Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Jelentheti az alábbi hogy a...

Jelentheti az alábbi hogy a tápegységem kezd tönkremenni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az utóbbi időben előfordult hogy áramszünet után a gépem újraindításakor az asztalomat nem láttam, csupán egy fekete háttér jelent meg. A kurzoromat viszont láttam, tudtam is mozgatni, valamint a feladatkezelő ablakát is fel tudtam hozni, de az asztalomat sehogy. Próbáltam néhány dolgot kipróbálni, például biztonsági módban elindítani a gépet, BIOS rendszerben a bootolást variálni, de ezek nem működtek. Ami először segített hogy egy Windows telepítővel biztonsági visszaállítást készítettem, amely megoldotta a problémát.

Először nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, de a napokban ismét áramszünet történt, és ismét előfordult ugyanez a probléma. Ekkor egy barátom tanácsolta hogy húzzam ki a számítógép tápegység csatlakozóját, majd a bekapcsoló gombot kb fél percig lenyomva tartva meg lehet oldani a problémát, mivel a gép valószínűleg túlfeszültséget kapott. Ezzel is sikerült megoldani a problémát, igaz nem a tápegység kihúzásával, hanem a teljes csatlakozó konnektorból való kihúzásával.

A kérdésem az lenne ezek után hogy ez a jelenség utalhat a tápegység tönkremenetelére, vagy ez alapvetően normális is lehet? Itt még megjegyezném hogy amikor régebben fordult elő áramszünet, a gép probléma nélkül visszabootolt, ez a fekete hátteres hiba csak az utóbbi két esetben fordult elő.

2022. jan. 30. 11:32
 1/5 anonim ***** válasza:
Szerintem vgavál van a baj.
2022. jan. 30. 11:36
 2/5 MGéza ***** válasza:
100%
Alapvetően inkább valami olyasmit, hogy hiányos vagy nem megfelelő a tápegység védelmi rendszere, egy komolyabb darabnál a hálózati túlfesz nem jut túl a tápegység védelmén, hacsak nem villámcsapásról beszélünk mondjuk. Milyen tápegységed van? Márka, pontos típus?
2022. jan. 30. 11:37
 3/5 A kérdező kommentje:

Egy FSP Raider 550 W-os tápegységet használok, a gépet még 2016-ban raktam össze, azóta ez van benne. A videókártyám egy GTX 1060 6GB.

Azt tudom hogy az első alkalommal vihar miatt történt áramkimaradás és ezután produkálta ezt a jelenséget. A mostani alkalommal pedig csak karbantartás történt, amire egy 10 percig lekapcsolták az áramot és ezután is hibásan tért vissza. Arra gondoltam, hogy lehet hogy már a lassan 6+ évével a tápegység kezdi megadni magát, de akkor ha jól sejtem érdemes lehet a videókártyában is keresni a hibát

2022. jan. 30. 11:47
 4/5 anonim ***** válasza:
70%
A táp ilyet nem okoz. Nekem az alaplap lenne első körben gyanús, hiszen áramszünet után produkálja, az egyetlen komponens ami kikapcsolt állapotban is kap áramot az az alaplap. Azon is elsősorban az elemet cserélném ki, mert lehet, hogy kimerült és elveszti a beállításokat áramszünetkor, ami miatt rossz paraméterekkel inicializálja a videókártyát.
2022. jan. 30. 12:04
 5/5 anonim ***** válasza:

Szerintem meg nincs itt semminek baja, most még. De ha sokszor előfordul ez akkor később lehet. Ezért mindenképpen ajánlatos egy szünetmentes tápegység beiktatása. Akár a legkisebb is elegendő ami ilyen áramszünet esetén ad annyi powert, hogy le tudd állítani normális módon a gépet.

A jelenséget pedig az okozza szerintem, hogy nincsenek elmentve a gép aktuális beállításai, hiszen arra nincs ideje a rendszernek.

Így aztán nem is tud mihez vissza térni.

Nem véletlen van az, hogy amikor leállítod a gépet akkor az eltart egy kis ideig, gép függő, hogy meddig. Lehet pár másodperc, de extrém esetben lehet 1 perc vagy több is. Ez idő alatt szépen vissza írja, vagy módosítja a rendszer dolgait a HDD-n vagy SSD-n.

Mondjuk ez a kihúzom a hálózatból és nyomom a gombot kombó nem tudom milyen módon hozza rendbe, de biztos ennek is van a háttérben valami oka. A hozzáértők ezt biztosan jobban tudják, hogy milyen alapon működik ez a megoldás.

A gombelem, hm akár lehet az is a ludas, de azt a rendszerórán biztos észrevennéd. Vagy késne, vagy eleve vissza állna alapra a dátum.

2022. jan. 31. 07:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!