Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ez minek a tünete lehet, és...

Ez minek a tünete lehet, és mit kezdhetek vele?

Figyelt kérdés

Pár napja elkezdett nagyon lassulni a gépem, windows 10 pro op. rendszerrel. Úgy gondoltam, hogy valami vírus, ezért lefuttattam egy vírus scan-t, ami talált is vírust. Úgy döntöttem újratelepítem a rendszert, a HDD-t leformáztam, és tisztán telepítettem fel ugyanúgy win 10 pro-t (nem először telepítettem újra, és eddig sosem volt gond). Először csak azt tűnt fel, hogy az edge nagyon lassú, majd feltelepítettem a Chrome-ot, ami ugyanúgy hihetetlenül lassan töltötte be az oldalakat. Ezután a Firefox-ot próbáltam, de az is ugyanúgy viselkedett. Ezen kívül nem töltöttem le semmit, és csak youtube-ra, és facebookra kerestem akkor rá. Ekkor még a többi program jól működött, majd pár óra múlva elkezdett lassulni a gép ugyanúgy mint a telepítés előtt. Gondoltam, hogy a Windows hibája, töredezettségmentesítettem, de mivel használhatatlanul lassú volt már néhány órával a lassulás kezdete után, még többszöri újraindítás után is, így újra telepítettem a rendszert. Ugyanazok a tünetek jöttek elő, mint az előző telepítésnél, így gondoltam nem problémázok a Windows-zal, és feltelepítettem egy Linux Mint-et.

A Linux Mint-en a Windowshoz hasonlóan telepítés után rendkívül lassú volt a böngésző, majd rövid időn belül elkezdett lassulni a rendszer. Újraindítást követően a böngészőn kívül újra minden egész jó működött, majd ismét ugyanúgy elkezdett lassulni a rendszer.

Mivel két különböző rendszer nagyon hasonló tüneteket produkál, így esélyes a hardver probléma, de szerintetek milyen hardver produkálhat ilyet?

A számítógép hardverei:

CPU: AMD A8-7650K Radeon R7, 10 Compute Cores 4C+6G

RAM: 2*4GB Kingston 1333MHz

Alaplap: Asrock FM2A68M-HD+

HDD: 1TB 7200RPM (HD Sentinel szerint 100% volt a kondíció közvetlen az újratelepítés előtt)

Videókártya: A rendszer integrált videokártyáját használom

Ezen kívül kábelen van netre kötve, ugyanúgy ahogy a többi itthoni gép, amiken egyáltalán nem lassultak a böngészők.

A számítógép 2018 júniusában lett vásárolva, az UEFI-ben sosem állítottam semmit.

2022. jún. 22. 22:50
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
76%
Sok program van, amivel kideríthető a lassulás oka. Átfésüli a rendszert, hardvert. Rég nem foglalkozok pc-vel, de régen az Everest Home-ot használtam ilyenkor meg a Hd sentinelt. Átkábeleztem a hdd-t, másik vinyót próbáltam. Csinálj partíciót a windows-nak.
2022. jún. 22. 23:36
 2/13 MGéza ***** válasza:
68%
Vegyél ssd-t és tedd arra a rendszert. Összehasonlíthatatlanul gyorsabb lesz.
2022. jún. 23. 00:18
 3/13 anonim ***** válasza:
62%
Van aki még mindig ssd nélkül bohóckodik?
2022. jún. 23. 01:10
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy takarítsd ki, és pasztázd újra
2022. jún. 23. 01:11
 5/13 anonim ***** válasza:
29%
Tápegység típusát se hagyd ki mert az is nyújthat hasznos információt kérdező
2022. jún. 23. 07:31
 6/13 anonim ***** válasza:
52%

Na akkor csak a kérdezőre koncentrálok: Hány fokos max a HDD üzem közben bár elvileg ettől nem lassulhat be, illetve mennyit ért el élettartama során maximum?

Másik kérdés: Integrált VGA-nak mennyi RAM van lefoglalva? Nem fogy el egyszerűen a memoria, pl ha csak 4GB amradna a rendszernek az azért már könnyen betelik.

2022. jún. 23. 07:33
 7/13 anonim ***** válasza:

Ez tipikus tünet arra, hogy a proci hűtése nem megfelelő. Ha túlmelegszik, leszabályozza a saját teljesítményét.

Elsőkörben takarítsd ki, ha nem segít pasztázd újra.

2022. jún. 23. 11:16
 8/13 anonim ***** válasza:
Hát ha egy egyszerű böngészés túlmelegíti, akkor már kb a rendszert sem angyon tudta volna feltenni, mert már ott belassult volna ahogy a cpu kezdi amgát visszavenni.
2022. jún. 23. 11:18
 9/13 A kérdező kommentje:

Tápegység: FLOSTON FL500 500W

Ezt a HD Sentinel-ből olvasom (HDD):

átlaghőmérséklet: 41°C

Maximális hőmérséklet: 41°C

Maximális hőmérséklet (teljes élettartam alatt): 56°C

Az integrált VGA-nak 1GB RAM van lefoglalva, így a rendszer 7GB-t tud használni a 8-ból.

Ezek szerint akkor lehet a HDD vagy a CPU is?

Egyébként SSD vásárlásra már gondoltam, de mindig halasztgattam, mert arra amire használtam eddig a HDD is jó volt. Meg akkor már újrapasztázom a procit is, mert az is tényleg régen volt már.

Köszönöm az eddigi válaszokat!

2022. jún. 23. 13:47
 10/13 anonim ***** válasza:
83%
Úristen mi az a hulladék tápegység
2022. jún. 23. 14:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!