Mi ez a Mikromat? Valaki hallott róla egyáltalán?
"1967-ben hatalmas sláger volt a MIKROMAT kibernetikai építőkészlet: egy olyan játékszer, amely megtanított az akkor még terem méretű számítógépek alapelveire. A Kovács Mihály piarista tanár és tanítványa, Woynarovich Ferenc által épített MIKROMAT egy elektromechanikus ős-PC volt!
55 évvel később egy lelkes mérnök, Vid Gábor elkészítette a MIKROMAT replikáját. Most bemutatjuk működés közben, sőt, ki is próbálhatod, hogy mennyiféle érdekes kapcsolás állítható össze – és milyen sok dologra használhatóak máig a relék!"
"A Mikromatot a kanadai Minivac-601 számítógépmodell megvizsgálása után tervezték, azt részben leegyszerűsítve, részben továbbfejlesztve. Újdonság volt, hogy a készletet nyomtatott áramköri lapon (NYÁK) valósították meg. A készlet 4.5 Voltos telepről működik. A készleten négy darab jelfogó található. A kijelzők zseblámpaizzók. A Mikromat huzalokkal programozható, a kapcsolások így állíthatóak össze rajta."
#7: Most azért nagy szám, mert most volt a Múzeumok éjszakája nevű rendezvény, ahol a különböző múzeumok - így a szegedi Informatika Történeti Kiállítás is - egy rendezvény keretén belül ilyen kuriózumokkal ("korábban soha sehol nem lehetett róla hallani") felkelthetik az érdeklődést a kiállításaik, a múzeumok látogatása iránt.
"És még mindig nem teljesen értem, hogy ez mi és mi köze a PC-hez?"
Ez egy régi, egyszerű elektromechanikus számítógép. Mivel kereskedelmi forgalomban kapható volt az egyszeri felhasználók számára (akkoriban számítógéppel csak az egyetemek/nagyobb vállalatok rendelkeztek!), adekvát a személyi (personal) számítógép megnevezés.
8: Köszi. Valamennyivel okosabb lettem. Mondjuk a PC azért nekem erős, meg a "számítógép" is 4 darab relére. De lelke rajta annak aki ezt így kitalálta.
És Te láttál ilyet gyakorlatban? Mármint, ez egy valóban létező dolog volt/van?
"8: Köszi. Valamennyivel okosabb lettem. Mondjuk a PC azért nekem erős, meg a "számítógép" is 4 darab relére. De lelke rajta annak aki ezt így kitalálta"
Azért a kérdezőt visszaüldeném azokba az időkbe amikor a Kovács Mihály ezt a szerkezetet megalkotta. Kíváncsi lennék mire lenne képes az internet nélküli, cocom listás korszakban. Megjegyzem még az első félvezetős mikroproceszzorok sem jelentek meg, amikor 1966ban ez a szerkentyű már működött.
Ismerve az akkori kor technikai színvonalát és a poltitikai helyzetet én csak tiszteletet érzek az alkotó iránt és fejet hajtok az eredménye előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!