Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Tönkrement a számítógépem?

Tönkrement a számítógépem?

Figyelt kérdés

Tegnap vettem egy új videokártyát, ami be is tettem a gépbe, bekötöttem és elkezdtem tesztelni. Kb 15 perc játék után egy brutális égett szag áradt ki a gépből. Füst nem volt. A kép elment. Átraktam alaplapi integráltba a HDMI-t, ott sem volt kép. Aztán egy idő után ott volt, de játék közben eltűnt. A videokártyát nem észlelte a számítógép, sem a driver.

Kikapcsoltam, és szétszedtem a gépet.

Na most a SATA-PCIE átalakító úgy leégett, hogy a réz csatlakozók eltűntek a műanyagban. A tápban égett szag kering, és a 2 zöld dióda felpüffedt.

Kérdésem a következő? Sanszos hogy a videokártya és az alaplap is megsült? Ha igen, akkor a processzor, ramnak lehetett bármi baja? A videokártyát ma viszem vissza letesztelni életben van e még. Ilyen szituációban még nem voltam egyik gépemmel sem. Lehet kevés volt neki a táp? Az a baj hogy a videokártyán nincsen túlfeszültség védelem.

Konfig:

Asrock Z370 Killer SLI alaplap

I7-8700 processzor

2x16 GB Hyperx Predator

600W BeQuiet Bronze táp

AMD Radeon R9-290 4GB 512bit gaming videokártya

500GB M2 Samsung 970 SSD

Jonsbo TW-240 vízhűtés

2022. márc. 6. 14:27
1 2
 11/15 3 napos mákos lecsó ***** válasza:

Csak azért mert egy rossz minőségű átalakító miatt az amúgy márkás tápod meghalt, megmentve így az egész konfigot nem kell irreálisan sokat költeni egy új tápra.

72.000 forint egy ilyen konfighoz? Ez egyáltalán nem megfontolt. Ráadásul miért FSP-t amikor ebben az árkategóriában vannak nála sokkal jobbak.

2022. márc. 9. 14:23
 12/15 anonim ***** válasza:

72ert milyen tápot adnak papi?

Szinaranybol vannak benne az alkatrészek, a vezetékeken meg gyémántbevonat van?

Fele árért kapsz olyat, ami szinte mindent elbir 5 év garival, maradékot meg eliszod.

2022. márc. 9. 14:32
 13/15 A kérdező kommentje:

Nem annyira sokára tervezek egy új konfigot építeni.

I9-9900KS

2070 Super

64GB Hyperx Predator 3200MHZ

Ehhez veszek olyan tápot, ami biztosan jó lesz.

Ezért esik a választásom egy 1000W-os 80 plus FSP Hydro platinumra.

Az előző táp a mostani videokártyát sem tudta volna ellátni rendesen, hiszen csúcsteljesítményen 300w-ot fogyaszt ez a kártya, és az a táp azon a sávon csak 120-at tudott biztosítani. Úgyhogy így se, úgy se lett volna elegendő... Persze ez irreális, de nem szeretem amikor éppen ki vannak centizve a dolgok. Sokan kérdezték, hogy minek nekem 32, vagy 64GB ram, egyszerűen azért mert jól esik a lelkemnek ha tudom hogy nem kell számolgatni egy játéknál jó ideig.:)

Mindenesetre érthető amit mondasz, és alapvetően jogos is. Bár a BeQuiet teljesítményéhez képest túlárazott.

2022. márc. 9. 16:38
 14/15 3 napos mákos lecsó ***** válasza:
Jó nem fogunk veled vitatkozni mert nem ér ennyit a lelki békénk.
2022. márc. 9. 17:03
 15/15 xKakashix ***** válasza:
ilyen árkategóriában már vehetnél Seasonicot is 80+ Platinum 850W, ami kb mindenre elég, teljesen fölös az 1000W, ha csak nem tervezel SLI-t, de nem akarok beleszólni
2022. márc. 10. 08:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!