Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Pc guruk üres tárhelyekről is...

Pc guruk üres tárhelyekről is visszaállítják szoftverrel a törölt adatokat?

Figyelt kérdés
Azt is megnézném hogy halott winyokrol hogyan állitják vissza az adatokat.
2022. jún. 27. 17:32
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
38%

#10 Amit írsz, az nem állja meg a helyét, mert a TRIM egy parancs, amit nem kell kiadni ha az adatokat szeretné valaki visszahorgászni valahogy.

Az SSD egészen más a fizikai sérülés esetén, mert az SSD-ben lévő chip-ek tárolják az adatokat, azok meg nem cserélhetők úgy, ahogy a régi HDD-k esetén a fej, vagy a hibás motor.

SSD esetén az adathordozó sérül és ezzel együtt az adat is elvész.

Az is gond, hogy az SSD-k írási mechanizmusa nagyon különbözik a régi HDD-k írásától, mert az SSD drive kontrollere, vezérlője menedzselt írást végez. Ezt nem ismertetem itt, de a dolog lényege, hogy az adatok nagyon el vannak szórva egy SSD-n egy hagyományos HDD-hez képest, ami azt jelenti az SSD esetén, hogy elég ha egy kis sérülés éri a drájvot, és az egész rajta tárolt adattömegnek annyi lesz.

2022. jún. 27. 19:44
 12/19 anonim ***** válasza:
0%
Mikro SD kártyákról sem lehetséges az adatok mentése, jobbára hasonló okokból kifolyólag.
2022. jún. 27. 19:45
 13/19 anonim ***** válasza:
60%

[link]

bár célszerű egy image-et készíteni az eszközről, úgy ahogy van és az elkészült image-en elvégezni a műveleteket

2022. jún. 27. 19:46
 14/19 anonim ***** válasza:
53%

#11 "egészen más a fizikai sérülés esetén"

Én nem fizikai sérülésről, hanem törlésről beszéltem. Ne keverd a szeront a fazonnal.

Ha nem érted hogy működik a TRIM az se baj, csak ne terjessz álhíreket. A TRIM megakadályozza hogy adatmentési célból beolvasd a törölt adatot.

2022. jún. 27. 19:54
 15/19 anonim ***** válasza:
0%

SSD TRIM is an Advanced Technology Attachment (ATA) command that enables an operating system to inform a NAND flash solid-state drive (SSD) which data blocks it can erase because they are no longer in use. The use of TRIM can improve the performance of writing data to SSDs and contribute to longer SSD life.

Nincs mit.

2022. jún. 27. 20:03
 16/19 anonim ***** válasza:
69%

Ha értenéd is a leírtakat és a működését akkor látnád hogy nincs ellentmondás, de így hiába ha csak a sablon szöveget tanultad be.. Inkább tanulj.

Nincs mit.

2022. jún. 27. 20:41
 17/19 anonim ***** válasza:
56%

Én minden vinyomról vissza tudtam hozni a legtöbb elveszett adatomat. Ezek szerint guru lennék? Jó tudni!

A halott vinyókat meg felélsztik és úgy mentik le róluk az adatokat.

2022. jún. 27. 21:35
 18/19 anonim ***** válasza:
60%

Ez nagyban függ a körülményektől, és a rendelkezésre álló technikáktól.

Ha simán csak törölsz valamit (és onnantól békén hagyod az adathordozót), azt még egy ügyesebb gimnazista is vissza tudja állítani. Alapszinten ez nem nehéz, csak ismerni kell hozzá pár célszoftvert.

Ha mondjuk a fájlrendszer komolyabban sérült, vagy netán még fizikai károsodás is van az adattároló felületen, akkor sokkal nehezebb a munka. Bár alapvetően az infomratikusnak itt is csak annyi a felelőssége, hogy megfelelően készítse elő az adathordozót (gondolok itt a képfájl készítésére), és hogy kiválassz a megfelelő szoftvert.

Ha az adathordozó elektronikája sérült, vagy pl. merevlemeznél a mechanikus alkatrészekkel történt valami, na, az már nagyon komoly ügyességet, szakértelmet, és sokszor találékonyságot is igényel. Ezt már nem lehet automatizálni szoftverrel, itt egy vérprofi ember kell, aki mondjuk megforrasztja az mikroSD-kártya felszíne alatti zárlatos kis vezetékeket... Láttam ilyenről videót Youtube-on, nekem szerintem a büdös életbe' nem menne, pedig nagyon kísérletező kedvű ember vagyok.

Bizonyos esetekben még a felülírt adatokat is vissza lehet hozni, bár ez gyakorlatilag csak mágneses adathordozóknál működhet, és NAGYON komoly műszaki háttér szükséges hozzá, ami csak néhány intézménynek és vállalatnak áll rendelkezésére.

Természetesen 100% garancia soha nincs. Ha valamit vissza akarunk nyerni, azonnal az adathordozót biztonságba kell helyeznünk, és profira kell bíznunk, mert minden egyes próbálkozás csak ronthat az esélyeken. Én alapszintű adatvisszaállítási munkákat el szoktam vállalni (sima törlés, illetve enyhén károsodott fájlrendszer... a többi már kemény dió), és sajnos nem egyszer látom azt, hogy nem lett volna akadálya a helyreállításnak... de a felhasználó még otthon megpróbált ügyes lenni... és gyönyörűen felülírta az adatterületet.

2022. jún. 28. 00:36
 19/19 anonim ***** válasza:
60%
Itt van egy videó egy Mikro SD kártya adatmentéséről: https://www.youtube.com/watch?v=jjB6wliyE_Y
2022. jún. 28. 00:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!