Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Éjszakai áramszünet miatt...

Éjszakai áramszünet miatt kikapcsolt a gép, de nem kapcsol vissza?

Figyelt kérdés

Üdv mindenkinek!

Este bekacsolva hagytam a számítógépet, reggelre kikapcsolt állapotban volt. Nem tudom mi történhetett, lehet hogy áramszünet volt. A lényeg, hogy reggel nem tudtam visszakapcsolni. KB 10-15 alkalommal nyomtam meg a bekapcsoló gombot, mire elindult. Mi után elindult, beadott egy fekete képernyőt, és rá kellett mennem az F2-re a tovább-hoz, vagy az F3-ra a BIOS beállításhoz. Rá mentem az F2-re és tovább lépett, így betöltötte a windows-t. 01:11 perc volt az órán, pedig 8 órakor kapcsoltam be a gépet. Valamiért nem állította átt az időt. 2-3 perc múlva már az idő is helyreállt. Mi történhetett? Miért nem kapcsolt be? Miért nem állt vissza azonnal az idő? Miért nem dobta be a windowst először?

Előre is köszi!

#Áramszünet utáni indítási probléma
2022. márc. 14. 08:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
61%
Az óra elállítódását és a bios alaphelyzetbe állását mindenképpen az alaplapon található CR2032-es elem lemerülése okozza. Első körben azt cseréld. Aztán majd kiderül, lehet még más probléma is. Alaplapon a kondenzátorok, tápkondenzátorok például.
2022. márc. 14. 08:23
 2/11 A kérdező kommentje:
Gondoltam rá, de fél éves az alaplap. MSI B460 Tomahawk.
2022. márc. 14. 08:25
 3/11 A kérdező kommentje:
A tápegységet 4 hónapja vettem. Thermaltake Toughpower GF1 ARGB 850W Gold - TT Premium Edition
2022. márc. 14. 08:28
 4/11 P.O.C. ***** válasza:
49%

Attól még lemerülhet. Találkoztam már olyannal, hogy új alaplapban is már kuka volt a gombelem. Attól függ mennyit rohad a raktárban a termék. Még ha nem is az a gond, de erre utalnak a jelek és mivel filléres tétel érdemes ezt megpróbálni.

Memória gondok is okozhatják a dátum elállítódását. Nekem volt egy gépem, aminél áramtalanított állapotba 2 nap alatt több órát késett a rendszer óra. Pedig a gombelem új volt, RAM cserével rendeződött csak a dolog.

2022. márc. 14. 08:42
 5/11 A kérdező kommentje:
Rendben, akkor veszek egy elemet a jövőhéten. Van itthon, de azok használtak. Remélem nem memória probléma lesz.
2022. márc. 14. 08:58
 6/11 anonim ***** válasza:
Memtestet futtass.
2022. márc. 14. 10:00
 7/11 anonim ***** válasza:
51%
Az elem egész biztos kimerült. Amiért nem tudtad bekaocsolni az a táp túlfeszültség elleni védelme. Valószínűleg egy nagyon rövid időre ment el az áram, megváltozott a szinuszgörbe fázisa, ami miatt magasabb effektív feszültséget érzékelt és beállt védelmi módba. Ilyenkor nem ad áramot a gép felé, így be se tudod kapcsolni. Mivel áramot nem kapott, az elemnek kellett volna járatni az órát, de az ki van merülve, ezért indult újra. Az 1:01-ből az következtethető, hogy az indítás előtt 1 órával történt mindez, mert éjfélről indul az óra. Az hogy új az alaplap nem jelent semmit, lehet, hogy évekig állt egy raktárban, állóhelyzetben, ha soha nem kap áramot 2-4 év alatt kimerül.
2022. márc. 14. 10:31
 8/11 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm mindenkinek. Az elemet lecserélem, a memtesztet este lefuttatom. Ha cserélem az elemet, akkor gondolom minden BIOS beállítás visszaáll alapra. Vagy nem? Igazából nincs jelentősége, mert egyedül a 6 darab rendszerventilátor profil van csak megváltoztatva.
2022. márc. 14. 11:12
 9/11 anonim ***** válasza:
Ha közben be van dugva (bekapcsolva ne legyen, csak bedugva), akkor nem vész el, mert a táptól kap áramot.
2022. márc. 14. 11:14
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát ennyi zöldséget leírni, szép teljesítmény! :-)

"megváltozott a szinuszgörbe fázisa"

A szinuszgörbe fázisa megváltozott, alapvetően nagy butaság, semmi villamos ismereted nincs úgy látom.

Nem is tudom mit írjak erre :-) Egy rövid áramszünet alatt nem áll meg a szinkrongenerátor az erőműben. Ha mégis kiesik egy erőmű, leáll a generátor, visszaindításkor csak szinkronizálva lehet a hálózatra kapcsolni, ugye azt nem kell leírnom hogy miért.

Az is egy teljesen ostobaság hogy a megváltozott fázis miatt nagyobb lett az effektív érték :-). Nem tudom hogy valaki ennyi ostobaságot hogy tud összeszedni és még le is írja.

Ne haragudj kedves kérdező! :-)

2022. márc. 14. 17:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!