Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Minden Cat5e kábel ugyan olyan?

Minden Cat5e kábel ugyan olyan?

Figyelt kérdés
Vettem 50m-t és kicsit vékonynak tünik... Mondjuk még a csatlakozó rajta van még nem vágtam le, igy a kábelvéget még nem látom Mert ip kamerához lesz. Nekem olyan kellene amiben a bél merev réz. Gondolom a strapabíróbb. Mondjuk tetőterben fog futni. Most akkor melyiket vegyem?

2022. aug. 22. 20:22
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Merev réz?? Szóval coax kábelt akarsz internetre...

Minden cat5e ugyanolyan 4 csavart érpárt tartalmaz, amik duplex módban működnek.

2022. aug. 22. 20:43
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

"Nekem olyan kellene amiben a bél merev réz. "

Ezt fali kábelnek nevezik, ott az erek merev vezetők.

"Minden Cat5e kábel ugyan olyan?"

Van belőle árnyékolatlan (UTP: Unshielded Twisted Pair - árnyékolatlan csavart érpár) és árnyékolt (FTP: Foiled Twisted Pair - fóliázotttan árnyékolt csavart érpár - amiből van érpáranként illetve az összes eret árnyékoló fóliával védő fajta) változata; van beltéri (PVC szigetelésű) és kültéri (PE szigetelésű) kivitel.

2022. aug. 22. 21:11
 3/12 anonim ***** válasza:
Dehogy.. Még adott gyártó kábeleiben is van különbség, hogy mennyire merevek benne a drót szálak. Például előre szerelt kábel ami alacsony minőségű sokkal lazább és gyengébb, mint egy dobról letekert szerelt kábel. Ezt konkrétan a saját szememmel láttam és éreztem. De egyébként még abban is különbözhet, amit írtak a többiek. Illetve nem csak beltéri, hanem kültéri is létezik belőle. Sőt, még olyan is van ami légkábel.
2022. aug. 22. 21:30
 4/12 A kérdező kommentje:

#1 merev réz?

Olyan mint a coax bele arra gonfoltam igen, csak oersze sokkal vékonyabb.

A 4 csavart érpár az ok, de abban az érben minden cat5e ben ugyan az az anyag fut? Mert az lehet esetleg pl sodort rez szál is vagy más anyag... Nem értek hozzá ugyhogy nem tudom, azért tettem fel a kérdést.

2022. aug. 22. 22:39
 5/12 A kérdező kommentje:
A patch kábel az mit takar?
2022. aug. 22. 22:53
 6/12 anonim ***** válasza:
A merev eres falba való, dugó nem szerelhető rá (csak aljzat). Rengeteg féle kábel van (kültéri, beltéri, sodronyos stb) és még minőségben is különböznek.
2022. aug. 22. 23:22
 7/12 anonim ***** válasza:

Rengeteg változata van az ethernet kábeleknek. A Cat5e jelölés a sebességre vonatkozik.

Ezen a szinten még rengeteg eltérés van magában a vezető anyagában is, mert nem mindegy, hogy tömör réz vagy réz bevonatú alumínium. Illetve mégis mindegy, hiszen a cat5e szabványt mindenképp hozza. Viszont egy tömör réz cat5e kábel közel felérhet egy cat6 kábellel is (csak nem szükséges hozzá pl a cat6-ban levő kábelrendező).

Cat6-ra minősített esetében már biztos a réz kábel. Viszont ezeknek az adatoknak tényleg csak nagy távolságban kezd értelmük lenni. 30-50 méter alatt szinte mindegy, már azbotthoni felhasználást illetően... a gigabit menni fog.

Mindig lehet választani merev(solid) vagy sodrott (stranded) közül. Előbbiben egy réz szál van kábelenként(erenként), utóbbiban több vékony van összesodorva. Előbbi előnye, hogy kisebb a jelvesztesége, cserébe viszont merev. Erre megoldás a sodrott változat, könnyebben hajlik, illetve a csatlakozóknak is biztosabb a kontaktja.

Aztán lehet szigeteléssel variálni. Alapvetően van egy külső, és van egy belső szogetelés, tehát a jelölés normálisan U/UTP, azaz kívül belül szigeteletlen (unshielded). F/UTP esetében egy aluFólia borítást kap. S/FTP esetén kívülre kerül egy rácsos szigetelés, míg érpáranként fólia csomagolás.

Csatlakozóknál is vannak fontos dolgok, amikre figyelni lehet.

Kültérre mindenképp kültéri kell. A fali nem áll ellen az időjárásnak, megesz az UV és a hideg-meleg, csapadék.

2022. aug. 22. 23:38
 8/12 anonim ***** válasza:

Ja, meg igen: a minél vastagabb merev réz kábel ugye kisebb veszteséggel viszi át az áramot PoE esetén, ami kameránál gyakran szóba jöhet. 50 méter esetén talán még nincs gond a feszültségeséssel így sem. Ha ilyen megoldásban gondolkodsz, akkor teszteld.

PoE esetén pedig figyelni kell, hogy passzív, vagy szabvány AF vagy AT-ről van szó. Passzív olcsó, szabvány meg drágább, de biztosabbban megy.

2022. aug. 22. 23:43
 9/12 Morzsi007 ***** válasza:
Azért tűnik vékonyabbnak, mert nincs árnyékolása a kábelnek, azzal merevebb lenne. Kamerához jó lesz.
2022. aug. 23. 07:05
 10/12 A kérdező kommentje:

#9 de a sodrott vagy merev mag az fontos. Ezt vettem de nem lesz jó szerintem:

[link]

2022. aug. 23. 09:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!