HDMI vs Display Port. Ugyanaz? Nem ugyanaz? Melyik kell, melyik kötelező.
Sziasztok! Annyira nem értek ehhez, gondoltam feldobom a kérdést, hátha kapok segítséget. Már régóta gondolkodom egy új monitor beszerzésén. A msotani egy ósdi 10 éves Philips TV, ami megy szépen persze, de kezd elavulni, a minősége sem már a régi. Az eszköz amit kinéztem az egy 'TUF GAMING VG27WQ' lenne. Az mellékes, hogy miért. Na most neki van egy darab 1.2-s Display Port-ja. Tudtommal azt az alaplapba kell bedugni. (Kérlek javítsatok, ha tévedek). Az alaplapom egy 'AX370-Gaming 3-CF'-es és ahogy nézem ennek pont nincs-en Display Port-ja. De viszont a monitor csomagjában adnak egy ilyen kábelt. Mivel a monitoron van 2 darab 2.0-ás HDMI csatlakozó, esetleg lehetséges, hogy azt használom, vagy ez nem így megy? Ugyanis a mostani monitoromban vagy HDMI kábel amit bedugtam a videókártyába ugye hátulról a HDMi portba és megy ahogy kell.
Tehát az a kérdésem, hogyha én megveszem ezt a monitort, és az adott Display Port kábel helyett egy HDMI egyik végét a monitorba csatlakoztatom és a másikat pedig a videókártyába, akkor futna úgy ahogy kell?
A DP kábelnek a 144 Hz-es vagy annál magasabb nagy felbontású átvitelnél (pl. 4k 144 Hz) van szerepe, mert ezt a korábbi generációs HDMI már nem tudja teljesíteni.
Nem csak a port számít, hanem maga a HDMI kábel is legyen legalább 2.0 - és akkor működni fog minden. Egy 1.4-es HDMI például tudja a 144 Hz-et, de csak 1080p-n, azaz ha a monitor ettől nagyobb felbontású, akkor az nem lesz választható, max 1080p.
A DP egy lehetőség, de nem kötelező használni, HDMI-vel is működni fog. Ezért is van több csatlakozó is a monitoron, hiszen a régebbi videókártyákon nem volt még standard a DisplayPort.
Leírtam: a 2.0 vagy 2.1-es HDMI a legújabb, ami képes átvinni a jelet. A régebbi, pl. 1.4-es HDMI csak 1080p-t tud, az említett ASUS monitor pedig 1440p + 165 Hz. Az, hogy egy "csupasz" kábelről hogy állapítod meg, hogy melyik generációba tartozik, passz. Én vennék egy újat.
"The 2.0 versions of HDMI [...] support 165HZ at 1440p by using chroma subsampling."
Lényegében ugyanazt tudja a HDMI és a DP, fej-fej mellett haladnak. Mindig az jobb egy kicsit, amelyiknek frissebb a legutóbbi változata, de 1-2 éven belül túllicitál a másik.
A HDMI 1.4 vs DP 1.2 versenyt a DisplayPort nyerte.
A választott monitoron DP 1.2 és HDMI 2.0 van, itt viszont már utóbbinak van előnye, mert 1440P 165Hz-et tud (akárcsak a monitor), míg a DP 1.2 1440p 144Hz.
"A régebbi, pl. 1.4-es HDMI csak 1080p-t tud" - Tud az többet is, bár nyilván nem 144 Hz-en.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!