Jelentheti az alábbi hogy a tápegységem kezd tönkremenni?
Sziasztok!
Az utóbbi időben előfordult hogy áramszünet után a gépem újraindításakor az asztalomat nem láttam, csupán egy fekete háttér jelent meg. A kurzoromat viszont láttam, tudtam is mozgatni, valamint a feladatkezelő ablakát is fel tudtam hozni, de az asztalomat sehogy. Próbáltam néhány dolgot kipróbálni, például biztonsági módban elindítani a gépet, BIOS rendszerben a bootolást variálni, de ezek nem működtek. Ami először segített hogy egy Windows telepítővel biztonsági visszaállítást készítettem, amely megoldotta a problémát.
Először nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, de a napokban ismét áramszünet történt, és ismét előfordult ugyanez a probléma. Ekkor egy barátom tanácsolta hogy húzzam ki a számítógép tápegység csatlakozóját, majd a bekapcsoló gombot kb fél percig lenyomva tartva meg lehet oldani a problémát, mivel a gép valószínűleg túlfeszültséget kapott. Ezzel is sikerült megoldani a problémát, igaz nem a tápegység kihúzásával, hanem a teljes csatlakozó konnektorból való kihúzásával.
A kérdésem az lenne ezek után hogy ez a jelenség utalhat a tápegység tönkremenetelére, vagy ez alapvetően normális is lehet? Itt még megjegyezném hogy amikor régebben fordult elő áramszünet, a gép probléma nélkül visszabootolt, ez a fekete hátteres hiba csak az utóbbi két esetben fordult elő.
Egy FSP Raider 550 W-os tápegységet használok, a gépet még 2016-ban raktam össze, azóta ez van benne. A videókártyám egy GTX 1060 6GB.
Azt tudom hogy az első alkalommal vihar miatt történt áramkimaradás és ezután produkálta ezt a jelenséget. A mostani alkalommal pedig csak karbantartás történt, amire egy 10 percig lekapcsolták az áramot és ezután is hibásan tért vissza. Arra gondoltam, hogy lehet hogy már a lassan 6+ évével a tápegység kezdi megadni magát, de akkor ha jól sejtem érdemes lehet a videókártyában is keresni a hibát
Szerintem meg nincs itt semminek baja, most még. De ha sokszor előfordul ez akkor később lehet. Ezért mindenképpen ajánlatos egy szünetmentes tápegység beiktatása. Akár a legkisebb is elegendő ami ilyen áramszünet esetén ad annyi powert, hogy le tudd állítani normális módon a gépet.
A jelenséget pedig az okozza szerintem, hogy nincsenek elmentve a gép aktuális beállításai, hiszen arra nincs ideje a rendszernek.
Így aztán nem is tud mihez vissza térni.
Nem véletlen van az, hogy amikor leállítod a gépet akkor az eltart egy kis ideig, gép függő, hogy meddig. Lehet pár másodperc, de extrém esetben lehet 1 perc vagy több is. Ez idő alatt szépen vissza írja, vagy módosítja a rendszer dolgait a HDD-n vagy SSD-n.
Mondjuk ez a kihúzom a hálózatból és nyomom a gombot kombó nem tudom milyen módon hozza rendbe, de biztos ennek is van a háttérben valami oka. A hozzáértők ezt biztosan jobban tudják, hogy milyen alapon működik ez a megoldás.
A gombelem, hm akár lehet az is a ludas, de azt a rendszerórán biztos észrevennéd. Vagy késne, vagy eleve vissza állna alapra a dátum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!