legjobbak es legdrágábbak, amik jobban is bírják az igénybevételt.
A memória chip meghibásodása nekem nagyon regen, még Compact Flash típusú kártyákkal fordult elő, SD-vel egyszer sem.
Viszont az SD kártyák műanyag tokja rendszeresen eltörik egy idő után a sok ki-be dugdosástól és talán a melegedéstől. Emiatt rendszeresen cseréltettem őket garanciában, mivel 10 év garancia szokott járni rájuk, akar sokszor is cserélik őket. (Ehhez fontos a számlát, garanciajegyet megtartani és legális helyről beszerezni. Ha külföldről szerzed be, akkor a garis cserét is ott kell intézni.) A cserénél vadonat új, bontatlan kártyát kapsz, előfordul, hogy valamivel gyorsabbat is, ha olyan sebességűt már nem gyártanak.
Azta, miket lehet itt megtudni. Én egyet vettem figyelembe, egy rokonom járt úgy még 2010 körül, hogy valami pénztárgépekbe vagy mikbe kínált volna olcsóbb flash memóriát egy cégnek, és a cég próba alá vetette. Kiderült, hogy hibáznak. Szerintük mindegyik, csak a Sandisk nem. Így ebből nem lett üzlet, nekem meg tanulság. Akkor tértem át végleg a Sandiskre. Én nem cserélek, mert azért folyamatos a fejlődés, és mindig vettem gyorsabbakat - és persze többnyire nagyobbakat. SD-s, (vagy SD-s is) gépek miatt volt 30 MB/s-es, aztán 45, 60, 80, 90, 95, 150, 170 és most vettem az első 300-ast - nyilván mind Extreme, de van, amelyik még Plus vagy Pro is. Volt néha, amikor nem volt érdemes, mert az adott gép már nem működött gyorsabban.
És valóban, egynek letört az írásvédős pöcke egyszer, anélkül, hogy használtam volna bármikor.
#8 Jó is, hogy mondod, az írásvédő pöcökkel tud gond lenni. A sok ki/berakástól hajlamos kilazulni, elcsúszni és akkor is írásvédelmet jelezni, hogyha te magadtól soha nem használnád.
Amíg nincs ilyen gondja valakinek, nem érdemes piszkálni, de ha elkezd szórakozni, akkor 1 apró csepp ragasztó sokat segíthet rajta.
Nekem volt olyan, hogy az írásvédő pöcök kiesett, volt, hogy az érintkezők közti vékony műanyag tüskék törtek le, de olyan is volt, hogy ezek csak elhajoltak és olykor beakadtak a gép kártya aljzatába, óvatosan kellett beigazgatni, hogy egyáltalán belemenjen. Volt, hogy a kártya széle beletört a kártya aljzatba a gépben, ezért másik kártyát bele se lehetett tenni csak azt, amelyikből pont onnan hiányzott egy darab, ahol a gépbe beleragadt, de így se működött. Szerelővel kellett kivetetni a gépből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!