Ilyenkor mit tudok csinálni?
Vettem egy asus tuf x570 plus alaplapot és egy ryzen 7 5800xet. A helyzet az hogy a szervízben ahova vittem összerakatni a gépemet azt mondták, hogy mivel úgymond "régi" az alaplap valszeg a bios verzió nem fog passzolni a procihoz és így nem fog elindulni a gép. Felmerült, hogy a régi cput rakják bele és úgy frissítik le a biost ,hogy jó legyen az újnak de az meg egy 1700x és nem kompatibilis ezzel az alaplappal már. Én viszont sehonnan nem tudok szerezni egy középkorú ryzen procit...
Ilyenkor mit csináljak... küldjem vissza az alaplapot, vagy esetleg egy áruház ami szintén forgalmaz számítástechnikai cikkeket le tudja frissíteni nekem? Elvileg így kellett volna megrendeljem már hogy frissítsék le mielőtt kiküldik de nem tudtam, hogy van ilyen lehetőség illetve, hogy egyáltalán felmerülhet e ez a probléma...
Felmerülhet, de egyáltalán nem biztos, hogy fel is merül.
Én is azt mondom, ragaszkodj hozzá, hogy csinálják meg. Az is elképzelhető, hogy csak a BIOS-frissítést akarják külön kiszámlázni. Ha mégis olyan bénák, hogy nem tudják megcsinálni, vidd máshová.
Nem kell megrendelni az alaplapot amíg nem teszik rá az újabb BIOS-t ami támogatja az újabb sorozatú processzorokat is.
A BIOS frissítést úgy kell csinálni:
- Pl. ha gyárilag olyan BIOS-al adták ki az alaplapot ami még nem támogatja az újabb sorozatú processzorokat akkor olyan procival kell frissíteni a BIOS-t amit támogat. Utána már működni fog az újabb sorozatú procikkal is.
- Ha lenne a közeledbe olyan szerviz ahová jótállásilag tartozik, akkor ott ingyen megcsinálnák a frissítést.
- Vagy szerzel valahonnan egy procit, vagy valamelyik szervizbe beviszed, hogy frissítsenek rajta BIOS - de ha nem garanciában történik akkor fizetni kell érte.
Ha a proci később jön ki, akkor nem fognak minden legyártott alaplapot frissíteni, mielőtt eladják őket. Ha procit és alaplapot is veszel, kérheted az eladónál, hogy azokat együttes működésre kész állapotban adják át számodra. Általában megoldják, ha szerencséd van, külön díjat sem számolnak fel érte.
Ha nem, még mindig visszadobhatják a megrendelést úgy, hogy nem vállalják, rendeld meg máshol.
Semmiképp ne vedd át az alaplapot amíg nem biztos, hogy támogatja az 5000-es sorozatú procikat is mert sok méreg, utánajárás és bonyodalom származhat belőle.
Én direkt olyan lapot vettem amin van "USB BIOS FlashBack". Ennél nem kell elindítani a gépet BIOS frissítéshez, csak a tápegységet kell bekapcsolni.
Mondjuk a szerviz részéről egy próbát megérne, hogy beleteszik azt a procit és megnézik, hogy elindul-e vele az alaplap. Ne azt mondják, hogy "valószínű", hanem mondjanak biztosat. Ha meg nem tudják vállalni, akkor vidd máshova, de előtte emailben, vagy telefonon érdeklődj, hogy van-e procijuk bele, meg tudják-e csinálni, hogy ne fuss fölösleges köröket.
Te viszont ott rontottad el, hogy rendeléskor nem kértél bios frissítést. Ez úgy működik, hogy mielőtt megrendeled az alaplapot, ránézel a honlapján, hogy az jövendő processzor melyik bios verzióval működik. Ha ott úgy látod, hogy viszonylag új bios kell hozzá, akkor érdemes frissítést kérni és nem érhet ilyen baleset. De inkább azt mondoanám, hogy a bios frissítést minden esetben kérném, pláne egy 80 ezres alaplapnál, mert az a pár ezer forint itt már nem oszt-nem szoroz. Tudom, hogy ez eső után köpönyeg, de ez sajnos így működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!