Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Laptop vásárlás tanácsok?

Laptop vásárlás tanácsok?

Figyelt kérdés

Általános napi használatra szeretnék egy laptopot. Internetezés, office, filmnézés laptopon. Tehát egy alap gép elég lenne, viszont szeretném ha sokáig használható lenne. Két gépet néztem

1. Lenovo laptop, AMD Ryzen 3 5300u processzor, 16Gb DDR4, SSD.

2. Dell Inspiron laptop, Intel Core I3 1115G4 processzor, 16 GB DDR4, SSD.

Teljesítményben az első gép sokkal jobb mint a másik. Viszont a második egy Dell gép. Az jobb gyártó mint a Lenovo nem? Vagy semmi értelme márkákat nézni? Melyik gépet választanátok?

2022. márc. 15. 10:17
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően nincs értelme márkát nézni, mert az olcsó kategória mindegyik márkából vacak, a drágább pedig általában jó. De az előfordul, hogy jó laptopokat gyártó márkának van egy-egy vacakabb sorozata, és fordítva.

Lenovoból a Thinkpad a legkomolyabb széria, nagyon tartósak, és ár/érték arányban nagyon jók (most is Thinkpadről írok). Ezeket még az IBM fejlesztette, azután vette meg a Lenovo. A Thinkbookok kicsit gyengébb széria, egy köztes megoldás a konzumer és az üzleti szériák közt.

Az Ideapad kifejezetten konzumer fogyasztási szokásokhoz való (Office, Youtube, Facebook, stb.), a Yoga sorozat Windows-os/Android-os billentyűzetes vagy érintős 2-in-1 gépekből áll. A Legion pedig a gamereknek van kitalálva.

Vannak még a legolcsóbbak, az ilyen V-sorozat és társai, ezeket úgy annyira nem ajánlom. A felépítsük nem túl tartós, a kijelzőjük elég érzékeny, és a mattosítást is elég csóró módszerrel oldották meg (van egy V330-asom nekem is, de a lányomnak adtam online oktatáshoz).

Dellt nem ismerem annyira, de őszintén szólva, én kicsit túlértékeltnek gondolom. Nem sok jó tapasztalatom van velük.

2022. márc. 15. 10:57
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Hosszú távra én inkább Ryzen5 5500U-t ajánlanék, alig drágább mint a Ryzen3.
2022. márc. 15. 12:11
 3/21 A kérdező kommentje:
eMAG.hu most láttam egy Asus Vibobook laptopot. 202 ezer forint. Ryzen 5 5500U processzorral. Érdemes lecsapni rá ennyi pénzért?
2022. márc. 15. 12:15
 4/21 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

azert olyan nagy kulonbsegnbincs foleg ha nem is jatszol

Dell az alsokategoriaban is jobbakat gyart mindegyik mas gyartotol minosegileg

igy inkabb azzal lehet gond hogy kisebb, kevesebb, az ssd, ram, cpu, vga

sporolosabb a kijelzoje (nem rossz csak olcsobb tipusu)

VivoBook Pro tipust keres ha tudsz ha 5300U akkor az is jo ha 5500U akkor az sem art

jatekra ez se lesz lesz igazan jobb mert igp je hasonlo

altalanos felhasznalasra ha meg a 4mag 8 szal nem eleg akkor 5500U is keves lesz neked

2022. márc. 15. 12:50
 5/21 A kérdező kommentje:

Én úgy látom a Dell hardveresen kevesebbet ad. Főleg a processzor téren. Most nézem az Asus Vivobook laptopot Ryzen 5 5500U processzorral 203000 forint. Dell Inspiron laptop 220000 forint és abban I3 1115G4 processzor van. A Ryzen 5 5500U jóval erősebb.

Azért gondoltam erősebb processzorral, mert laptopot mégsem cserélgetek pár évente, nem fejleszthető. Az I3 1115G4 két magos. Szerintem hamarosan elavul. A Ryzen 5 5500U hat magos. Sokkal tovább kiszolgálna, feltéve hogy az Asus gép kibírná addig mint egy Dell...

2022. márc. 15. 13:16
 6/21 anonim ***** válasza:
Szerintem amd 5500U-val jobban jársz, ha esetleg intel fele néznél akkor az kb a i5-1135G7 el van párban (egy magban erősebb az intel, de több magban az amd veri)
2022. márc. 15. 14:30
 7/21 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

[link]

220 es nem i3 hanem i5 van benne

Latitude az magasabb kategorias mar felsokategorias minosegileg

Inspiron az kozepkategoria

2022. márc. 15. 15:08
 8/21 A kérdező kommentje:
Igen, utolsó. Az I3 memória bővítéssel kerül 220 ezerbe.
2022. márc. 15. 15:24
 9/21 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

Lenovobol a ThinkBookok is hasonlp dragak es gyenge hardveresek (i3) pedig azok nem is ThinkPad ok

szoval nem csak Dell araz "tul"

meg HP magasabb kategorias szeriai is "tularazottak"

de mint irtam a belso lenyeges hardvereket cpu, vga, ram stb. Nem ezek miatt dragabb vagy olcsobbak (ha ezek alapjan tularazottnak tunnek)

hat nem nagyon talalgatok utos laptopokat 220 korul sem

gondolom elkapkodtak jokat

vagy csak nem botoltam belejuk

pl amit emlitettem Vivo Pro is sokkal dragabbtol indul

persze lehet megszoktam hogy 300-400 koruli laptopokat szoktak keresni minimum

ThinkPad meg Latititude bol meg ott se annyira bo a valasztek

Asus tol is epphogy ott indulnak az igazan jobb Zen ek is

masik dolog meg hogy most kezdenek uj prociszeriak mindket gyartotol megjeleni

aki tud lehet erdemesebb varni mert eleg jok lesznek majd, vagy hatha a regebbiek arat befolyasolja pozitivan

mivel DDR5 valtas is tortenik

igy hatha ram miatt is olcsobbak lesznek nem csak cpu miatt

2022. márc. 15. 15:29
 10/21 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#8 de micsoda? Mert nem mindegy

mert ez csak ritkasag volt amit linkeltem hogy van i5 el is mar viszonylag olcson

es mellesleg 8GB al

az is keves? Vagy mit bovitetel?

jo persze "keves" de annyira atlagfelhasznalasra nem az, vagyis cserelni/boviteni kesobb is raer

igazan csak akkor fontos ha jatszol vagy mas igp t hasznalo munkara hasznalod

de altalaban dualba adjak ki oda is irhatjak vagy akar gyorsabb ddr4x rammal is lehet szerelve, mondjuk ezek nem cserelhetoek altalaban de 16 azert nehogy ne legyen eleg

egy jatekra valo laptop meg mindenkepp joval dragabb mint 220, minimum 100 al a budget jatekrahasznalhatoak

2022. márc. 15. 15:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!