Gépvásárlás előtt állok és szeretnék segítséget kérni. Érdemes valamin változtatni?
Sziasztok!
Gépvásárlás előtt állok és szeretnék megbizonyosodni, hogy a megfelelő konfigot raktam-e össze, így max 800k-ig szeretném összehozni.
Ezt néztem ki:
Processzor: AMD Ryzen 7 5800X 3,80GHz
Processzor hűtő: Be quiet! Dark Rock Pro
Alaplap: Asus ROG STRIX B450-F GAMING II
Videokártya: ASUS TUF-RX6800XT-O16G GAMING AMD 16GB GDDR6 256bit PCI-E
RAM: Kingston 16GB/3200MHz DDR-4 FURY Beast
SSD: Kingston 1TB M.2 NVMe 2280 NV1
Tápegység: GIGABYTE 850W 80+ Gold full-moduláris
Gépház: Cooler Master Midi-MasterCase H500P Mesh
HDD-t feleslegesnek tartom, szerintem elég az 1 Terrás SSD.
Ha a konfigon változtatnátok, melyek volnának azok?
Válaszaitok előre is köszönöm!
Ha játékra szeretnéd akkor nagyon megfontolandó az AMD Ryzen 5 5600 (62.800 Ft)
https://www.youtube.com/watch?v=a9eYVfnyVMo
ASUS TUF-RX6800XT-O16G lazán elvan egy Ryzen 5 5600-al akár 1080p-be is.
https://www.youtube.com/watch?v=qOJ3Xi3kWX8&t=433s
"Itt valamit erősen félreérthettél. Az m2 NVMe SSD-k PCI-E x4 csatornán kommunikálnak és a rog strix B550 lapokon 2db ilyen m2 slot van ( az egyik 4 sávon közvetlenül a processzorral kommunikál, a másik 4 sávon a chipsettel )."
És mi a különbség a kettő között? melyik slotba kell dugni, melyik a jobb ha a procival vagy ha a chipsettel kommunikál? (most veszek strix b550 alaplapot)
Ha viszont overclockolni szeretném, akkor mégis csak az 5800X a nyerő.
Rengeteg benchmarkot néztem a két prociról és valamelyik játékban jobban teljesített, valamelyikben meg gyengébben.
Nem egetrengető fps-es megnagyobbodás tapasztalható, viszont nekem ér annyit hogy több cufla van az 5800X-ben, mintsem egy generációval kisebb és gyengébb legyen (nem sokkal) a proci, ha netalán kevésleném.
Így pár év múlva se venném észre, hogy érdemesebb volna váltani, mert netalán gyengébbnek érződne.
Magyarán jó ha van mihez nyúlnia a gépnek.
Bottleneck-et is néztem mindkét procival:
5600X+6800XT=2.1% bottleneck
5800X+6800XT=0.0% bottleneck
akkor hogy is van ez, hogy jobb volna a kisebb?
maximum ár-érték arányban, de akkor miért vegyem meg az egyel kisebbet, ha azzal csak romlana a gép teljesítménye:/
Tudom 5% alatt ezek aprónyi eltérések, és csak én veszem ekkora nagy dobra.
#13:
A késletetés miatt jobb ha az elsődleges SSD a processzorral közvetlenül kommunikál.
Kérdező:
Ha már OC-zni kell az 5800X-et akkor megbszta az isten az egészet, mert gyenge a processzor. Ott vannak a belinkelt tesztek, 1440p-ben 1-4 fps eltérés van az olcsóbb 6 magos és a drágább 8 magos között. Ha sikerül húzni valamennyit az 5800X-en akkor majd nem 4fps lesz az eltérés hanem 5 jobb esetben akár 6 és ezért kifizetsz +70 000-ret... Nem túl jó biznisz.
"viszont nekem ér annyit hogy több cufla van az 5800X-ben"
A játéktesztek szerint nincs. Neked megér ennyi felárat pár fps és hogy elmondhasd: "nekem 5800X-em van". Ha mindenáron többet akarsz külteni, mert kell a future proofing és processzor erő, akkor hagyd a 'csába az AM4-et és vegyél AM5-öt vagy i7-13700K-t. Igaz a linkelt tesztek szerint ezekkel is ugyanott vagy GPU limites környezetben, mert a te esetedben 1440pben és 4Kban a videókártya kevés és nem a processzor. Ha több fps kell akkor RTX4090... :D
Ezek ilyen tévképzetek, hogy veszek erősebb processzort mert majd... és soha nem fogod kihasználni,kiszórsz feleslegesen tízezreket a semmire.
A bottleneck kalkulátor az parasztvakítás, de jelen esetben talán igaz,mert a fenti tesztek is elátámasztják. Megnézted a tpu teszteket amiket linkeltem? 100fps-nél a 2% az 2fps eltérést jelent. Erről írtam korábban is, erről szólnak a tesztek is , bár ez csak 1440p-re igaz. Az 5600X-szel lesz 98fps-ed, az 5800X-szel pedig 100. Ár érték arányban a 35 000 forint/fps az kegyetlenül rossz arány.
Látszólag te is azok közé tartozol akik a fejükbe vették, hogy nekik kell a 8 magos processzor mert a 6 az nem jó és a méréseket, észérveket nem vagy hajlandó elfogadni. Ha neked 1440p felbontáson megéri a többletköltséget hogy 2 jobb esetben 4 fps-sel több lesz a játékokban akkor ne habozz, válaszd mindeképp az 5800X-et, Dark Rock Pro4-et és a drágább ROG Strix alaplapot.
Igaz hogy 4K-ra lépve- írtad hogy ezt tervezed - az eltérés kereken 0 fps lesz, talán néha 1fps erre valóban megéri +50-70-100 000-ret kifizetni, Ár-érték aranybán igazán jó választás :D
Jó rendben, meggyőztél :D
Maradok az 5600X-nél
csak laikusként erősebbnek véltem ilyen összeg mellett, másrészt úgy gondoltam ha több mag, nagyobb teljesítmény de amint kiderült ez nem így van..
A teszteket amiket küldtél megnéztem
egyedül a 0.1% low-ot nem értem, hogy az mit is takar az fps világában.
Többre véltem az fpst ha több magos egy processzor, de tévedni emberi dolog.
Most hogy igy felvilágosítottál ezzel az értekekkel így maradok az 5600X-nél.
Az alaplapot upgradelem B550-esre és a ramokat 3600-asra, ahogy azokat említetted.
A 4k-t nem tűztem ki végső célnak csak abban az esetben ha már nem elégszem meg 1440p-ben. Köszönöm az eddigi segítségeidet és várom a többit ha netalán akadna egy kettő! :)
Én figyelembe venném még az 5600-t is, minimális különbség van az 5600x-hez képest, viszont sokkal olcsóbb. Két gomb megnyomásával lesz 5600X teljesítmény belőle.
Ryzen 5 5600 (63 000Ft)
Ryzen 5 5600X (81 000Ft)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!