Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » HDD-nél kell e tartani az SMR...

HDD-nél kell e tartani az SMR technológiától?

Figyelt kérdés

HDD-t akarok vásárolni ezért olvasgattam itt ott köztük kértem tanácsot a prohardveren is ott az egyik hdd-s topikban van aki szinte boszorkány üldözés szerűen kerülteti az SMR technológiás hdd-ket és csak is a CMR-t ajánlja.Olvasgattam az SMR után,hogy lassabb a hdd tőle meg leginkább adattárolásra jó meg,hogy nem olyan tartós meg,hogy a másolás vagyis írás is nagyon lassú rajtuk,most nem tudom ezek közül mi az igaz?

Amiket néztem és CMR technológiás nagyobb tárhelyű az nekem drága viszont wd-ben találtam 1tb méretűt cmr-ben de nem tudom,hogy elég lesz e az adataimnak esetleg ha később lesznek még fotóim,videóim vagy lehet ki kéne gyomlálni az adataimból ami nem kell de az hetekig tartana.Azon is agyaltam,hogy vennék egy 1tb wd blacket az még nem rossz árú és adattárolásra lenne a szekrényben a jelenlegi gépben lévő 1tb black meg van még egy 500gb black elrakva meg egy 1tb seagate barracuda az mondjuk smr technológiás külső usb tokban azon is vannak adatok igaz ritkán nyúlok hozzá hordozni szoktam vagy néha rámásolni vagy törölni adatokat videók,képek ilyesmik.

2022. okt. 27. 00:02
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%

most kíváncsiságból megnéztem, kizárólag SMR HDD-im vannak itthon. Szerintem ha átlagos felhasználó vagy, és nem szerverbe szánod, akkor bőven elég az SMR is. (Szoktam játszani is a hdd-ről, akár AAA-s címeket is, sose volt még vele gondom. Seagate Barracuda 2 TB 7200 rpm 256 MB cache van a gépemben.)

A rendszeres biztonsági mentésre meg a fontos adatok felhőben tárolására pedig akkor is figyelni kell, ha a legtartósabb lemez van a gépedben, mert az is bármikor tönkremehet, és akkor buktad az adataidat.

2022. okt. 27. 01:21
 2/13 A kérdező kommentje:
De valahol olvastam,hogy lassulási problémák vannak az smr technológiával meg valami adat felülírás vagy mi a franc.
2022. okt. 27. 01:36
 3/13 A kérdező kommentje:
meg még a tartósságot firtatták,hogy nem biztos,hogy bír annyit mint egy cmr
2022. okt. 27. 01:36
 4/13 anonim ***** válasza:
0%

"De valahol olvastam,hogy lassulási problémák vannak az smr technológiával meg valami adat felülírás vagy mi a franc."

RAID-tömbök esetén alacsonyabb a sebessége: [link] - átlagfelhasználóként (mivel általában nem alkalmaznak RAID-tömböket) viszont ezt nem fogod észrevenni

2022. okt. 27. 02:50
 5/13 A kérdező kommentje:

4/

Csak mutattak magán másolási tesztet nem raid csak átlag felhasználó és nagyobb fájl másolásnál nagyon belassult sokáig tartot a másolás.

2022. okt. 27. 10:41
 6/13 anonim ***** válasza:

"Csak mutattak magán másolási tesztet nem raid"

Az általam belinkelt tesztnél egyértelműen RAID-nél van szignifikáns különbség.

2022. okt. 27. 10:54
 7/13 anonim ***** válasza:
Kell tartani.
2022. okt. 27. 11:20
 8/13 A kérdező kommentje:

6/

Nekem pl ilyen tesztet linkeltek

[link]

meg ezt [link]

Nézegettem külföldi oldalakat is ott vegyesen beszéltek róla.

2022. okt. 27. 12:20
 9/13 A kérdező kommentje:

meg még ezt írták

Napi használat mellett vehető csak észre igazán, mivel az írási műveleteket lassítja, 2,5 colos esetén: [link] , 3.5 colos HDD esetén: [link] az SMR rögzítési technológia.

Ha csak arra használod a HDD-t, hogy bizonyos adatokat rámásolj, és utána azok rajta vannak passzívan, akkor esetleg elviselhető, mert csak egyszer, az első alkalommal kell kivárni a sok időt, de ez is saját döntés! Csak itt, én, nem fogom senkinek javasolni az SMR-es HDD-ket.

Csak számold ki:

- vegyünk alapul 4TB-os SMR HDD-t;

- vegyük a tapasztalati számot, amit Memora kolléga írt ott a fenti linkben, vagyis 40MB/s-et;

4TB=4.000 GB=4.000.000 MB akkor ez 100.000 sec-ig tartana, vagyis ~28 óra teleírni egy 4TB-os SMR HDD-t.

Ezzel szemben egy CMR HDD tud ~150-250MB/sec-et.

Viszont ez a leírás meg ellene megy annak,hogy játékokat lehet róla futtatni meg lehet úgy használni mint a CMR-es verziókat.

Igaz,hogy tárolnék is de gondoltam ha veszek az lenne a gépben ami meg most benne van az menne a szekrénybe adat tárolásra.

2022. okt. 27. 12:24
 10/13 anonim ***** válasza:
Ha igaz lenne az a számítás, amit írtál, akkor a HDD-men tárolt 700 GB adatot kb 5 óra lenne teleírni. Gyakorlatilag amikor biztonsági mentésből kellett helyretenni a gépemet, az durván 1 óra alatt végigment, pedig a már említett seagate merevlemezt használtam.
2022. okt. 27. 16:02
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!