Milyen monitort ajánlanátok film- és sorozatnézés céljára?
Mivel leginkább sorozatokat néznék rajta, szeretném, hogy szép látványt nyújtson, ne csak egy olcsó irodai gyártmány legyen.
Nincs szükségem 60Hz-nél több képfrissítésre, de azért előnyben részesítem a 75Hz-et.
27 inch körüli monitor lenne a legjobb.
Szerintem ezekben a méretekben még nem nagyon van szükség 4K felbontásra. Először FullHD-re gondoltam, de azért csak jobb egy 1440 pixel magas kijelző.
50-90 ezres árkategóriában keresek. 100 ezer Forintnál többet semmiképpen sem szeretnék fizetni.
A kérdés írása közben keresgéltem egy kicsit Árukeresőn. Beállítottam a szempontjaimat, összehasonlítottam kb. 10 monitort és ezt a kettő tűnt a legjobbnak közülük:
Ezek közül is egyértelműen az Acer monitor tetszik a legjobban, de azért a Samsungot is benne hagytam ellenpéldaként.
Az Acernek magasabb a fényereje és a képfrissítése is, a kontrasztnál is nagyobb szám van, de ez nem tudom, mit jelent. Az értékelések is az Acer mellett szólnak, a Samsung képminőségére több panasz is érkezett.
Szinte biztos, hogy az Acert választanám a kettő közül, de ajánlhattok más monitorokat is vagy adhattok tanácsokat a témával kapcsolatban.
Erre a célra biztosan VA paneles monitort vennék.
A jobb fekete sokat dob az élményen.
Részemről ez:
De miért IPS-t?
Semmi kontraszt nincs benne, ami film és sorozat esetén fontos.
Hozzátéve nekem van mindkettő, itt van előttem, tudok viszonyítani.
Nem szeretnék beleszólni a VA-IPS vitába, mert nem értek hozzá, de jelenleg a 3. válaszolónak hiszek jobban (aki valószínűleg az 1. válaszoló is egyben), mert van összehasonlítási alapja.
Az a furcsa a HP Pavilion 32-es monitorban, hogy a tesztvideókban nem ugyanolyan a talpa, mint a webshopos képeken, így abban sem lehetek biztos, hogy ugyanarról a monitorról beszélnek-e.
Nyilván lehet egy monitornak több változata is, de elég elbizonytalanító tud lenni, hogy egyik videóban sem az a monitor van, ami a képeken.
Összehasonlítgattam az eddig ajánlott monitorokat és a HP Pavilion 32 nyerte el legjobban a tetszésemet. Jó a kontrasztja, a fényereje is jó a többihez képest és 75Hz-es a képfrissítés.
Csak egy tulajdonsága van, amiben az összes többi monitor legyőzi: a 20ms válaszidő. Nem tudom, milyen élményt nyújt a 20ms, de ez a szám sokkal nagyobb a többi monitorhoz képest. Sokan azt írják a neten, hogy ez nagyon sok, úgyhogy nem biztos, hogy jó választás lenne.
Lehet, hogy inkább mégis IPS kijelzőt veszek, mert a VA-ból kicsi a választék és nem találtam megfelelőt.
Nyugodtan folytathatjátok az ajánlgatást, sokat segít. VA és IPS is jöhet.
Hozzátéve, bármelyik választod érdemes bekalibrálni és akkor szép képe lesz. Pár ezerért meg szokták csinálni és felér egy csodával.
Én továbbra is kitartók a VA mellett, filmet meg ilyesmit nézni jó.
Nekem IPS van, de szinte teljesen megszűrve a kék szín, de én napi 16 órát is használom, leginkább programozásra és tanulásra.
Szóval cél határozza meg az eszközt, én tartom.
Ha meg valakinek kompetitív játékra kell akkor a TN panel a legjobb választás.
Hozzáteszem hogy nem ilyen fekete fehér az egész, 2 IPS is nagyon különbözhet, ezért megéri élőben is nézegetni.(bár ezek többsége nincs kalibrálva sajnos)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!