Tönkrement a számítógépem?
Tegnap vettem egy új videokártyát, ami be is tettem a gépbe, bekötöttem és elkezdtem tesztelni. Kb 15 perc játék után egy brutális égett szag áradt ki a gépből. Füst nem volt. A kép elment. Átraktam alaplapi integráltba a HDMI-t, ott sem volt kép. Aztán egy idő után ott volt, de játék közben eltűnt. A videokártyát nem észlelte a számítógép, sem a driver.
Kikapcsoltam, és szétszedtem a gépet.
Na most a SATA-PCIE átalakító úgy leégett, hogy a réz csatlakozók eltűntek a műanyagban. A tápban égett szag kering, és a 2 zöld dióda felpüffedt.
Kérdésem a következő? Sanszos hogy a videokártya és az alaplap is megsült? Ha igen, akkor a processzor, ramnak lehetett bármi baja? A videokártyát ma viszem vissza letesztelni életben van e még. Ilyen szituációban még nem voltam egyik gépemmel sem. Lehet kevés volt neki a táp? Az a baj hogy a videokártyán nincsen túlfeszültség védelem.
Konfig:
Asrock Z370 Killer SLI alaplap
I7-8700 processzor
2x16 GB Hyperx Predator
600W BeQuiet Bronze táp
AMD Radeon R9-290 4GB 512bit gaming videokártya
500GB M2 Samsung 970 SSD
Jonsbo TW-240 vízhűtés
Én tápra vagy az alaplapra gyanakodnék alapvetően de ezt így nehéz megmondani. Proci/Ram valszeg túlélte, mert az más oldalról kap áramot így van egy kis plusz védelme, a BUS ok pedig reguláltak.
Hát videokártya/alaplap/táp tuti kuka
Bármilyen dióda fel tud püffedni. A táp kuka idáig. Az alaplap kérdéses, ki kell méretni mindent most.
Igazad van, bocsánat. Kondival kevertem hirtelen a nagy idegességtől. :D
*FRISSÍTÉS*
Teljesen ki lett vizsgálva minden, csak a táp lett kuka. Alaplap, videokártya, és minden más sérülés nélkül megúszta. Úgyhogy nagy szerencse. A videokártyára azt mondták teszt előtt, hogy szerintük biztosan halott, aztán felhívtak hogy átnézték, kipróbálták és semmi baja, sérülés sincsen rajta. Ahogy a többi alkatrészen sincs. 72.000 lesz az új táp, de mondhatni olcsón megúsztam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!