Milyen monitort ajánlanátok film- és sorozatnézés céljára?
Mivel leginkább sorozatokat néznék rajta, szeretném, hogy szép látványt nyújtson, ne csak egy olcsó irodai gyártmány legyen.
Nincs szükségem 60Hz-nél több képfrissítésre, de azért előnyben részesítem a 75Hz-et.
27 inch körüli monitor lenne a legjobb.
Szerintem ezekben a méretekben még nem nagyon van szükség 4K felbontásra. Először FullHD-re gondoltam, de azért csak jobb egy 1440 pixel magas kijelző.
50-90 ezres árkategóriában keresek. 100 ezer Forintnál többet semmiképpen sem szeretnék fizetni.
A kérdés írása közben keresgéltem egy kicsit Árukeresőn. Beállítottam a szempontjaimat, összehasonlítottam kb. 10 monitort és ezt a kettő tűnt a legjobbnak közülük:
Ezek közül is egyértelműen az Acer monitor tetszik a legjobban, de azért a Samsungot is benne hagytam ellenpéldaként.
Az Acernek magasabb a fényereje és a képfrissítése is, a kontrasztnál is nagyobb szám van, de ez nem tudom, mit jelent. Az értékelések is az Acer mellett szólnak, a Samsung képminőségére több panasz is érkezett.
Szinte biztos, hogy az Acert választanám a kettő közül, de ajánlhattok más monitorokat is vagy adhattok tanácsokat a témával kapcsolatban.
#9, Annak a Nitronak nagyon sokan szidták az instabil talpazatát és az olcsó anyaghasználatát. Azóta találtam egy másik Acert, aminek sokkal jobb minőségű a kialakítása, de találtam mellé egy Dell monitort is, ami csak egy 10-essel drágább, de sokkal több anyag van róla a neten, több vélemény az Árukeresőn (csak pozitív vélemények), és szerintem a minősége is jobb (pl. az Acernek KÉT bekapcsológombja van és mindkettőt be kell kapcsolni, hogy működjön).
A Dellnek egyetlen hátránya van az Acerrel szemben: 4ms a válaszideje, nem 1ms. Ez szerintem teljesen elhanyagolható különbség és inkább a 4ms-t választanám, mint a dupla-bekapcsolást.
#10, nekem is jobban tetszene a VA, de sokkal kisebb a választék. Mindegyik árukeresős találatot végignéztem, de egyet sem találtam, ami megfelelt az elvárásaimnak.
A laptopomnak IPS kijelzője van a minőségibb fajtából és nincs semmi problémám a képminőségével.
Szerintem elég korlátozott az üzletekben kipróbálható monitorok száma, úgyhogy inkább a szerencsére és a YouTube videókra bízom a képminőséget. Ha nem tetszik, majd visszaküldöm.
csüdvözletem, épp most nézegetem, ezt az okosomonitort ajánlom
Samsung LS27AM500NRXEN 27" FullHD SMART LED monitor
+1 a VA-ra
Viszont figyelni kell a fényerőre. Jó lenne elérni a 600 nitet legalább!! (vagy 600 cd/m2, ugyanaz). Az meg nem olcsó, főleg nem monitornál
32" KELL!!! a 27 az nem játszik. 24"-ről váltottam volna, megvettem a 27-et, de alig van különbség... küldtem vissza következő nap.
32"... szóval... Még ez sem igazán. Nehéz... Tehát nekem egy kerekes asztalon van a monitor, így filmezéskor oda tudom tolni az ágy végébe, tehát kb 210 centire van a szemem a kijelzőtől, és kicsi még a 32" is. Nekem jó a szemem, szóval egy 720p és 1080p között azért már jól észrevenni a különbséget, de sok részlet kimarad, mert kicsi a kép. 42" lenne az igazi így 2 méteren... sőt, 49-50" is elfér akár, főleg ha már 4K is jön vele.
De mivel monitor is, netezés-játék megy, így a 32" kiváló. Sőt, egyáltalán nem kompromiszumos. Még netezésre is brutál jó.
Ami biztos: 27 és 32"-hez is kell a 1440p. Filmet még elnézeget az ember 2 méterről FHD-ban, de ha leülsz közel, pl netezni, akkor a pixelek közé látsz, látod a pixelrácsot. nagyon rossz. Kell az 1440p.
Szóval nekem ez van:
én a gaming-film-netezés szentháromságban élek tehát. Ebben volt ez egy jó olcsó kompromisszum.
Filmezésnél a freesync előny, mert kadenciahelyes lejátszást biztosít, tehát a sok hz nem számít, de a folyamatos kép az igen (60 hz-en reccenős a kép, mert lesznek képkockák, amik 2, és vannak amik 3 hz időtartamig jelennek majd meg (fix 60 hz így tud megjeleníteni 25 és 23,976 fps tartalamkat. Egyik sem lesz folyamatos 60hz-en).). Freesync/G-sync ezt kiküszöböli.
A fényereje kevés... 350 nit.
Amúgy bazira tetszik, hogy szoftverből tudom állítani a fényerőt, szóval nem kell a monitort nyomkodnom, felkelnem, akármi.. LG programból a gépről kezelhetem. A képernyő módok gagyik amúgy... ez olyan alsó kategória, hogy film mód nincs is benne... drágábbakban elvileg van. Netezésnél amúgy le kell vennem 30%-ra. de filmezésnél meg 150%-ra raknám legalább, csak olyan nincs 😅
_______
saccra ránéztem neten mit lehet venni most
most van egy 150 ezres philips, 600 nit. 4K nem kell szerintem sem. Sőt, játéknál lehet gond is, mert a monitorok csak natív felbontásban néznek ki jól, 4K-t kihajtani 3d játékban pedig a jelenlegi videokártya árak mellett nagy kihívás lenne... de ha az nincs, akkor jó. (bár így sem mindegy milyen géped van... h.265 hardveres támogatás jól jön)
Érdemes utánanézni ennek a monitornak, mert rögtön van egy panasz rá backlight bleedingről, ami durván rossz, mert pont a kontrasztot ássa alá, tehát azt, ami nagy előnye lenne a VA-nak. Ha bevilágít a háttérfény, akkor az a VA panel kuka... nem ér semmit. de egy tesztet megér, hátha bejön. Alapvetően az ívelt VA paneleknél szokott előjönni ez a hiba, de síknál is előfordul.
Amúgy a VA-nak van egy csomó hátránya... fakó színek, black smearing, rossz betekintési szögek. Csak ezek filmezéshez nem igazán számítanak. Színek számítanak, persze, de a kontraszt fontosabb... nincs is rosszabb, mint egy IPS-en, ahol szürkén világítanak az amúgy feketének szánt részek... így meg hiába a vadítóan élénk színek. Hát igen, egy OLED lenne az igazi... az LG idén végre piacra dob egy 42" OLED TV-t, amit gyakorlatilag a vásárlóközönség 2/3+ része monitornak fog használni. De így is bőven 300 ezer felett lesz az ár... szóval álommonitor 😅 (és ugye ez egy beégésre hajlamos megjelenítő, mégis... a tökéletes feketék, közepesen nagy fényerő és élénk színek együttese megbabonázza az embereket). Na, majd egyszer talán... bár akkor majd meg a microLED-re fogunk nyáladdzani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!