Miért nem aszerint működik a merevlemez kikapcsolása funkció, mint ami az energiaséma beállításában van?
Figyelt kérdés
Még régebben próbaképp beállítottam egy elég alacsony értéket, talán hogy egy perc tétlenség után kapcsolja le a merevlemezt. Hamar rájöttem, hogy butaság volt, mert állandó ki-be kapcsolgatásokat eredményezett. A HDD-t inkább csak adatok tárolására használom, a Windows és a legtöbb program SSD-ről fut. Hiába állítottam vissza azonban az energiaséma beállításaiban hosszabb időre (telep esetén 5 perc, hálózatról 10 perc), továbbra is hallom, hogy folyamatosan felpörög-leáll a HDD, amikor valamilyen program aktívan használná. Valakinek valamilyen ötlete, hogy hogyan tudnám visszaállítani?2022. jan. 16. 17:40
1/5 anonim válasza:
Laptop esetén érdemesebb csak ssd-t használni. Így az akku is tovább bírja. Asztali gépen meg felesleges ki-be kapcsolgatni. Ott inkább menjen állandóan.
2/5 A kérdező kommentje:
Laptopról van szó. Eredetileg csak HDD volt benne, de bővítettem egy M2-es SSD-vel, és áthelyeztem rá a Windowst, valamint a legfontosabb programokat. De adattárolás szempontjából elengedhetetlen a HDD. Nem is lenne gond ezzel a setuppal, ha a HDD úgy működne, ahogy a beállítások szerint szeretném.
2022. jan. 16. 18:24
3/5 anonim válasza:
A folyamatos le- és felkapcsolás általában többet árt neki, mintha simán futna folyamatosan.
Energiasémában ott van a speciális beállításokon belül a merevlemez leállítása, rakd át 0-ra, akkor folyamatosan megy. Az Alvó állapotot is átrakhatod 0 percre, akkor nem alszik el.
Maga a felpörgés, ha valamit be kell olvasni a HDD_ről kikerülhetetlen. Azzal tudsz neki segíteni, hogy töredezettség mentesíted rendszeresen, de hangja akkor is lesz mikor felpörög.
4/5 A kérdező kommentje:
Kiváncsiságképp átraktam 0-ra, ahogy javasoltad, de még mindig ugyanazt tapasztalom. Ha egy kis idő után például megnyitom az intézőt, hogy elérjek valamit, ami a HDD-n van, hallom ahogy felpörgeti a merevlemezt, és ezzel egyidőben van egy 1-2 másodperces lag. Emlékeim szerint, amíg a HDD-ről ment minden, nem tapasztaltam ilyet.
2022. jan. 22. 11:41
5/5 anonim válasza:
BIOS-ban lehet még megnézni, van automata SATA port lekapcsolás beállítva vagy sem, az is lehet a gondja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!