PCIe 16×... 5 éven belül lesz komoly jelentősége?
Mármint annak, hogy 5. vagy csak 4. generációs a fentebb nevesített csatoló felület.
Elmondom mi van: munkahelyre kéne egy gépet összeállítani. Én nem akarok bele PCI videokártyát, mert annyival több marad RENDES CPU-ra. Főnök azt mondta h 10 év múlva is használható gép kell.
Én meg azt mondom, hogy akkor DDR5, és LGA1700. GPU-t meg majd rakunk bele, HA egyszer tényleg kell rajta tanuló algoritmust futtatni. Nyilván amit most beletennénk, pár év múlva sokkal kevesebbet érne.
(Kínai nVidia embargó+magas vill.energia árak, erkölcsi amortizáció)
"Főnök azt mondta h 10 év múlva is használható gép kell."
Válasz: olyan nincs, a főnök úr pedig képezze tovább magát az informatika alapjaiból!
Visszafelé mindegyik kompatibilis, szóval tökmindegy milyen szabványok jönnek majd.
Ha ilyen fillérbszóskodás megy, meg "10 évre kell gép" akkor rendes videókártyára 5 év múlva sem lesz pénz, legalábbis olyanra aminek kevés lenne a PCI-E 4.0 x16 vagy 5.0 x16 sávszélessége :D
Nem véletlenül számolnak számítástechnikai eszközök esetén évi 33%-os amortizációval. Amikor gazdasági informatikát tanultunk, amolyan általános alapelvként hangzott el, hogy a vállalatnak úgy kell gazdálkodnia, hogy a gépeit 3 évente le tudja cserélni. 3 év alatt ennyi ki kell tudni gazdálkodni.
Indok: egyrészt ebben a szakmában nagyon gyorsan változnak (leginkább fejlődnek) a dolgok. Ha egy középkategóriás gépet vettünk, akkor az 3 év múlva még jól használható, de már kezd elavult lenni. 5 év után meg tényleg már illik újat venni, mert egyre macerásabb vele a munka. A másik érv: ahogy korosodnak a gépek, egyre nő a meghibásodás veszélye. Ha pedig kiesik egy gép, az nagyobb kár, mint az, hogy 10 év alatt nem egyszer, hanem háromszor (de minimum kétszer) veszel gépet. Főleg olyan helyeken, ahol lényeges szerepe van.
Persze, ha az ember otthon szórakozik a gépével, akkor igazából mindegy. Nem múlik rajta anyagi veszteség, ha mondjuk pár napig (hétig) nem működik. És az sem okoz anyagi kárt, ha lassú szegényke. Én is 9 évig használtam az előző gépemet. A mostani is már 5 éves. Amikor vettem, egész jónak minősült. Nem csúcskategória, nem is "gamer" PC, de nekem tökéletesen megfelel. Most már néha kezdem érezni, hogy azért néha már lassú. Pedig Linuxot használok, ami azért jól bánik az erőforrásokkal. De pl. ha Twitchen streamelek, a chatet már a tabletemről nyitom meg, mert a gép azt a streameléssel együtt nem bírná.
Néha csinálok olyat, merő hobbiból, hogy nagyon elavult gépeket próbálok nagyjából használhatóvá tenni. Végülis általában az ilyen 10+ éves gépekből is sikerül használható masinákat varázsolnom. De azért nagyon megérződik rajtuk, hogy már régiek. Youtube-on vissza kell venni a felbontást, hogy ne akadjon. A GMailnél ajánlott a HTML verziót használni, ha nem akarjuk, hogy megfogja az egész rendszert. Ez mondjuk egy olyan családnak, akiknek még a legócskább PC-re sem lenne pénzük, ajándéknak talán megfelel. De élesben, munkára? Kizárt.
Iskolai rendszergazda vagyok. (Spórolós, pénznyelő szakképzési centrumhoz tartozunk...) Ott a tanulói gépek között a legtöbb olyan 5-6 éves. Már kellemetlenül lassúak bizonyos feladatoknál. Az egyik gépteremben 13 évesek a gépek. Amikor megvették, csúcskategóriásak voltak. Most azon a szinten vannak, mint a többi 5-6 éves masina. De ezek tényleg jók voltak beszerzéskor.
Ha nektek olyan gép kell, ami 10 év múlva is rendesen használható, akkor most tényleg a csúcsok csúcsát kell megvenni. Az más kérdés, hogy anyagilag sokkal jobban jöttök ki, ha vesztek most is, meg mondjuk 5 év múlva is egy átlagosan jó gépet.
Persze, attól is függ, hogy milyenek azok a "tanuló algoritmusok", és konkrétan milyen célra, mekkora terheléshez kell.
A 3.0 is még teljesen jó.. tehát aki egy 3-as rendszeren van, annak nem éri meg csak emiatt váltani, még mindig...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!