Ryzen 7 5700x-hez Noctua nh-d15 vagy dark rock 4?
Az NH-D15 még a Dark Rock Pro 4-nél is jobban hűt, viszont hangosabb, és hát drágább a Pronál is egy tizessel, a sima Dark Rock 4-nél meg 15-20 ezerrel.
Az NH-D15 már az a kaliber, ami kifejezetten annak ajánlott aki húzza a processzorát ameddig csak lehet. Alap órajeles 5700X mellé rakni - szerintem - felesleges. Arra egy sima Dark Rock 4 is bőven elegendő.
Ha van pénzed D15-re akkor inkább DeepCool AK620. Az kisebb, kicsit olcsóbb is de még így is képes lepipálni.
De amúgy erre tényleg nem kell ilyen komoly darab ha nem OC-zod.
Nekem DeepCool AS500 van egy 5600 on ami ugyan nyilván kevesebb hőt termel de konkrétan meg sem kottyan neki. Igazából ezzel is 4.6 GHZ 100% terhelésen nem megy 70 fok felé úgy hogy a ventije abszolút nem hallatszódik túl a gép többi ventijén.
Nekem DRP4 volt 3800X-en. Bőőőven elég volt.
Nem akarok hülyeséget írni, de anno nézegettem fórumokat tuninghoz, és egy ilyen maximum V értéket állítottam be amivel a tapasztalatok szerint még elkerülhető a proci degradálódása. Nem emlékszem a pontos számra, de kb valamennyivel a gyári felett, de bőven az automatikus tuning lehetetlenül egekbe szökő értékei alatt. Na én ezen a fesz-en húztam a procit maximumra. 15% körüli plusz volt még benne így, illetve ugye minden mag egyszerre pörgött a max órajelen.
De hát meg se hallottam a prociventit, még szintetikus tesztek alatt is.csak éppemhogy.
Szóval elvileg lényegtelen, mert mindkét hűtő bőven túlteljesít.
Ami amúgy még megemlíthető 5000 szériával, hogy a magokat tartalmazó chiplet, tehát ami a hőt generálja, az már nagyon durván apró, tehát kicsi felületű, így nehezen távozik róla a hő, azaz nehezen hűthető.
Tehát hatékonyabb hűtés nem a nagyobb hőleadó felületű hűtőkkel érhető el, hanem inkább vizesekkel, amik hatékonyabban veszik át a hőt kisebb felületről is.
De a lényeg inkább az, hogy tulajdonképpen ehhez a procihoz még a DRP4 is sok. Vizesen egyáltalán nem kell gondolkodnod.
Szóval bátran mehet rá bármelyik ilyen jobb léghűtő, jó csendesek lesznek 😉
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!