Merevlemez hibás szektorok lezárása, javítgatás?
Tudom, igazából nem sok értelme van, de hátha, egy kis tárhely is mindig jól jön.
Szóval adott egy laptop, benne egy seagate sshd, ami meghalt (2% kondíció), bátyámé egyébként. Egyszer szépen leejtette, azóta a winyó egyszer jó, egyszer nem, néha kék halált is kap, ssd-re lesz cserélve, tiszta sor.
Namármost osztály főnököm említette (infós suliba járok), hogy ő megpróbálna egy olyant, hogy live linux-szal és egy erre való programmal végigmenne a merevlemezen, és le, vagy kizárná a hibás szektorokat, és lehet hogy így az 500Gb-os winyóból lenne pl 100Gb, mert annyi szektor még működik.
Nem értek ehhez túlságosan, ez így lehetséges lenne? Mert akkor beraknám az asztali gépbe, filmek tárolására még használnám.
Vagy így windowson belül van ilyesmi program?
Köszönöm a válaszokat!
Volt nekem régebben egy ennél durvább winyóm, na az olyan volt, ha nagy nehezen adatot rá tudtam másolni, akkor olvasni már nemigen lehetett róla.
Ez meg még küszködik, win 10 megy róla és ugye egyszer jó egyszer nem, talán még van remény, illetve az adatok még így is rajt vannak és úgy tűnik olvashatók is.
Vagy szerintetek inkább ne vesződjek vele, csak tegyem el emlékbe?
Én már nem tartanék rajta semmit, mechanikailag rossz lehet (egyszer jó egyszer nem), aztán majd eljön az idő, amikor soha nem lesz jó...
Live Linux (pl. ubuntu) be boot-olsz a gépen, dd rescue segítéségével végigolvashatod a lemezt és hátha "kijavítja a hibás szektorokat" az olvasás következtében...
Esetleg Wipe is mehet csak ne állíts be túl sok felülírást bájtonként, mert akkor sokáig tart.
Nem biztos, hogy megéri foglalkozni vele...
100 GB tárhelyet jól működő, jó kondíciban lévő winchesteren úgyszólván gombokért kapsz.
Ehhez képest egy lepukkant merevlemezt ekkora tárhely reményében órákon át masszírozni csak akkor értelmes vállalkozás, ha nagyon nem tudsz mit kezdeni a szabadidőddel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!