Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Valakinek "vitte már el" a...

Valakinek "vitte már el" a táp a gépét? Mekkora volt a kár?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok, hogy milyen kárt okozhat, mert én még nem hallottam ismerősi körben olyanról, hogy a tápegység szétzúzta a gépét valakinek, pedig szinte 80-90% ilyen 750w-os noname tápot használ.
2022. márc. 29. 13:10
 1/7 anonim ***** válasza:
91%

Nekem nem, mert én azért mindig ügyeltem a Vargáné és Társa, valamint hasonló márkák elkerülésére.

De láttam már olyat, ahol az alaplap bánta. Meg olyat is, ahol a vinyó. Meg most van nálam az a gép, aminek a procija szállt el, bár itt még nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy a táp miatt volt.

2022. márc. 29. 13:15
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen, öcsém gépét, bár ő volt olyan hülye, hogy újra meg újra megpróbálta beindítani, minden alkalommal szikrázott egyet a táp és a gép a másodperc töredéke alatt leállt. Az alaplapot vitte magával és mivel égésnyomok voltak rajta, garanciában nem cserélték. A többi alkatrész csodával határos módon túlélte, így csak egy alaplap és egy táp kellett, a többi komponenst beletettük a régiből és egyből indult.
2022. márc. 29. 13:28
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy az ilyen tápok lassan és alattomosan nyírják ki a többi hardvert.

Láttam olyan tesztet, ahol egy noname táp 12 voltos csatlakozójában 10 és 15 volt között mindent mértek. Rövid távon ezt elviseli a hardver, de hosszabb távon képes emiatt meghibásodni. (Úgy, hogy konkrétan semmi nem utal rá, hogy táphiba, az működik tovább ugyanúgy. Ezért aztán sokan nem is annak könyvelik el, hanem az adott részegység hibájának.) Korántsem biztos persze, az ilyen márkátlan jószágok között is lehet megbízható példány, a baj csak az, hogy sokkal több a nem megbízható darab, mint egy márkás tápnál.

Aztán az is könnyen megeshez, hogy hamarabb cseréled az adott hardvert, mint hogy meghibásodna. Aki gyakran bővítgeti a gépét, az azért panaszkodik kevésbé a tápra, mert nincs ideje tönkremenni.

2022. márc. 29. 13:49
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Nekem ment már tönkre egy Cooler Master tápom. Semmi drámai hatás, csak bekapcsoltama gépet egy kisebb pukkanás és többet nemkapcsolt be. Szerencsére más baj nem történt, a táp totál behalt, mert a boltnál mérték volna rajta valamit, de semmit nem "jelzett".

De ha gyenge, noname tápra építesz olyan, mintha C4-et időzítenél.

2022. márc. 29. 14:34
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Nekem pukkant el táp, de az márkás volt (régi Corsair, meg amúgy is használtan vettem, kb 11 évet volt használva összesen ha minden tulajt beleszámolok), csak magát nyírta ki. Ismerősömnél, na ott vitt mindent az olcsó kínai vacak, alaplap, processzor, RAMok, videokártya, az egyetlen ami úgy ahogy megúszta a HDD volt.

A másik az feszültségingadozás, hiába van ráírva hogy 12 V-os ág meg ATX, ha terhelés alatt felmegy 14-15V-ra tartósan megeszi a videokártya VRM-eket aztán foghatod a fejed ha a több százezres videokártya fél év alatt tönkre megy.

2022. márc. 29. 15:26
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Nálam eddig egyedül a táp adta el az életét túlfeszültség miatt, az egy Seasonic X-560-as táp volt, egyszer csak akkora pukkanás mintha puskával lőttek volna, és megállt az egész, többet soha nem kapcsolt be. (persze ekkor más is tönkrement itthon.)

Cseredarab egy SSR-650RM táp lett, 6 éve szolgál kifogástalanul.

De láttam már brutálisabb dolgot is, suliban csak úgy óra közben padtársam gépében kigyulladt a rákba a táp...

2022. márc. 29. 15:33
 7/7 anonim ***** válasza:
76%
Én régen láttam olyat ahol augusztusban 40 fokos szobában elpukkant egy codegen tápban a biztosíték, de semmit nem "vitt magával". Én pedig sokat használtam Vargáné és társa, mercury és hasonló tápokat az évek során, erre volt pénzem. A "trükk", hogy megfelelően felül kell méretezni. Maximum 200 wattot fogyasztó rendszerbe is 400 wattsat tettem, így sosem volt problémám velük.
2022. ápr. 3. 21:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!