Gépvásárlás előtt állok és szeretnék segítséget kérni. Érdemes valamin változtatni?
Sziasztok!
Gépvásárlás előtt állok és szeretnék megbizonyosodni, hogy a megfelelő konfigot raktam-e össze, így max 800k-ig szeretném összehozni.
Ezt néztem ki:
Processzor: AMD Ryzen 7 5800X 3,80GHz
Processzor hűtő: Be quiet! Dark Rock Pro
Alaplap: Asus ROG STRIX B450-F GAMING II
Videokártya: ASUS TUF-RX6800XT-O16G GAMING AMD 16GB GDDR6 256bit PCI-E
RAM: Kingston 16GB/3200MHz DDR-4 FURY Beast
SSD: Kingston 1TB M.2 NVMe 2280 NV1
Tápegység: GIGABYTE 850W 80+ Gold full-moduláris
Gépház: Cooler Master Midi-MasterCase H500P Mesh
HDD-t feleslegesnek tartom, szerintem elég az 1 Terrás SSD.
Ha a konfigon változtatnátok, melyek volnának azok?
Válaszaitok előre is köszönöm!
Ekkora szerencsétlen vagyok, hogy pont kifogom:/
Esetleg, ha erre lecserélem?
Mert ezután nem találtam semmit, hogy “felrobbanna” :D
Én annyit hogy B450 helyett inkább B550 Vagy X570 lapot vennék a PCI-E 4 miatt. Gondolom nem 1-2 év után fogod ezeket cserélni így az még jól jöhet a jövőben.
Proci hűtőből pedig ARCTIC Freezer 34 eSports DUO vagy Deepcool AS500 jóval olcsóbb és még mindig bőven elég ennek a lehűtéséhez. Az a pénz mehetne jobb alaplapba
Én a hűtésből nem adnék sokkal lejjebb - mégiscsak egy Ryzen 7 5800X-et kell lehűteni -, de alaplapból valóban B550, X570 chipsetet néznék.
Tápot már írták - EVGA amit linkeltél elég jó, még kevésbé ismertek a tápegységeikről így az áraik kedvezőek, de bármilyen Corsair, Seasonic, Be Quiet stb. táppal is jól jársz ha találsz, ezek elismert márkák magas minőségű termékekkel.
Ott van még a kérdés, hogy mire használod a gépet? Ez így elég bika, de ha például 4K játék a cél, akkor a Ryzen 7 helyett Ryzen 5 5600X-szel is ugyanazt kapod, cserébe mehetsz feljebb GPU-ban.
Alaplapban igazad van, abból nem árt egy erősebb. Viszont azt mond már meg nekem, hogy ha egy B550-est nézek, legyen szó egy Rog Strix-ről amiben nincs PCI-e x4, viszont az ssd PCI-e x4-es, akkor mégis hogyan használjam eme ssd által kapott lehetőséget?
Hűtésből meg azt olvastam, hogy nem szabad spórolni, hisz ha jobban hűt se baj, csak a proci javára válik. Másrészt meg már régóta szemezgettem vele, így nem válok meg tőle. :)
Későbbi években 4k is lesz, de jelenleg 1440p a kitűzött cél. Legfőbbként játékra lesz használva.
Viszont azt kifejtenéd nekem, hogyan tudnék fentebb jutni gpu-ban, ha egy generációval lentebb lépnék?
Gondolom arra gondolt, hogy amennyivel olcsóbb a proci annyival többet költhetsz a VGA-ra.
Egyébként megy akkor is a PCI-E4 SSD csak nem fogod kihasználni a teljes sebessgét.
"Viszont azt mond már meg nekem, hogy ha egy B550-est nézek, legyen szó egy Rog Strix-ről amiben nincs PCI-e x4, viszont az ssd PCI-e x4-es, akkor mégis hogyan használjam eme ssd által kapott lehetőséget?"
Itt valamit erősen félreérthettél. Az m2 NVMe SSD-k PCI-E x4 csatornán kommunikálnak és a rog strix B550 lapokon 2db ilyen m2 slot van ( az egyik 4 sávon közvetlenül a processzorral kommunikál, a másik 4 sávon a chipsettel ).
A #6 arra utalt a 4-essel, hogy a B450-es lapok még csak PCI-E 3.0 szabványt tudnak, míg a B550-esek már PCI-E 4.0-t. Ez a későbbi videókártyák szempontjából lényeges lehet.
Én nem ajánlom játékokhoz a Ryzen 7 5800X-et. 2%-os határon belül ugyanezt a teljesítményt nyújtja az 5700X ami 12-13 000-rel olcsóbb a TDP-je alacsonyabb így nem igényel 37-40 000Ft-os DRP4-et, elég rá egy tizenezres akármilyen hűtő és a kisebb fogyasztás miatt komoly VRM sem kell alá. 53 000-ért már van TUF Gaming B550M-Plus vagy E amik laza 20 000-rel olcsóbbak, mint a legolcsóbb ROG STRIX B550.
A lapon,procin és a hűtőn meg tudsz spórolni 53 000-ret, úgy hogy a teljesítményed gyakorlatilag változatlan.
Ezzel szemben én memóriából ebben az esetben már nem vennék csak 2x16GB-ot és Ryzen mellé illik odatenni legalább a 3600CL16-ot. A legolcsóbb amit találtam:
Ami a processzor és GPU oda-vissza lépést illeti. Ahogy nő a felbontás úgy lesz egyre inkább GPU igényesebb a rendszer játékok alatt és úgy csökken a processzor igény. Itt egy esész korrekt és friss 13600K teszt a TPU-tól, ebben elég sok processzor szerepel, pl a kérdés szempontjából lényeges:
Ryzen 5 5600 (63 000Ft)
Ryzen 5 5600X (81 000Ft)
Ryzen 7 5700X (102 000Ft)
Ryzen 7 5800X (115 000Ft)
i5-12400F (85 000Ft)
1440p-ben az 5600 és az 5800X 5fps-en belül mozog, közöttük meg a többi Ryzen. A 12400F -igaz DDR5-tel - ugyanez a tartomány illetve néhol +/- 2fps.
4K felbontáson a felsorolt Ryzenek 2fps-en belül vannak egymáshoz képest:
Itt merül fel a kérdés, hogy +3-5fps-ért megéri-e kifizetni a processzorra akár 52 000Ft felárat?
A kérdésben szereplő RX6800XT 283 000, RX6900XT-t pedig már kapsz 374 000-ért. A processzoron,alaplapon és hűtésen megspórolt pénz majdnem kiadja ezt a különbözetet, bár 1440p-ben az RX6900XT is alig 6-8%-kal gyorsabb,azaz pár FPS-sel csak. Néhány fps-ért felesleges eltapsolni +80 000-ret ( legalábbis szerintem ).
Magas felbontásra tök felesleges elszórni a pénzt alaplapra, processzorra és 2 kilós hűtőre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!