Na de mijér [boot gondok]?
Az egyik, leggyakrabban használt gépemen hat operációs rendszer van. Mindez két HDD-n.
Úgy csináltam meg, hogy az egyiken van egy grub és mindig onnan bootolok.
Legalábbis, bootolnék, ha a paraszt BIOS át nem állítaná a másik HDD-t elsődlegesnek.
Van arra valami lehetőség, hogy ezt az önkényeskedést én vérbe fojtsam, vagy együtt kell élnem azzal, hogy a gépem önállóskodik.
Legutoljára akkor láttam ilyet, amikor vegyesen voltak IDE és SATA merevlemezek a gépben. Akkor tényleg meg tudtak keveredni.
De ha nem ez a helyzet, akkor tehetsz egy próbát a SATA-kábel cseréjével. Nem tudom, hogy javít-e a helyzeten, tudtommal sorban próbálja felismerni a SATA eszközöket, de ki tudja, egy próbát megér. ;-) Általában olyankor szokta átállítani, amikor valamelyik eszközt nem ismeri fel. (Akkor sem mindig... BIOS-fügfő.)
Ha ez sem segít, akkor kerülő megoldást kell alkalmazni. Mondjuk feltelepítheted mindkét merevlemezre a GRUB-ot, így édesmindegy, melyiket tölti be elsőre. ;-)
Vagy manuálisan kiválasztod bootoláskor, hogy melyik lemezről induljon. A legtöbb BIOS-ban van egy boot menu gyorsbillentyű. Igaz, egy plusz macera, de végső soron a célnak megfelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!