Hogyan nézhetem meg, hogy vannak-e hibás szektorok a HDD-n?
Vettem ma használtan egy egy terabájtos HDD-t (Seagate típusú), egy általam megbízhatónak tartott eladótól. De szeretné kbiztosra menni a saját szememmel is, és szeretném megnézni, hogy tartalmaz-e hibás szektorokat. Ezt a lemezt háttértárnak szeretném használni, különböző fájlokat szeretnék tárolni rajta, filmeket, meg amit kell. Esetenként pedig fontosabb adatokat is, ezért nem szeretnék meghibásodást. A rendszert semmiképp, arra ott az SSD, ami szintén egy terabájtos.
A HD Sentinel azt írja, hogy 100%-os a lemez teljesítménye, és kondíciója, és nincs szükség beavatkozásra. Akkor tényleg nincs szükség semmilyen beavatkozásra, és nincsenek hibás szektorok a vinyón?
A válaszokat előre is köszönöm, és szeretném megkérni a válaszolókat, hogy érthető válaszokat adjanak, ugyanis nem vagyok jártas a témában. Beszerelem a gépbe a dolgokat videó útmutatók segítségével, meg minden, de a szoftveres részéhez annyira nem értek. A lényeg, hogy jó legyen minden :D
Köszi!
A Hard Disc Sentinel a Kondíciót:
a SMART értékek - vagyis hogy a működés közben találkozott-e hibával - alapján számítja (ami kevés üzemidő, kis kihasználtság mellett csalóka lehet).
Hogy a lemez maga hibás-e, azt felületteszttel (lehetőleg alapos "Olvasás + ÍRÁS + olvasás teszttel"):
tudnád ellenőrizni.
#3: A chkdsk
egy adott partíció fájlrendszerének ("Checks the file system and file system metadata of a volume") hibáit ellenőrzi - nem a teljes meghajtót (bár ha a lemez teljes területén létrehozott partíción fizikai hiba van, annak kiderítésére alkalmas lehet).
Kérdező: "Esetenként pedig fontosabb adatokat is, ezért nem szeretnék meghibásodást."
Ezért kell a fontos állományaidról több példányban menteni - a "3-2-1 szabály" ( [link] ) szerint 3 példányban, melyből 2 lehet ugyanazon a helyen tárolva (például egy a gépben, egy külső meghajtó az asztalfiókban), egy pedig távol (egy, az adatmentés idejére odaszállított meghajtón/NAS-on/felhőtárhelyen).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!