Miért ilyen magas a proci hőfok?
Adott egy gép
Táp és a vga kb egy éves.
Táp: Be quiet! Straight power 11 850w
Vga : Asus Rtx Tuf 3080
Az ssd meg hdd több éves. de az mind1
Alaplap:Asus TUF Gaming Z690-Plus WIFI D4
A proci,a lap,a ramok és a proci venti új kb 1 hetes.
Proci i9 12900k (gyári nem volt húzva)
Ram Kingston 32GB /3600 Fury Renegade DDR4 (2x16GB) CL16
Proci hűtő:Noctua NH-D15 Chromax.Black (ez 2 ventis,de csak egy van fenn középen mert kettő lehet nem fére el a ramtól+az alaplapon azt hiszem csak 5 venti lehet egyszerre,és ezzel már 6 lenne,de Yt tesztek alapján a hő ua lenne.)
Paszta NOCTUA - NT-H1
ház Be quiet! Pure base 500. Két gyári venti volt benne.Hátul és elől mindkét venti 140mm és 900 rpm.
Itt kezdődtek a gondok nagyon melegszik játék alatt Warzone medium setting kb 10 perc game 1440p 70-97 fok volt.Le szedtem a ház oldalát míg nem vettem bele +ventiket aztán 62-88 volt. Ma érkeztek meg a ventik 3 darab szintén ua mint ami benne volt Be quiet! Pure wings 2 140mm 2 fel a ház tetejére +1 előre így ott is kettő van. De 1600 rpm hátha a 900 kevés. Ha nincs rajta az oldala ua mint eddig. Ha rajta van kb 70-90 fok 15 perc warzone után. Szoba hő 28-31 fok között. Kérdem én hogy lehet ugyan az szinte 2 ventivel mint 5 el :D?(iddle 35-45 fok) És mit tudok csinálni hogy ne legyen olyan mint a kályha? Ha manuálisan,ha full turbóra rakom a +3 rpmjét vagy akár az 5 öt hangos mint az állat,de a hőfok ua. Mi ennek a processzornak az ideális hőfok amíg még mehet?És nem lesz semmi baja hosszú távon se,azért ha van terhelve rendesen. Már mindent kipróbáltam de semmi nem jó. Kérem aki tud segítsen. köszi.
Ugyan ilyen CPU van a gépemben, viszont nekem egy NZXT Kraken X73 vízhűtéssel van szerelve. Kellemes 70 fokon tarja még 200W körül is (ha húzva van) Alap órajelen 55-60 fok játék alatt.
Az a 2 tornyos léghűtő nem véletlenül 2 ventilátoros. Azzal, hogy csak 1 ventilátorral üzemelteted legalább 30%-ot elveszel a hűtési teljesítményéből, hiába van húzat a gépházban. Ugyanis a közvetlenül a felületről elvont hő sokkal hatásosabb, mintha a gépházban egyébként is meleg levegővel együtt kellene eltávolítani a meleget a hűtő felületéről.
Plusz ebben a hőségben minden PC szenved, nálam is olyan hőfokok voltak ma hogy csak pilláztam. 26 fok volt a szobában, az i9 meg egy 3070ti 32 fokra fűtött be estére :D
Ha nem megoldható az, hogy visszateszed az ventilátort a toronyhűtőre, akkor szerezz be egy vízhűtést. A léghűtőt meg add el. Ez a CPU egyébként is kívánja a vízhűtést, a maga 100+ Wattos fogyasztásával.
Igen, itt azzal van gond, hogy gyakorlatilag egy gyári tuning dolgozik benne, ami a fogyasztásra és hőre nincs optimalizálva, csak a teljesítményre, egész konkrétan addig tolja magát, amíg belefér a hőkeretbe. Tehát a jelenlegi hűtő megtartása mellett leginkább undervolttal tudsz próbálkozni, hogy hipcsi-szupcsi módban ne szívja be a csillió wattot feleslegesen. Főleg egy 3080 mellett 1440p-ben nem lesz 500+ fps-ed egy warzone-ban, hogy egy ilyen procinak 100%-on kelljen mennie.
Pl [link]
De lehet bonyolítani még, nézz utána 😉
Mindenkinek köszönöm a válaszokat. Nem vagyok profi szóval nem tudom hogy nehéz e megoldani,vagy sem. De láttam valami power limitet 192w vagy mi. Ez meg 240 w is képes. Ez mit jelent, ezzel a srácnak elég jó fokok vannak ebben a videóban terhelés alatt.Ezzel kisebb teljesítményű lesz a gép,vagy azt néztem hogy ezzel nyerek - fokokat.Ez a power limit miből áll?
"Proci hűtő:Noctua NH-D15 Chromax.Black (ez 2 ventis,de csak egy van fenn középen mert kettő lehet nem fére el a ramtól" Alaphelyzetbe nekem sem fér el, de fellehet szerelni kicsit magasabban is (kijjebb hozod oldalra), és úgy már simán. Kérdés, a gép oldalát fel-e tudod úgy tenni.
Mellesleg ezzel a hűtővel allcore 4.9Ghz-el 90+ a 10700K, ami kb 185w-ot eszik nekem maximum (nyilván nem játék alatt) szóval csodát ne várj tőle. 10900k-t akartam anno venni, de nem vettem, mert azt végképp nem tudtam volna rendesen hűteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!