PC-be dugva a pen-t, a flag-je írásvédetté vált. LINUXOSOKAT (gparted app) kérdem főleg, de win-es se nagy gond: hogyan tehetem írhatóvá megint?
Ritkán használom a pentium3-as pc-t, ami régi architechtúra, 32 bit-es, 1999-ben gyártott. Egy viszonylag új, 64GB pent dugtam bele, egy percen belül unmount-olta sajnos, de a gond, hogy a szoksásos 64bites pc-men azt észleltem ezután, hogy írásvédetté vált sajnos, automatikusan a pen.
Egyébként 16GB-os, vagy attól kisebb pen-nel semmi gondja a Pentium3-asnak. A szokványos, 64bites pc jól működik, napok óta a 64GB pendrive is remekül működött, de jelenelg azon se tudom írni. (Indítani a pen-ről file-t tudok, és átmásolni file-okat a penről hdd-re szintén tudok jelenleg is.)
FORMÁZÁST NE javasolhatok, sehova se tudom az összes, pen-en levő file-t biztonságilag menteni...
Hogyan tehetem megint írhatóvá a pen-t? Régebben valahogy kitotóztam, melyik flag-et kell ehhez átállítani, de nem akarok kockáztatni, se tippelgetni most.
MUTATOM KÉPERNYŐFOTÓN A GPARTED-RŐL AZ AKTUÁLIS
FLAG-JÉT A 64GB PEN-nek:
Ha FAT32-re van formatálva a pendrive, próbáld meg a dosfsck-t ráküldeni:
fsck.fat -a /dev/sdXY
Ha exFAT akkor pedig fsck.exfat:
fsck.exfat -a /dev/sdXY
Ha NTFS-re, akkor pedig ntfsfix-et:
ntfsfix /dev/sdXY
De előre szólok, hogy semmi garancia nincs arra, hogy az adataid a művelet után is megmaradnak. Eleve nem jó ötlet a pendrive-ot adattárolásra használni, nem arra való!
FAT32.
Nem kuka, régebben megoldottam, csak nem emlészem, melyik flag- gel.
Az elsőnek köszi! Ezek linux parancsok? (Debian alapút használok.)
"Eleve nem jó ötlet a pendrive-ot adattárolásra használni, nem arra való!"
Lehetséges, de én inkább különféle forrásokból másolatot raktam rá, tehát nem katasztrófa, ha elvesznének róla az adatok, bár nem örülnék.
Aki tudja, gparted-ből való át flag-eléssel hogyan oldható meg, írja meg légyszi, abban bízom igazán.
Igen, ezek Linux parancsok.
Nincs ilyen flag, amire te gondolsz. Egy pendrive két okból lehet read only:
- vagy read onlyként csatolja fel a rendszer, mert inkonzisztens rajt a fájlrendszer
- vagy mert kezd tönkremenni, azaz kuka
Az elsőre megoldás az fsck.fat, a másodikra pedig az, hogy ha jó messziről kihajítod a kukába.
Másik pennél volt már ilyen évekkel ezelőtt, egy formázás meggyógyította, azóta is köszöni, remekül van. Akár egy micr-sd esetén évekkel ezelőtt.
Megpróbálom valahogy majd biztonsági menteni -még nem tudom, hova-, mert ebben a formában jó volna mentenem. Aztán formázás.
Inkább azt gyanítom, a 20 éves gép átállított rajta valamit. Csak jó volna tudnom, mit.
Vadi új pen.
"Inkább azt gyanítom, a 20 éves gép átállított rajta valamit. Csak jó volna tudnom, mit."
Nincs ilyen, hogy átállítgat valamit. Olyan viszont van, hogy valamilyen okból kifolyólag megsérül a fájlrendszer. Ezen viszont tud segíteni az fsck.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!