Mi a különbség az x86 és az arm processzor működésében hétköznapi szemléltető példával?
Mint A-ból B-be eljutni autóval és motorral. Ha képletes akarok lenni.
Más az architektúra így az utasítás készlet is.
Motoron is máshol adsz gázt, máshogy megy végbe.
Google: arm vs x86
Tessék olvasni. Ha angol gond van: google translate
Nézd, aki itt kérdez annak nem biztos hogy segítség hogy könyvet nyomsz a kezébe.
Mellette gondoltam olyanok válaszolnak akik olyan szinten értik a működését hogy nagyjából le tudják egyszerűsíteni egy kíváncsi embernek.
Nem vagyok informatikus. Egy frappáns szemléltető példát szerettem volna hallani.
Meki vs étterem.
Étterem okos sok a kaja lassu kiszolgálás.
Risc a meki keveset tud kevésbé okos de gyorsabban
"Akkor most mitől más?"
Az a baj, hogy ezt nem lehet hitelesen elmagyarázni pusztán hasonlatokkal.
Más a belső felépítésük, más utasításkészletük van. Ugyanahhoz az eredményhez (kevés kivételtől eltekintve) más utasításokat kell kiadni az egyik, illetve a másik proci esetében. A végeredmény ugyanaz lesz, csak más úton végrehajtva. Az ARM-ban kevesebb utasítás van, de azok végrehajtási ideje általában gyorsabb. Az x86-ban pedig több utasítás van, köztük nagyon összetettek is, viszint ezek végrehajtási ideje rendszerint lassabb. Persze, ARM-nál is ugyanazt végre tudod hajtani, amit egy összetettebb x86-os utasítás végez, csak több utasítással. Így összességében nagy különbség nem lesz a végrehajtási idők között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!