Hogyan építsek egy ilyen számítógépet?
Egy olyan PC-re van szükségem, mely alacsony teljesítmény mellett (vagy mindig) abszolút csendes.
Nem kell nagy teljesítmény, annyi a lényeg, hogy full hd videót le tudjon játszani, illetve egy hangkártya lenne még benne.
Keresgéltem, de nem nagyon találok tápot ami passzív hűtésű, vagy ha nem is passzív de csak szükség esetén kapcsolja be a ventilátort.
Amit találtam tápot az nagyon drága és 500-600 wattos
Nos nekem fele ekkora teljesítmény is elég lesz.
Érdemes lenne inkább használt gépet keresni?
A cél hogy videót, zenét lejátsszon, illetve böngésző fusson el rajta és a lehető legolcsóbb legyen.
Vannak direkt ilyenre készült miniPC-k.
Csendesek, lassúak, de tudják, ami neked kell.
Én a magam részéről összeraktam egy mini PC-t, ami sokkal nagyobb, mint az említett.
Cserében viszont nagyon gyors.
ITX-es lap van benne, T jelű intel procival, meg 16GB memória. És nvme m.2 SSD.
A táp egy 450W-os corsair. A ház meg egy Sharkon.
Először passzív hűtést raktam a procira. Nem is volt vele gond, de nyugodtabban alszom, ha aktív. Így egy noctua került rá.
Van benne HDD is, az a leghangosabb, de még így is nagyon halk. Csak akkor hallani valamit, ha csend van.
Tápokból van olyan, amelyik 50% terhelés fölött kapcsolja be a ventit.
Ez a gép max 60W-ot fogyaszt és akkor mindent leterheltem mesterségesen. Filmek alatt max 40W. Viszont ilyen méretben nem találtam 450W alatt tápot. A mini tápokat meg nem ismerem. A corsair viszonylag megbízható márka. Úgy 4 éve megy a gép 7/24-ben. Csak nyaralás alatt van kikapcsolva.
Érdekes kapcsolódó link: [link]
Eszerint nem baj, ha mindig forog a ventilátor, mert a ventilátor saját zaja is lehet hangos. Persze a sebessége sem mindegy, de az igaz, hogy a jó alkatrészeket többnyire a nagy teljesítményű tápokba építik be.
sima proci IGP-vel, be quiet hűtő ventijét nem lehet hallani kb.
Pici gépnek elég mATX vagy ITX akár.
Nagy hangkártyának el kell férnie benne.
Nem kell hogy mini legyen, csak zajmentes.
Nagy házban jobban elférne egy nagy processzor hűtő.
Akkorát veszek amekkorát csak tudok.
Kis teljesítményű proci lesz és nem kell neki ventilátor
Azt hittem, hogy a hangkártya csak opció.
Ha a méretek nem számítanak, akkor egy normál ház teljesen jó.
Van olyan, amin van hangszigetelés is. Néhány venti azért nem árt. Legalább ami a házba befújja a levegőt. De próbáld ki ventik nélkül, aztán még mindig tehetsz bele később.
A procira tehetsz nagy passzív hűtést. És nem kell ITX lap sem, jó az ATX.
Tápból nekem Seasonic 750W Gold-om van. Van rajta kapcsoló, amivel a venti kapcsolható, hogy mindig menjen vagy csak 50% terhelés felett.
Kisebb teljesítményben is találsz ilyet, szerintem. A márka pedig igencsak jónak számít.
Magyar boltokban nem nagyon találok olyan tápot ami csak bizonyos teljesítmény felett kapcsolja be a ventilátort vagy egyáltalán nincs is benne venti.
Tudnátok linkelni ilyen tápokat?
Lehet használt is
Egy 60-80W körüli proci lesz a gépben, egy sata kábeles ssd, 4 vagy 8gb ram és egy hangkártya, meg ugye az alaplap
Tehát nem kell nagy teljesítményű táp
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!