Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha villámlás miatt kikapcsolt...

Ha villámlás miatt kikapcsolt a gép, mi történt pontosan?

Figyelt kérdés

Túlfeszültség miatt kapcsolhatta le magát vagy egyszerűen nem volt áram egy rövid ideig? (Viszonylag új ASUS alaplap.)

Háromszor történt meg 10-20 percen belül.

Az utolsónál láttam, hogy a LED-es izzó is villant egy picit abban a pillanatban.

Mivel lehet az ilyet kivédeni?

(Egyébként nem tudtam, hogy villámlik.. szoba besötétítve, ment a sok ventilátor. :D)

2022. júl. 2. 12:44
 1/8 anonim ***** válasza:
70%

Ha túlfesz volt és amiatt ment el, akkor van egy enyhe vagy erősebb füst szag és nem is fogod tudni bekapcsolni. Ha nem volt áram egy pillanatra, arra is kikapcsol. Utóbbi valószínű. Itt is volt áram ingadozás.

Túlfeszültség és túláram védelmi elosztót kell beszerezni. Bár van ilyenből dugalj is, amit a konnektor és az elosztó közé kell tenni, az tudtommal jóval olcsóbb. A rövid áramszünetek esetén történő kikapcsolást meg egy szünetmentes tápegységgel lehetne megoldani. 100-200 ezer körül lenne valahogy egy "normális", bár van ahol 300alatt nem is nagyon javasolnak. Az olcsóbbak meg kb annyira jók, hogy ha észreveszed, akkor van időd rendesen leállítani és menteni a munkád. De hogy aktívan használd, arra nem jók. Bár ebbe annyira nem vagyok benne.

2022. júl. 2. 12:58
 2/8 A kérdező kommentje:

Működik a gép, nem lett baja.

Ezt írja az ASUS:

Overvoltage Protection

An exclusive circuit design with built-in voltage regulators protect your motherboard from damage caused by unexpected high-level voltages from unstable or inferior power supplies.

De nem tudom, hogy ez lehetett vagy egyszerűen nem adott áramot a táp és ezért állt le.

2022. júl. 2. 13:06
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem csak sima áramszünetről van szó.

Ha tényleg baj lett volna, akkor füst szagot kellett volna érezz a gépből, és az már nem kapcsolt volna be.

2022. júl. 2. 13:23
 4/8 anonim ***** válasza:
Tápban és az alapokban is van már túlfesz védelem, hogy mi történt, azt senki sem fogja tudni megmondani így.
2022. júl. 2. 13:37
 5/8 anonim ***** válasza:

mi történt pontosan? Villámlott.

Vegyél szünetmentes tápot.

[link]

2022. júl. 2. 13:42
 6/8 anonim ***** válasza:

Ez a rész számomra érdekes:

"...from unstable or inferior power supplies"

Milyen tápod van? Egy jobb táp általában megbirkózik a pillanatnyi áramszünettel/ingadozással és maga a gép (alaplap, rendszer, stb) kb. semmit nem érzékel abból, hogy mi történt az égen.

2022. júl. 2. 14:30
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Az azt jelenti, hogy az alaplap megvédni magát (meg ami rá van kötve) a fos tápegységektől. Mi mást jelenthetne?
2022. júl. 2. 14:39
 8/8 A kérdező kommentje:

Táp: nJoy Synergy 500W

(Nem én raktam össze a gépet.)

i5-10400F meg GTX 1650 van benne.. ezt azért elbírja szerintem :D

2022. júl. 2. 17:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!