Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » RAID6 esetén adatvisszanyerés...

RAID6 esetén adatvisszanyerés szempontjából mindegy hogy mely 2 HDD hibásodik meg?

Figyelt kérdés

Ha RAID6 esetén hirtelen meghibásodás történik két lemez esetén, mindegy hogy melyik kettő az, vagy itt is van úgynevezett paritás-lemez, ha az megsérül akkor tulajdonképpen minden adat odavan?

4 lemezes RAID6 rendszerre gondolok.

2022. júl. 31. 09:00
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Dehogy tudtal te mindent, kulonben nem itt kerdezoskodnel...

A raid 6 az n darab diszkbol n-2-nek a teruletet adja. 4 diszk eseten 50%-os a veszteseged, es az adataid kb. semmivel sincsenek nagyobb biztonsagban ha nem keszitesz mentest, mint egy raid 5 konfiggal ahol a 4-bol 3 diszket 'latsz'. Egyebkent a raid 6 iraskor lassu is, es ha szoftveresen oldod meg (nem dedikalt kartyaval) akkor meg inkabb.

2022. júl. 31. 13:01
 12/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Nem állítottam olyat a kérdésem elején sem, hogy RAID-en kívül ne lenne backup.

Azt se állítottam, hogy mindent tudnék.

A "maximális biztonság" tekintetében rosszul fogalmaztam, úgy értettem a "maximális biztonságot", hogy a lehető legnagyobb redundancia legyen és egynél több lemez kiesését bírja ki.

2022. júl. 31. 13:13
 13/18 anonim ***** válasza:
Mondom maskepp, mert lathatoan nem akarod megerteni: nincs szukseged raid 6-ra. Otthoni korulmenyek es egy asztali gep altal generalt terheles mellett nincs letjogosultsaga. Ha ennyire fosol hogy kiesik egyszerre tobb diszk, vegyel hatot es tedd raid1+0-ba, azaz 2 db 3-labu tukrot fuzz ossze. (linuxos mdadm elkezeli, mas kerdes hogy ertelme semmi).
2022. júl. 31. 13:37
 14/18 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm. A gyakorlatban még tényleg sose láttam ilyen rendszert. Megértettem, hogy a RAID6 pazarlás és számomra nem éri meg.

Nagyon régi gép is elkezelgeti a RAID tömböt 2 GB memóriával, ha grafikus felület nélküli Linux-ot teszek rá?

2022. júl. 31. 13:40
 15/18 anonim ***** válasza:
Semmi koze a memoriahoz, a hdd vezerlohoz meg a processzorhoz annal inkabb. Ha raid 1-es hasznalsz, azt egy nyomorult 2 magos celeron is elviszi, raid 5-hoz kell egy normalis CPU es egy szunetmentes tap is (!), vagy dedikalt raid vezerlo.
2022. júl. 31. 13:44
 16/18 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a választ és hogy felhívtad figyelmemet arra hogy a RAID5-höz jobb CPU meg szünetmentes kell.

A memóriára azért kérdeztem rá, mert legújabb Sinology NAS-nál olvastam valamely véleménynél, hogy memóriabővítés után "többre volt képes".

2022. júl. 31. 13:59
 17/18 A kérdező kommentje:

"Ha raid 1-es hasznalsz, azt egy nyomorult 2 magos celeron is elviszi, ..."

1 magos lenne, de remélhetőleg azzal se lesz probléma. :)

2022. júl. 31. 14:14
 18/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Ha ide nézel még, megkérdezhetem még ezt? :

"Ha ennyire fosol hogy kiesik egyszerre tobb diszk, vegyel hatot es tedd raid1+0-ba, azaz 2 db 3-labu tukrot fuzz ossze. (linuxos mdadm elkezeli, mas kerdes hogy ertelme semmi)."

Ilyen 3 pár RAID1 tömb összefűzésével nem nyerek semmi kapacitást, hogy "semmi értelme"? Milyen RAID szintű legyen az összefűzéskor létrejövő tömb?

Egyébként az összefűzés mennyire bonyolult?

2022. júl. 31. 15:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!